Uçaklar DC ihtiyaçlarını 28 Volt, AC ihtiyaçlarını ise 115 Volt 400 Hertz olarak karşılar. Bunun nedeni "Skin effect" dediğimiz elektrik akımlarının kablo üzerindeki akışlarından dolayıdır. Daha yüksek Hertz değerleri Skin effect dediğimiz kablolar için tehlikelidir.
Genel olarak uçaklarda aviyonikler 14 veya 28 Volt DC elektrik sistemi kullanırlar.
Genelde bu uçakların motor çalıştırılması elektrikli yapılır. Bataryadan alınan doğru akım ile starter döndürülür. Büyük uçakların elektrik sistemlerinde AC güç kullanılarak elektrikli cihazlar hafifletilmiş böylece büyük avantaj sağlanmıştır. Doğru akımda alçak voltaj üretilir.
RAT çalıştığında sadece uçuşla ilgili temel gerekli sistemleri besler. Dahası uçakların bataryalarıda bulunmaktadır. Bataryalar genelde 28 volt gerilim sağlar ve nikel-kadminyumdur. Sayıları ise uçağın modeline göre değişir.
Uçak kendi içinde kapalı bir sistem olduğundan topraklama bağlantısına ihtiyaç duymaz. Uçakta biriken statik yükün boşaltılması içinse kanatta ve kuyruk arka kenarında metal küçük çıkıntılar bulunur. Uçak yere indiğinde bu tür bir elektrik topraklaması ile uçuş sırasında üzerinde biriken elektrik boşaltılabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Kalkışın ardından, varış noktasına ulaşmadan önce ve uçağın ağırlığı uçağın yapısal iniş ağırlığının altına inmediği durumlarda, uçakta "yakıt boşaltım sistemi" bulunması halinde yakıt boşaltımı yapılabilir. Bu sayede inişde yangın riski ve uçağın yapısal hasar görmesi önlenir.
Meteoroloji Sözlüğü'nde Kuyruk İzi:
Bu tip bulutlar, ya uçağın hızla geçmesi sonucunda oluşan basınç düşmesi sonucu adyabatik soğumadan ya da uçak eksozundan çıkan yoğunlaşma parçacıklarından kaynaklanmaktadır. Bu izlerin oluşabilmesi için, havada yeterince yüksek nispi nem ve belli bir sıcaklık gerekmektedir.
Elektrik sistemleri
Aküler: Motorun veya yardımcı güç kaynağının (APU) ilk çalışması için gerekli elektriği sağlar. Acil durumlarda da yedek enerji kaynağı olarak bulunur. Jeneratörler: Motordan veya APU'dan aldıkları dönme hareketini doğru akım elektriğe çevirirler ve uçağın sistemlerini besler.
RAT (Ram Air Turbine)
Normal zamanda uçağın ihtiyaç duyduğu elektriği, uçağın motorları üretmektedir. Motorların işlevini kaybettiği zamanlarda ise Ram Air Turbine bu işlevi temel bir seviyede yerine getirmektedir. RAT, dinamo mantığı ile çalışmaktadır.
Uçak Ne ile Çalışır ? Uçaklar verilen seçeneklerden yalnızca akü ile çalışırlar. Bugünün jet uçakları çok daha zorlu gereksinimlere ve dolayısıyla akülerin ayrılmaz zorunlu bir bileşen olarak uçaklarda yer aldığı daha gelişmiş elektrik sistemlerine sahiptir.
Dünyada uçakların kabin ısı standardı 21 ile 23 santigrat derece arasında. Hatta Türk Hava Yolları bu konuda geçen mart ayında radikal bir karar aldı. Kabin ısısı 23 santigrat dereceye sabitlendi. Kabin ekipleri sürekli ölçüm yapıyor.
Uçakların tuvalet, lavabo ve mutfaklarında kullanılmak üzere uçaklarda su tankları bulundurulur. Ayrıca kıtalararası uçan bazı uçaklarda banyo bulunur, bunun için de su kullanılır. Uçaktaki su tanklarını doldurmak için su servis araçları kullanılır.
Uçak içine alacağımız kabin bagajının içerisinde belli bir ml üzerinde sıvı taşınırsa o sıvılar kurallar gereği uçağa alınmaz. Bu da demek oluyor ki, uçak içi sıvı limiti ne kadar ise o ml üzerinde uçağa sıvı almamaya özen göstermeliyiz.
Uçuşlarımızda olağanüstü miktarda yakıt tüketimi gerçekleşiyor. Örneğin, bir Boeing 747, uçuşta her saniye bir galon yani yaklaşık 3,8 Litre yakıt tüketiyor. Bu durum, Boeing 747'nin beş saatlik bir uçuşta 18.000 galon yani 68137,4 Litre yakıt tükettiği anlamına geliyor.
Uçak boş iken kütlesi 125 tondur. Uçağın yakıt depoları boş iken yolcu ve kargo kütlesi 170 tondur. Uçağın 136.000 litre yakıt kapasitesi mevcuttur. 136.000 litre Jet A yakıtı yaklaşık 110 ton kütleye eşdeğerdir.
Peki uçaklar ne kadar yakıyor? Mesela dört motorlu, çift katlı ve 853 yolcu taşıyabilen dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380, 370.000 litre yakıt alabiliyorken çift motorlu ve 151 yolcu kapasiteli bir Boeing 737 uçağı ise 26.170 litre yakıtı depolarına alabiliyor.
Uçakların havalanmasını ve havada kalmasını sağlayan 4 ana unsur vardır. Bunlar ; kaldırma kuvveti, motor gücü, hava direnci ve ağırlıktır. Kaldırma Kuvveti : Uçağın kanatlarından elde edilen güç ve kuvvet ile uçağın havalanması ve havada kalması sağlanır.
Jet motoru havayı büyük hızla içine çekebiliyor. Bu nedenle çalışan motorun önünden geçilmesi çeşitli tehlikelere neden olabiliyor.
Uçak yakıtı, havacılık sektöründe “ JET-A1” yakıtı olarak bilinmektedir. Hava taşıtlarını çalıştırmak için kullanılmakta olan petrol temelli bir yakıt olma özelliğine sahiptir. Uçak motorlarında sıvılık özelliğini kaybettikleri için dizel yakıt kullanılamaz.
Uçak ileriye doğru hareket ederken, kanatlar, altlarındaki havayı sıkıştırır üstlerindeki havayı ise seyreltir. Bu durum uçağın alt ve üst kısımları arasında bir basınç farkı oluşmasına neden olur. Böylece uçağa yukarı yönde net bir kuvvet etki etmeye başlar ve uçak yükselir.
Uçaklar, çok pahalı bir ticari ürün olmaları nedeniyle, 40 yılı aşkın süre uçmaları hedeflenerek tasarlanıp, üretiliyor. Ancak uçakların ortalama kullanım ömrünü belirlemek için en doğru parametre her zaman yaşı olmayabiliyor.
Uçakların iniş hızları saatte yaklaşık 270 km civarındadır. Bu yüzden öncelikle, uçağın yere indiğinde tekrar uçmasını engellemek için kanatların üzerinde spoiler denilen hız kesici paneller açılır. Bu paneller hava akımının yönünü değiştirerek uçağın yere indiğinde tekrar havalanmasını engeller.
Havacılık uzmanlarına göre, ticari yolcu uçaklarının penceresindeki nefes deliği olarak bilinen küçük açıklık aslında önemli bir güvenlik özelliği. Delik, kabinden pencere camlarına ne kadar basınç uygulanacağını düzenlemeye yardımcı oluyor ve cam kırılacaksa öncelikle dış camın kırılmasını sağlıyor.
Bunlardan birincisi; motorunun yarattığı itme gücü, ikincisi bunu dengeleyen, sürtünmeden kaynaklanan ve direnç yaratan çekme gücü, üçüncüsü uçağın kanatlarının sağladığı kaldırma gücü ve dördüncüsü bunu dengeleyen yerçekiminin yarattığı uçağın ağırlık gücüdür. Bu dengede uçak kanatları uçağın havada tutunması sağlar.
Beyaz renkli boyalar, diğer renklere göre daha hafif olduğundan uçağın ağırlığını azaltır. Bu da uçağın daha az yakıt tüketmesine ve daha az karbon salınımına neden olur. Beyaz renkli uçaklar, daha temiz ve modern bir görünüm sağlar. Ayrıca beyaz renk, uçağın boyutunu ve şeklini daha iyi vurgular.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri