Beyaz renkli boyalar, diğer renklere göre daha hafif olduğundan uçağın ağırlığını azaltır. Bu da uçağın daha az yakıt tüketmesine ve daha az karbon salınımına neden olur. Beyaz renkli uçaklar, daha temiz ve modern bir görünüm sağlar. Ayrıca beyaz renk, uçağın boyutunu ve şeklini daha iyi vurgular.
Bu tip bulutlar, ya uçağın hızla geçmesi sonucunda oluşan basınç düşmesi sonucu adyabatik soğumadan ya da uçak eksozundan çıkan yoğunlaşma parçacıklarından kaynaklanmaktadır. Bu izlerin oluşabilmesi için, havada yeterince yüksek nispi nem ve belli bir sıcaklık gerekmektedir.
Uçaklar, sefer öncesinde pist başı yaptığında alkol ve glikozdan oluşan kimyasal maddeyle yıkanıyor. Alkol ve glikoz karışımı sıvıyla yapılan ''De-Icing'' işlemiyle uçakların aero dinamik yapısı buzlanmadan kaynaklanabilecek olumsuzluklara karşı korunuyor.
Rüyada Kırmızı Uçak Görmek
Zayıflayan aile bağlarının, yakın gelecekte birisinin vasıtasıyla gelişeceğine ve aile bağlarının güçleneceğine yorumlanır. Aile içindeki anlaşmazlıkların son bulacağına ve anlaşma sağlanacağına işaret edilir.
Uçaklarda beyaz rengin tercih edilmesinin hem teknik açıdan hem de ekonomik açıdan birçok sebebi vardır. Hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen uçaklar, üst düzey teknoloji ile donatılmış mühendislik harikalarıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Ebru gibi merak edenler için sebebi aslında basit: dünyanın geoid olmasıdır. Dünyamızın yüzeyi düz değildir. Ekvatorda meridyenler arası mesafe 111 km iken kutuplara yaklaşırken azalıyor ve kutuplarda mesafe birleşiyor. Bu nedenle uçaklar iki mesafe arasını düz gitmek yerine eğik bir açıyla gider.
Bu sebeple her ne kadar yasak olsa da kurallara uymayan birinin sigara içmesi sonucu yangın çıkma riskini en aza indirmek için kül tablaları uçak tuvaletlerinde yer almaya devam ediyor.
Rüyada Siyah Uçak Görmek
Yakın bir akrabanın yaşadığı bir rahatsızlıktan ötürü üzüntü duyulacağına ve durumunun düzelmesi ile çok mutlu olunacağına delalet eder.
Karakutu uçak yolculukları sırasında uçuşla ilgili verilerin kaydedildiği araçtır. Kaza sonrasında kazaya yol açan etmenlerin belirlenmesi için kullanılır. Karakutulara Hangi Veriler Kaydedilir? Karakutular uçuş veri kayıt cihazı (FDR) ve kokpit ses kayıt cihazı (CVR) olmak üzere iki cihazdan oluşur.
Pilotlar için gece uçuşlarında veya çok bulutlu gündüz uçuşları sırasında normal görüşün yerini kokpitteki uçuş enstrümanları, navigasyon sensörleri ve hava radarı gibi ekranlarda gördükleri sanal görüntüler alıyor.
UÇAKLARA SU SOKMAK YASAK
Bunun temel nedeni ABD'de yaşanan 11 Eylül terör saldırısıdır. Benzer şekilde 2006'da bir yolcu yanında taşıdığı sıvılardan hazırladığı bomba ile uçağı patlatma girişiminde bulunmuştur, neyse ki önlenmiştir. Bu olayların ardından yolcuların yanlarına sıvı alma kısıtlaması getirilmiştir.
Uçak tuvaletleriyle ilgili en çok sorulan soruların başında vakum sistemi ile çalışan sifon geliyor. En az suyla maksimum temizlik için tuvaletlerde vakum sistemi kullanılıyor. Düğmeye basıldığı an vakum sistemi saatte 160 kilometre hızla her şeyi içine çekiyor ve bu iş için sadece bir bardak miktarında su harcanıyor.
De-Icing ( Buz Giderici Đşlem ) : Uçakta buz, don, kar ve slush (tam erimemiş karın) temizlenmesi için yapılan işlemdir. Bu işlemde sıcak su veya sıcak su ile buz giderici sıvının karışımı uçağın dış yüzeyine uygulanır.
Bunlardan birincisi; motorunun yarattığı itme gücü, ikincisi bunu dengeleyen, sürtünmeden kaynaklanan ve direnç yaratan çekme gücü, üçüncüsü uçağın kanatlarının sağladığı kaldırma gücü ve dördüncüsü bunu dengeleyen yerçekiminin yarattığı uçağın ağırlık gücüdür. Bu dengede uçak kanatları uçağın havada tutunması sağlar.
Uçakların araziden uzak durmasının en önemli nedenlerinden birisi çok engebeli olması ve yüksekliğin ortalamadan çok fazla olmasıdır. Uçaklarda kabul edilen ortalama yükseklik 4.500 metredir. Ancak Tibet'te alçak alanlar bile 3.000 metre yükseliğindedir.
Tüm ticari uçaklarda 'Havada Çarpışma Önleme Sistemi (TCAS – Traffic Collision Avoidance System)' bulunması zorunlu hale getirilmiştir. Bu sistem, diğer uçaklardan gönderilen sinyalleri alabilen ve kendisi de sinyal gönderebilen bir düzenektir.
Rüzgar uçağın karşısında yer alırsa uçağın hızını yavaşlatacak bir etki gösterir. Tüm değişkenlerin ideal olduğu bir durumda yolcu uçaklarının hızları ortalama 900-1020 km/saat aralığında değişiklik gösterir. Kısacası uçaklar 900-1020 km/saat aralığında hızla gider.
Kulvarında dünyanın en hızlı ve en yüksek irtifada uçabilen operasyonel insanlı uçağıdır. Seri numarası 61-7958 olan bir SR -71 28 Temmuz 1976'da 85,069 feet (25,929 m) yükseklikle "mutlak irtifa rekorunu" ve 1,905.81 knots (2,193.2 mph; 3,529.6 km/h) ile "mutlak hız rekorunu" kırdı.
Uçaklar, Jet A-1 olarak adlandırılan ve ana maddesi özel bir petrol türevi olan “kerosen” ile çalışıyor. Parafin yağı olarak da bilinen, yanıcı özellikte bir hidrokarbon sıvısı olan kerosen, eskiden evlerde aydınlatma amaçlı kullanılan gaz lambalarında kullanılan gaz yağı olarak da biliniyor.
Uçağı oluşturan temel yapılar içinde kanatların görevi, basınç farkı oluşturarak uçağın havaya kalkmasını ve havada tutunmasını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra kanatlar, yakıt tankı olarak da kullanılmaktadır.
Rötar, uçakların planlanan kalkış ve iniş saatinden geç havalanması veya iniş yapmasıdır.
Birçok kullanıcı bu uçakların neden “sarı” olarak değil de “mavi” olduğunu sormaya başladı. Gerçek kısa bir süre sonra ortaya çıktı. Bu uçakların uydu veri tabanlı ADS-B'nin kamuya açık olarak yayınlanmasının ardından bu şekilde görüldüğü öğrenildi.
Tütün; tar, nikotin ve karbonmonoksit (CO) olmak üzere 3 ana toksik madde içerir. Tar, boğaz ve akciğer kanserine; Nikotin, damar hastalıklarına neden olur. CO, uçuş için en sakıncalı olanıdır; çünkü kan hemoglobiniyle birleşme kapasitesi oksijenden 210 kat fazladır.
Siz sifona bastığınızda ya da kabin ekibi mutfakta lavaboları kullandıktan sonra, uçakta oluşan tüm atıklar, atık sistemine ait olan çeşitli borular yardımı ile uçağın arka bölmesinde bulunan ve paslanmaz çelikten imal edilen atık tanklarına saniyeler içerisinde gönderiliyor.
Sigara yasağının konulduğu alanlardan bir tanesi de uçaklardı. Ülkemizin bayrak taşıyıcı havayolu şirketi olan Türk Hava Yolları bu yasağı ilk uygulayan markalardan biri oldu. 1986 yılında getirilen yasakla artık yurtiçi ve 6 saatin altında sürecek uçuşlarda sigara içilemeyecekti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri