Ülke Akdeniz iklimine sahiptir. Yazları ortalama 30 derece ile yarı kuraktır. Kışları ise 13 derece civarındadır. Ülkenin batı kısmı kasım ayından mart ayına kadar en büyük yağışı almaktadır.
Başkent Amman'da yıllık ortalama sıcaklık 17 derece ve kış aylarında bile sıcaklıklar en fazla 7 dereceye kadar düşüyor. Ürdün'ü ziyaret etmek için en güzel zamanlar ise büyüleyici tarihi hazineleri keşfetmek için ideal hava sıcaklıklarının olduğu ilkbahar ve sonbahar ayları.
Ürdün, Akdeniz havzası ve kurak çöl arazisinin karışımı bir iklime sahiptir. Zira ülkenin kuzey ve güney bölgelerinde Akdeniz iklimi hakim olurken, ülkenin geri kalanında çöl iklimi hüküm sürer. Genel anlamı ile yazın hava sıcak ve kurak iken, kışın nemli ve ılımandır.
Ürdün Vadisi'nde sıcaklıklar yazın 49°C'ye kadar yükselirken, vadinin doğu tarafındaki ovalarda yıllık yağış ortalaması 200 mm civarındadır. Ülkenin batı kısmında yağış miktarı yılda 380 ila 640 mm arasında değişmektedir.
Norveç'te kış aylarında (aralık, ocak, şubat) sıcaklıklar sıfırın altında seyreder; bu dönem Norveç kayak tatilleri için oldukça idealdir. Eğer doğa yürüyüşlerini ve bisiklet sporunun inceliklerini keşfetmek isterseniz yağışın en az olduğu nisan ve mayıs aylarında Norveç'i ziyaret edebilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Finlandiya iklimi soğuk bir kuzey ülkesi. Karanlık kışlarında hava sıcaklığı Güneyde bazen -30°C, Kuzeyde ise -40°C'ye kadar düşebiliyor. Kısa Finlandiya yazları gündüz +20 ila +28°C arasında değişiyor ve gitmek için ideal mevsim.
Norveç? te müstakil evlerdeki ısıtma, yaygın olarak doğrudan elektrik temelli ısıtıcılarla odun sobalarının kombinasyonu şeklindedir. Pek çok evde ısıtma için hidronik dağıtıcı sistemler bulunmamaktadır.
İklim. Yaz aylarında hava 40 derecenin üzerinde olduğu seyahat döneminizi bahar aylarına getirmenizi öneririm. Kışı ise hava 10 derece civarında ama geceleri çöl iklimi hakim olduğu için 1-2 dereceler kadar düşüyor. Petra, Hadi Rum gibi yerlerde üşüyebileceğiniz için bence kış aylarını da pas geçmeye çalışın.
Resmi dil Arapça'dır. Özellikle başkent Amman'da İngilizce yaygın şekilde konuşulmaktadır.
Ürdün Maliyet
Ortalama bir Avrupa şehri kadar, ne daha az ne de daha fazla. Tabii ki çok lüks restoranlar da var, aşırı ucuz yerler de fakat kıyaslayınca gerçekten de kıyaslayınca ortalama bir Avrupa şehri kadar pahalı geldi.
Özellikle ülkenin yöresel kıyafetleri, kum sanatı, Ürdün'e özgü altın işlemeli takılar, el dokuması duvar halıları ve ülkenin yöresel eşarbı olan keffiyeh bunlardan sadece birkaçıdır.
Ürdün'de deniz var mı diye soranlara söyleyelim: Evet. Kızıldeniz, Petra ve Wadi Rum ile ünlü Ürdün'de denize girebileceğiniz küçük de olsa bir sahil bulunuyor. Kızıldeniz kıyısındaki Akabe, Ürdün'ün denize kıyısı olan tek şehri.
Ürdün. Başörtüsü giymeyi gerektiren herhangi bir kanun ya da herhangi bir kamu kurumundan herhangi bir yasaklama yoktur. 1980'lerde başörtüsü kullanımı arttı. Bununla birlikte, başörtüsü kullanımı genellikle alt ve orta sınıflar arasında yaygın olarak görülmektedir.
Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan, Pakistan, Bangladeş, Rusya, Çin ve Özbekistan örgütün faaliyetlerini yasaklayan ülkeler arasında.
Ürdün'ün başlıca geçim kaynağı madencilik ve turizmdir. Ülkede zengin fosfat, potasyum ve bakır yatakları bulunur. Ürdün ayrıca, dünya granit üretiminde ve ihracatında önemli bir paya sahiptir. Turizm ülkenin bir diğer önemli ekonomik faaliyetidir.
Ürdün'deki Türkler, veya Ürdün Türkleri olarak da bilinir, Ürdün'de yaşayan Türk kökenli insanlardır. Bu insanlar, Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetiminden bu yana Ürdün'de başarılı bir varlığa sahipler. Bugün ülkede Osmanlı-Türk göçmenlerin torunları olan yaklaşık 60.000 kişilik bir azınlık vardır.
Dışişleri Bakanlığı Ürdün, 11 Nisan 1921 tarihinde “Mavera-i Ürdün Emirliği” adıyla İngiliz mandası olarak kurulmuş, 25 Mayıs 1946'da bağımsızlığını ilan etmiştir. 24 Ocak 1949'da devletin adı “Ürdün Haşimi Krallığı” olarak değiştirilmiştir.
Ürdün'ün ulusal yemeği mansaf, ancak çoğu zaman musahan ya da maklube gibi yemekler de yenilir.
Ürdün hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti hükümeti arasında 2009 yılında imzalanan vize muafiyeti anlaşmasından sonra iki ülkenin vatandaşlarının birbirlerinin ülkelerine 6 ay içerisinde 90 günden daha kısa süreli yapacakları seyahatler için vize almaları gerekmemektedir.
Resmi Tatiller: Ürdün'de çalışma saatleri Cumartesi-Perşembe günleri arası olup, Cuma günü resmi tatildir.
Diplomatik, resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri, karşılıklı olarak yapacakları turizm amaçlı seyahatleri veya transit geçişlerinde, toplam ikamet süresi, ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, altı ay içerisinde 90 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaftır.
Oslo gibi büyük şehirlerde ise konaklama maliyetleri daha yüksektir. Örneğin Oslo'da iki odalı dairelerin aylık kiraları 8,000 NOK'tan başlamaktadır. Konaklama ve diğer yaşam masrafları dahil aylık yaşam masrafları ortalama 8,900 NOK'tur. Bir öğrencinin Norveç'te yıllık yaşam masrafları ise ortalama €10,000'dur.
Doğal güzellikleri, refah seviyesi, kuzey ışıkları, yaşam standartları, baş döndüren fiyortları, evleri, insanları... Buraya aşık olmamanız için tek bir neden bile yok. Saydıklarımızın hepsi ve daha fazlası ziyadesiyle mükemmel seviyede. Bir kere olsun bu ülkeye gitmeniz için çok geçerli nedenler var!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri