Uçakta kaptan pilotun sol tarafta bulunmasının nedeni de en başta uçağı park ederken daha iyi görüş açısına sahip olması gerekçesine dayanıyor . Kaptan pilot daha iyi bir görüş açısına sahip olmak için sol tarafta bulunuyor.
Eski tarihte, henüz yolcu köprüleri kullanılmazken, pilotlar uçağı terminale paralel bir şekilde park ederdi ve yolcu binişi böyle sağlanırdı. Ayrıca sol tarafta oturan kaptan pilotun uçağı park etmesi içindaha rahat bir görüş açısı elde ediyordu. Bu yüzden de soldan park edilen uçağa yolcular soldan alınıyordu.
(Kışın buz olup olmadığı ya da hatalı görünen herhangi bir şeyin varlığı kontrol edilir.) Güvenlik dışında, güneşliklerin açık olması, özel temizlik ekibinin veya uçuş görevlilerinin pencereleri temizlemesini daha kolay hale getirir.
Kabin ekibi, diğer yolcuların gün ışığından rahatsız olabileceklerini belirterek yolcudan perdeyi kapatmasını isteyebilir. Bu istekle de kabinde doğabilecek huzursuzluğu önlemeyi hedefler.
Yolcuların uçaklara sol taraftan inip binmesi geleneğini kalıcı hale getiren şey ise, ilk kez 1959 yılında ABD'deki havalimanlarında kullanılmaya başlanan yolcu biniş köprüleri oldu. Yolcu biniş köprüleri tasarlanırken, yine geleneğe uyuldu ve yolcuların iniş-binişleri için uçakların sol yani iskele tarafı esas alındı.
İlgili 43 soru bulundu
Pilotlar için gece uçuşlarında veya çok bulutlu gündüz uçuşları sırasında normal görüşün yerini kokpitteki uçuş enstrümanları, navigasyon sensörleri ve hava radarı gibi ekranlarda gördükleri sanal görüntüler alıyor.
Türbülans akşam ya da gece uçuşlarına göre,sabah saatlerinde daha az olur. Uçak içinde en fazla hissedilen yer uçağın arkası olurken, en az hissedilen yer ise kanatların olduğu yer ve ön koltuklardır. Siz de türbülansın etkilerini en aza indirmek isterseniz, uçaktaki koltuğunuzu bu bilgilere göre seçebilirsiniz.
Kabin içindeki hava basıncı, uçaktaki insanların normal bir şekilde nefes almasını sağlamak için uçağın dışına göre daha yüksektir. Bu nedenle, bir cam kırılırsa, içerideki hava, telefon veya dergi gibi küçük nesneleri (veya bazen insanlar gibi daha büyük şeyleri) alarak yüksek hızlarda dışarıya doğru çeker.
Normal Check-in ve Uçağa Biniş Süreleri
Check-in işlemleri tarifeli uçuş saatinden 40 dakika önce kapanır. Biniş kapısı tarifeli uçuş saatinden 15 dakika önce kapanır.
Kontuara son bagaj teslimi veya check in işleminin uçuşa 45 dakika kalıncaya kadar tamamlanması gerekiyor. Kapı uçuşa 10 dakika kala kapatılıyor.
Uçak kalkarken dikkat edilmesi gerekenlerden bir diğeri de telefonunuzun kapalı olması. Telefonun açık olması uçağın düşmesine neden olmaz ancak uçağın elektronik düzenlerine ve uçak radyosuna zarar verebilir. Bu gibi bir duruma neden olmamak için uçağınız kalkışını tamamlayana dek telefonunuzu kapatmalısınız.
uçak kalkarken, öylesine süratli bir şekilde bir manevra yapmaya başlıyorsunuz ve bunun da bir etkiye-tepkisi doğacaktır. bu da 1.1 - 1.2 gibi bir rakam diyebiliriz. bunun dışında iç kulaktaki sinir uçları diyelim, daha uçak hızlanmaya başladığında bile, tırmanış hissini algılayabilir.
Uçağı oluşturan temel yapılar içinde kanatların görevi, basınç farkı oluşturarak uçağın havaya kalkmasını ve havada tutunmasını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra kanatlar, yakıt tankı olarak da kullanılmaktadır.
UÇAKLARA SU SOKMAK YASAK
Bunun temel nedeni ABD'de yaşanan 11 Eylül terör saldırısıdır. Benzer şekilde 2006'da bir yolcu yanında taşıdığı sıvılardan hazırladığı bomba ile uçağı patlatma girişiminde bulunmuştur, neyse ki önlenmiştir. Bu olayların ardından yolcuların yanlarına sıvı alma kısıtlaması getirilmiştir.
Uçaklar Faraday kafesi konseptine uygun olarak tasarlanır. Yani yolcu uçağına yıldırım düşmesi durumunda yıldırım, uçak içine zarar vermeden havaya karışır. Ayrıca uçak gövdesindeki boya da antistatik özellikli olur. Bu da elektriğin uçak içine geçmesini önler.
Su selamı askeri gazileri, yabancı devlet adamlarını ve yeni havayolu hizmetini onurlandıran çoközel bir havaalanı geleniğidir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi iki kaynaktan ( genelde ARFF itfaiyeleri olur) püskürtülen ve 2 dakika süren saygı, şeref ve şükranın göstergesi bir seremonidir.
Uçağa yanınızda taşıyacağınız el bagajında/çantasında sadece 1 adet, 1 litrelik ağzı kilitli torba içerisinde her biri maksimum 100 mililitrelik kaplarda sıvı, jel, aerosol taşıyabilirsiniz. Ağzı kilitli torba olarak 1 litrelik (yaklaşık 20cm x 20 cm) kilitli buzdolabı poşeti kullanabilirsiniz.
Uçağınıza hangi gate/kapıdan bineceğiniz, uçak biletinizin üzerinde yazmaktadır. Biletin üzerindeki gate/kapı kutucuğuna bakarsanız harf ve rakamlardan oluşan bir kod görürsünüz.
İç hat uçuşlarında uçuştan 60 dakika, dış hat uçuşlarında ise uçuştan 75 dakika önce check-in işlemleri sona erer.
Kalkış Esnasında Uçağın Lastiği Patlarsa Ne Olur? Uçakların lastikleri tüm uç koşullara dayanmak üzere üretilmişlerdir. Kalkış esnasında lastiğin patlaması durumunda eğer ki pistte uçağı durdurmak için yeterli mesafe kalmışsa uçak durdurulur.
Eğer uçağı hava yolu şirketinden kaynaklanan bir gecikme nedeniyle uçağını kaçırdıysan hava yolu şirketi yeni uçak bileti fiyatlarına ve uçuşun mesafesine bağlı olarak da tazminat ödemesi yapacaktır. Eğer uçağını kaçırma durumu senden kaynaklanıyorsa yalnızca havalimanı vergi iadesi alabilirsin.
NTSB, kokpite kamera yerleştirme fikrini ilk olarak 2000 yılında ortaya attı. Gerekçesi ise kamera bulundurmanın, kaza öncesinde ve sonrasında kokpit içindeki eylemler hakkında kritik bilgiler sağlayacak olması.
30 MİLYONDA BİR İHTİMAL
Dünyanın en güvenli yolculuğu havayolu yolculuğudur. Neredeyse 4 milyardan fazla hava yolu yolculuğu yapıldı. Milyonlarca insan gidecekleri yerlere güvenli gitti. Bir uçak yolculuğunda kazada ölüm ihtimali 11 milyonda birdir.
Alınan her türlü önleme ve tüm teknolojik gelişmelere rağmen, türbülans sırasında uçaklar bazen 150-200 metre, bazen çok daha fazla yükseklik kayıplarına uğrayabiliyor. Hızla düşme ya da yukarı doğru fırlama durumları yaşanabiliyor. 350 ton ağırlığındaki uçak, türbülansla birlikte oyuncak gibi savruluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri