Ispanak en önemli sebzelerden biri olup bebek mutfağına +8. Aydan sonra girmelidir.
Ispanağın içinde nitrat var. Bu nedenle bebeğinize çok erken aylarda vermemenizde fayda var. Bazı kaynaklarda bebeğiniz 6-7 aylıkken ıspanağın verilebileceği belirtilse de siz yine de temkinli davranın. Ispanak için küçük gurmenizin 8 aylık olmasını bekleyebilirsiniz.
Ispanak Çorbası (6-9 Aylık Bebekler İçin) Tarifi Nasıl Yapılır? Ispanakları sirkeli suda bekleterek iyice yıkıyoruz. Ardından küçük bir tencereye alıp, üzerine havuç, pirinç ve suyu ekleyip pişiriyoruz. Piştikten sonra blenderdan geçirip zeytinyağı ve kimyonu ekliyoruz.
Üzerini iki parmak geçecek kadar içme suyu ekleyip haşlıyoruz. Haşlandıktan sonra ıspanakları ve suyu azalmışsa biraz da su ekliyoruz. Dört beş dk kadar ıspanaklarla beraber kaynatıyoruz. Hepsini parçalayıcıdan geçirip üzerine dört beş damla limon sıkıyoruz ki demir emilimi daha çok olsun.
İlgili 26 soru bulundu
Bebekler için ıspanaklı tariflere geçmeden önce bebekler ne zaman ıspanak yer sorusuna cevap verelim. Bebeğine ıspanağı 8. ayı ile itibariyle verebilirsin.
7. Ay. Bebek 7 aylık iken yeşil fasulye, brokoli, bezelye, karnabahar, bamya, enginar, pırasa, ıspanak, semizotu, kereviz, domates, salatalık, soğan, sarımsak gibi sebzeler püre halinde verilmelidir.
6 aylık bebek ıspanak yer mi? Evet. 6 aylık bebeklerin beslenme listesine ıspanak eklenebilir; hatta 6 aylık bebeklerde en çok görülen sorun demir eksikliğidir ve ıspanak sayesinde önlenebilir.
Öncelikle salçamızı yağda biraz kavurup, küçük küçük doğradığımız ve yıkadığımız ıspanakları ekleyip öldürene kadar karıştıralım. Ispanaklar tamamen yumuşayınca yıkadığımız pirinçi de ekleyip göz kararı sıcak su ve et suyu ekledikten sonra kısık ateşte 20-25 dk pişmeye bırakıyoruz.
7 aylık bebek neler yiyebilir? Patates, havuç, bezelye, iki kez çekilmiş kuzu kıyması, pekmez, tuzsuz lor peyniri, yumurta sarısı, turunçgiller ve çilek dışındaki meyveler, kabak, ev yoğurdu gibi besinleri tüketebilir.
Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir. İlk meyveler ise mevsimine göre elma, armut, muz, şeftali, kaysı, erik ve avokado olabilir. Daha sonrasında ise yoğurt ek gıdalara eklenebilir.
İçerdiği nitrat sebebiyle 6- 9 ay civarı bebeklere sadece ıspanak yemeği önermiyoruz ama sebze çorbasına 1-2 yaprak ıspanak koymakta sorun yok. Yaklaşık 9-10 aydan sonra ara sıra sadece ıspanak yemeği yedirilebilir.
Ispanak, yapısında yer alan “histamin” adlı maddeye karşı hassasiyeti olan kişilerde rahatsızlık oluşturabilir.
Bebeklerde ıspanak tüketimi kemik gelişimine yardımcı olmaktadır. Üstelik hiçbir yan etkisi de bulunmamaktadır. Gaz ya da şişkinlik yapmaması sayesinde bebeklerde rahatlıkla ıspanak tüketimi sağlanmaktadır.
Bir miktar demir ve bir miktar kalsiyum yine de emilir. Ispanak, zengin bir kalsiyum kaynağıdır. Kendi içerisindeki okzalat, kalsiyum emilimini azaltıyorsa, biz de ıspanağı yoğurtlu yiyerek kalsiyum alımı arttırılmış oluruz.
Doğranmış ıspanağı ekleyip biraz yumuşamasını bekleyelim. Yarım su bardağı kadar su ekleyip bulguru ilave edelim. Eğer su az ise biraz daha su eklemesi yapabilirsiniz bulgurlar yumuşayıncaya kadar pişirelim. Şimdiden miniklere afiyet olsun.
Anne sütü veya formül mama içerisindeki demir miktarı yeterli olmadığından, bebeklerin 6. aydan itibaren demir depoları boşalmaya başlar. Bu sebeple miniğinize ilk olarak kabak, taze fasulye, muz, armut, havuç ve tatlı patates gibi bol demir içerikli besinleri püre ya da çorba halinde verebilirsiniz.
Sebzelerimizi iyice yıkadıktan sonra doğruyoruz. Kıyma, ıspanak, domates, kabak, patates, havuç ve pirinci bir tencerede sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz. Sonra tel süzgeçten geçiriyoruz. Karışımımızı güzelce çatalla ezdikten sonra bebeğimize verebiliriz.
Ispanak kesinlikle bir seferde tüketilmeli. Çünkü ıspanakta bulunan nitrat, tekrar ısıtıldığı zaman nitrite dönüşüyor. Özellikle bebeğinize ıspanak verirken buna dikkat etmenizde yarar var. Bebekler için 5 mg nitrit alımı bile ciddi zehirlenmeye yol açabilir.
Yedinci ve dokuzuncu aylarda pilav, makarna gibi nişastalı besinlerle tarhana çorbası verilmeye başlanır. Bebekler için pilav ve makarna başlangıçta haşlanıp suyu çektirilerek hazırlanmalı, üzerine zeytinyağı gezdirilmelidir. İstenirse sebzeli veya kıymalı sos da koyulabilir.
Bebeğiniz 7 aylık olduğunda beslenme düzeninize sabah kahvaltı öğünü ekliyoruz. Yine 3 gün kuralıyla, minik minik tattırarak bunu yapmalısınız. Bebek kahvaltısına tuzsuz lor peyniri ya da akşamdan suya koyduğunuz beyaz peynir, yumurta sarısının dörtte biri ve bir tatlı kaşığı pekmez ile başlıyoruz.
Bebeğinize 7. Aydan itibaren tavuk yedirebilirsiniz. Ancak marketten alınan tavuklar yerine çiftliklerde salma tavuk olrak yetişen tavuklardan yedirmenizde fayda var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri