İfa, borcun en doğal sona erme şeklidir. Asıl borç ifa ya da diğer şekillerde sona erdiği taktirde, ona bağlı hak ve borçlar da sona ermiş olur. (rehin, ceza, kefalet, faiz gibi) Ancak işlemiş olan faiz veya ceza koşulu hakkı saklı tutulmadan ifa kabul edilmişse, artık faiz ve ceza koşulu kabul edilemez.
TBK madde 598 ”Hangi sebeple olursa olsun, asıl borç sona erince, kefil de borcundan kurtulur.” Yani asıl borcun sona ermesi kefilin borcunu da sona erdirir. Asıl borçlunun borcunu tam bir şekilde ifa etmesiyle kefilin borcu da sona erer..
Buna karşılık dar anlamda borcu sona erdiren sebepler; ifa, ifa imkânsızlığı, ibra, süreli sözleşmelerde sürenin dolması, yenilme, takas, zamanaşımı ve borçlu ve alacaklı sıfatlarının birleşmesidir.
ZAMANAŞIMI: Kanunun tayin ettiği şartlarda ve sürede alacaklının hareketsiz kalması halinde alacağın ifasının talep etme yetkisinin sona ermesidir. Gerçek anlamda borcu sona erdirmez.
Burada meydana gelen zenginleşme ile zenginleştirici olay arasında tabii illiyet bağı (yani zorunlu şart teorisi) yeterli olup, ayrıca uygun illiyet bağına gerek yoktur. Zenginleşme haklı bir nedene dayanmamalıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Sebepsiz Zenginleşme Sayılmayan Durumlar Nelerdir? Zamanaşımına uğramış bir borcun ödenmesi. Ahlaki bir görevin yerine getirilmesi nedeniyle ödeme yapılması. Hukuka veya ahlaka aykırı bir amaç için ödemede bulunulması.
Davacı sebepsiz zenginleşmenin şartlarının gerçekleştiğini ispatlamak zorundadır. Banka havalesi ile gönderilen paranın sebepsiz zenginleşme hükümleriyle istenmesinde ispat: Havale, hukuksal niteliği itibariyle ödeme vasıtası olup, havalenin borcun ödenmesi amacıyla yapıldığı yasal karine olarak kabul edilir.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer.
Alacaklar için zamanaşımı süresi, Borçlar Kanunu 146. – 161. maddelerde düzenlenmiştir. Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir. Alacak zamanaşımı süreleri, sözleşmeyle değiştirilemez.
Borçlanılan edimin yerine getirilmesidir. Borçlunun borcunu ifa etmesiyle alacaklı tatmin edilmiş ve aralarındaki borç ilişkisi sona ermiş olur.
Madde Metni
Asıl borç ifa ya da diğer bir sebeple sona erdiği takdirde, rehin, kefalet, faiz ve ceza koşulu gibi buna bağlı hak ve borçlar da sona ermiş olur.
Tüm imkânsızlık hallerinde olduğu gibi, hukukî imkânsızlık hallerinde de sözleşmede kararlaştırılan edimi aynen ifa borcu sona erer. Geçici hukukî imkânsızlığın söz konusu olduğu durumlarda ise aynen ifa borcu sona ermeyip, hukukî engel var olduğu sürece ertelenir.
Meselâ mirasçının külli halef sıfatıyla, mirasbırakanın ölümü ile ondan olan alacağının borçlusu olması, kendiliğinden alacaklı ve borçlu sıfatlarının birleşmesi neticesini doğurur ve bu durum borcu sona erdirir.
İFANIN KONUSU: Borcun konusudur. Parça borcu ya da cins borcu olabilir. TAM İFA: Borcun bütünüyle yerine getirilmesidir. KISMİ İFA: Borç konusunun tamamının değil bölünebilen bir kısmının yerine getirilmesidir.
Para borçları ifa zamanında alacaklının ikametgahının bulunduğu yerde ifa edilir. Bu borçlara götürülecek borç denir. Fakat kıymetli evrakta ise borcun ifa yeri borçlunun ikametgahının bulunduğu yerdir. Cins borçları ise doğdukları anda borçlunun ikametgahının bulunduğu yerde ifa edilirler.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Kullanılmayan banka hesaplarının faal dışı olarak etiketlenmesi için belirli bir sürenin geçmesi gerekir. Bu süre 10 yıldır. 10 yılın ardından bankalar hesaplarla ilgili işlem başlatırlar.
Vergi borcu ödeme, zamanaşımı ve dava yolları ile sona erer. Vergi borcunun olağan sona erme nedeni ödenmesidir. Bunun dışında vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden yılbaşından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zaman aşımına uğrar.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Örneğin 5 Eylül 2022 tarihine kadar ödenmesi gereken bir vergi borcu, 5 Eylül'ün isabet ettiği yılı yani 2022'yi takip eden yılın başından itibaren (01.01.2023) 5 yıl boyunca yani 31.12.2027'ye kadar ödenmezse bu tarih itibariyle zamanaşımına uğrar ve bu borç ortadan kalkar.
6- TOPLAMI 2 BİN LİRANIN ALTINDA OLAN 3 FARKLI TRAFİK CEZASI DA SİLİNECEK Mİ? Alacaklardan vadesi 31 Aralık 2022'den önce olmasına karşın 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmeyen ve tüm tahsil daireleri itibariyle asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında olan borçlar silinecek.
“Sebepsiz zenginleşmeden doğan istem hakkı, hak sahibinin geri isteme hakkı olduğunu öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her hâlde zenginleşmenin gerçekleştiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar.
Sebepsiz Zenginleşme Zamanaşımı, Ne Zaman Açılır? Türk Borçlar Kanunu'nun 82. maddesinde, hak sahibinin geri isteme hakkı olduğunu öğrenmesinden itibaren 2 yıl ve her halde zenginleşmenin gerçekleştiği tarihten itibaren 10 yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrayacağı belirtilmiştir.
Sebepsiz Zenginleşme Davası Hangi Hallerde Açılabilir? Zenginleşenin yükümlülüğü, özellikle; Zenginleşmenin geçerli olmayan veya gerçekleşmemiş ya da sona ermiş bir sebebe dayanması durumunda doğmuş olur. Sebepsiz zenginleşme davası açılabilmesi için karşı tarafın haksız bir sebep ile zenginleşmiş olması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri