“batı ülkelerinde uğursuz olduğuna inanıldığı için 13 rakamı genellikle kullanılmamaktadır. bu bağlamda uçaklarda 13 no'lu koltuklar da yoktur. thy uçaklarının çoğunda da 13 no'lu koltuk yoktur.
THY uçaklarının çoğunda da 13 no'lu koltuk yoktur. Koltuk numaraları 12'den 14'e sıralanmaktadır. Bu durum batılıların batıl inançlarının taklidi anlamına gelmektedir. Bu durum onların bu batıl itikatlarını yaygınlaşıp, meşrulaştırmaktadır.
THY Genel Müdürü Abdurrahman Gündoğdu, "Avrupa'da ve Amerika'da uğursuz olduğuna inanıldığı için 13 numaralı koltuk yok.
Sebebi ise Koreli yolcuların bu sayıların uğursuzluğuna inandıkları için kullanmak istememeleridir. Alitalia Havayolları uğursuzluğuna inandıkları 17 sayısı için uçaklarında koltuk sıra numarası olarak kullanmamaktadır.
İtalyan Havayolu şirketi Alitalia uçaklarında diğer numarların bulunmasına rağmen 17 numarlı koltuğun olmadığını öğrendik. Roma rakamlarına göre “VIXI – Yaşadım” manasına gelen ve bu rakamın uğursuzluğuna inanılarak 17 numaralı koltuğun uçaklardan kaldırıldığı belirtildi.
İlgili 19 soru bulundu
777 modelleri seçilen yerleşim düzenine göre 301-550 arasında yolcu taşıyabiliyor. Uçuş hızı bin 29 km (1029 km) olan 777'lerde. General Electric {GE90-76B-GE90-77B= 777-200} {GE90-85B= 777-200ER} {GE90-110B1= 777-200LR,300ER,777F} {GE9X-105B1A= 777-8,777-8F,777-9}.
Uçakların Flightradar'ları incelendiğinde Tibet üzerinden geçmediğini fark edebilirsiniz. Tibet Özerk Bölgesi, Çin'e bağlı seyrek nüfuslu ve oldukça dağlık bir alandır. 'Dünya'nın Çatısı' olarak bilinen bu bölge üzerinden pilotların uçmaması için son derece haklı nedenleri bulunuyor.
AWWA Sky Whale, Interest Engineering tarafından bildirildiği üzere, yeşil uçak tasarımlarına odaklanan bir uçak konseptidir.
Ebru gibi merak edenler için sebebi aslında basit: dünyanın geoid olmasıdır. Dünyamızın yüzeyi düz değildir. Ekvatorda meridyenler arası mesafe 111 km iken kutuplara yaklaşırken azalıyor ve kutuplarda mesafe birleşiyor. Bu nedenle uçaklar iki mesafe arasını düz gitmek yerine eğik bir açıyla gider.
Birleşik Arap Emirlikleri merkezli hava yolu şirketi Emirates'e ait dünyanın en büyük yolcu uçağı olan A380-800 ilk inişini Endonezya'nın Bali şehrinde gerçekleştirdi.
Kanatlar ve arka sıralar daha güvenli
Uçağın kanat bölgesinde ve arka sıralarda bulunan koltuklar ise olası bir kazada daha az hasar gören yani daha güvenli bölgeler.
35 yılı aşkın süredir uçak kazalarını inceleyen bir TIME araştırması, bir uçağın arka kısmındaki orta koltukların en düşük ölüm oranına sahip olduğunu ortaya çıkardı: %28, uçağın ortasındakiler için %44. Bu mantıklı. Çıkışa yakın oturmak acil bir durumda, yangın çıkmaması durumunda hızlı çıkış sağlayacaktır.
23A, B, C, H, J ve K acil çıkışların olduğu sıralardaki koltuklardır. 12 ve 23 numaralı sıralarda, tüm koltukların kolçakları sabittir ve 13D, F ve G. koltuklar 23A ve 23K koltuklarda pencere bulunmaz. Monitörler 12 ve 23 numaralı sıralarda ön taraftadır.
Ücretsiz yiyecek ve içecek servisi yapılan hava yolu şirketlerinde ekonomi sınıfında yiyecek içecek servisi genellikle business class koltuklarının bittiği noktadan 7-8 numaralı koltuklardan ve uçağın tam ortasına, kanat bölümüne denk gelen 18-20 numaralı koltuklardan iki ayrı ekiple yapılıyor.
"31E" nolu koltuktaki yolcunun kazada ilk ölecek kişilerden biri olduğunu açıklayan uzmanlar ise uyarıyor: "Uçağın arkası ile ortası arasında kalan 31E nolu koltuk, en tehlikeli yerdir. Uçağın en önünde oturanların kurtulma şansı yüzde 65. En arkadakilerin oranı ise yüzde 58."
İniş ve kalkışta diğer atari, elektronik kitap gibi elektronik cihazların da kapatılması gerekiyor. İnsan hayatta bir kez ölür. İkinci bir şansınız yok. Dolayısıyla telefonu 10 dakika geç veya erken kapatmak size hiçbir şey kaybettirmez."
Bunun aslında son derece basit bir açıklaması var: Dünyanın yavarlak şekli. Kutuplara yaklaştıkça daha basık hale gelen gezegenimizin yapısı sayesinde uçaklar düz bir çizgi üzerinde değil, kutuplara yaklaşarak uçarlar. Bu sayede arada bulunan mesafe kısalır ve uçakların varış noktalarına daha hızlı ulaşmalarını sağlar.
Tehlikeli bir iniş ihtimali engellenmiş olur.
Büyük Okyanus gibi geniş bir su kütlesinin üzerinde uçarken, acil iniş için güvenli bir yer yoktur.
Uçakların doğudan batıya doğru yaptıkları uçuşların, ters yöndeki uçuşlara göre daha kısa sürmesi bu yönde uçakların normal süratlerinden daha yüksek hıza ulaşabilmelerinden kaynaklanmaktadır.
Son bilgiler doğrultusunda, 42 galonluk (159 litre) bir varil JET-A1 yakıtının 2022 yılındaki güncel fiyatı 144,6 dolardır. Buna göre, bir litrelik yakıtın fiyatı 0,9 dolar; bir galonun fiyatı da 3,4 dolar düzeyindedir.
Türk Hava Yolları (THY), Boeing'den aldığı ve tek katlıda dünyanın en büyük uçağı olan 777-300ER tipi yolcu uçağını Türkiye'ye getirdi.
Uçak boş iken kütlesi 125 tondur. Uçağın yakıt depoları boş iken yolcu ve kargo kütlesi 170 tondur. Uçağın 136.000 litre yakıt kapasitesi mevcuttur. 136.000 litre Jet A yakıtı yaklaşık 110 ton kütleye eşdeğerdir.
Türkiye'den En Uzun Uçuş Nereye? Türkiye'den en uzun kesintisiz uçuş, 9 bin 89 kilometre mesafedeki Endonezya'ya, 11 saat 55 dakika sürüyor.
'Ultra uzun mesafe uçuş yarışı'
Halihazırda dünyanın en uzun seferleri Singapur Havayolları tarafından Singapur-New York arasında yapılıyor. 15,344 kilometre süren en uzun ticari sefer, rüzgar hızı ve hava koşullarına bağlı olarak 18 saat 25 dakikaya kadar çıkıyor.
Sıradan bir günde dünyada kaç uçak uçuyor biliyor musunuz? Yaklaşık 100 bin! 2019 senesinde gerçekleşen uçuş sayısının 39.8 milyona ulaşması bekleniyormuş. Bu, geçen seneye göre 1 milyon, on sene öncesine kıyasla yüzde 50'lik bir artış demek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri