ADF - Automatic Direction Finder Uçakların yayın yapan yer istasyonlarına bağlı olarak yön bulması imkanını sağlayan bir seyrüsefer yardımcısıdır. LF ve MF bandında çalışan bu sistem uçaktaki göstergeler (RMI=Radio Magnetic Indicator) vasıtasıyla, uçağın bulunduğu pozisyona göre istasyonun yönünü gösterir.
NDB (non-directional beacon) ve ADF (automatic direction finder), hava ve deniz seyrüseferinde yön bulma amacıyla kullanılan basit bir radyo seyrüseferi sistemi. NDB ve ADF sistemi yer bazlı bir seyrüsefer yardımcısıdır.
Havacılıkta radyo dalgalarının seyrüsefer (navigasyon) amaçları için kullanıldığı yön belirlemeye yarayan cihazlardır. Bir orta dalga vericisi olarak görev yapar ve 285 - 525 kHz frekans bandında hizmet verirler.
Gelişen teknoloji ile ADF/NDB yerini VHF Seyrüsefer (VOR) sistemi almıştır. Genellikle VOR sisteminin arızalanarak devre dışı kalması durumunda veya arazinin yapısı nedeniyle görüş hattı (LoS)'nın kaybolması durumunda bölgesel seyrüseferle ilgili bilgileri sağlar.
ADF - Automatic Direction Finder
Uçakların yayın yapan yer istasyonlarına bağlı olarak yön bulması imkanını sağlayan bir seyrüsefer yardımcısıdır. LF ve MF bandında çalışan bu sistem uçaktaki göstergeler (RMI=Radio Magnetic Indicator) vasıtasıyla, uçağın bulunduğu pozisyona göre istasyonun yönünü gösterir.
İlgili 30 soru bulundu
VHF frekans bandında çok yönlü radyo yayını olarak bilinen VOR, uluslararası standartta orta ve kısa mesafe navigasyon (Seyrüsefer) cihazı olarak tanımlanır. Pilota manyetik kuzeye göre açı bilgisi sağlanması amacıyla kullanılır.
Distance Measuring Equipment (DME), UHF radyo sinyallerinin yayılım gecikmesini hesaplayarak mesafeyi ölçen, transponder tabanlı bir radyo seyrüsefer teknolojisidir. VOR sadece verici özelliğinde iken DME alıcı-verici özelliklerini taşır.
FADİNG OLAYI
Aynı enerjili ve frekanslı iki dalga alıcıya aynı anda ulaşırsa, alıcıda alınan işaretin gücünde zaman içerisinde artma ve azalma yani bir dalgalanma meydana gelir. Aynı anda bir dalganın maksimum, digerinin minimum degerine ulasması (aynı fazda olması durumu) ise sinyalin güçlenmesine neden olur.
Pilotlar, uçaklar havada iken uçuş yönleri ve hava koşullarındaki güncellemeler için hava trafik kontrolörü ile iletişim kuruyorlar. Hava/yer ve yer/yer haberleşmesinde kullanılan telsiz cihazları 118-137 MHz VHF (Very High Frequency) frekans bandında çalışıyor.
Asit deterjan lifi (ADF), selüloz ve lignin dahil olmak üzere en az sindirilebilir bitki bileşenleridir. ADF değerleri sindirilebilirlik ile ters orantılıdır, bu nedenle düşük ADF konsantrasyonlu kaba yemlerin enerjisi genellikle daha yüksektir.
Sıkı paket hekzagonal kristal kafes için atomik dolgu faktörü (ADF); Birim hücrenin kenar uzunluğu (a) ve (c), bir atomun yarıçapı (r) olarak alınırsa ve a ile r arasında a = 2r ile c = 1,663.a ilişkisinden; ADF = ( 2. ( 4/3. π.r3 ) / a2 .
Atomik dolgu faktörü ( ADF ) ise birim hücre içindeki atom hacminin birim hücre hacmine oranı olup YMK için 0,74 değerini alır. HMK: Bütün köşelerinde ve hacim merkezinde birer atom bulunan kübik birim hücreye sahiptir. bulunur. HMK kristal yapıda köşe atomları 8 hücre tarafından paylaşılırken merkezde 1 atom bulunur.
Örneğin 7700 kodu "uçakta acil durum var" anlamına gelir. Benzer şekilde 7600 "telsiz arızası var", 7500 "uçak kaçırıldı" anlamına gelir ve bu kodlar tüm dünyada geçerlidir. ATC üniteleri pilotlardan çeşitli transponder kodlarını girmelerini talep edebilirler.
7700 kodu yer aldığında bunun anlamı anormal durum yaşandığına işarettir. Ancak direkt olarak bu kod durumun aciliyetine veya soruna dair bilgi vermez. Burada asıl amaç kule görevlilerine anormal bir durumun yaşandığını bildirmek ve gerekiyorsa yardımların sağlanması, önceliklerin verilmesini sağlamaktır.
Havacılıkta kullanılan tüm hızlar KNOT ya da MACH olarak ifade edilir. Knot 1 saatte katedilen deniz mili iken, Mach ise 330 metre/saniyeyi ifade eder. Uçaktaki en önemli göstergelerden bir diğeri ise düşey hız göstergesi bir diğer adıyla varyometredir.
Aletli İniş Sistemi (İngilizce: instrument landing system, kısaca ILS), pist başına yerleştirilmiş vericiler vasıtasıyla uçakların inişine yardımcı olan bir hassas yaklaşma sistemi. ILS, uçağın pist başına kadar hassas yaklaşmasını sağlayan bir seyrüsefer yardımcı sistemidir.
VOR (VHF omnidirectional radio range); alet uçuşunda yaygın olarak kullanılan bir radyo seyrüsefer yardımcısı. Bir yer istasyonu ile hava aracındaki alıcıdan oluşur. En basit tanımı ile, hava aracının yer istasyonuna göre hangi manyetik radyal üzerinde olduğunu gösterir.
Taşıtın yer istasyonundan olan uzaklığını -genellikle deniz mili (nm) cinsinden- ölçen aviyonik bir sistemdir.
Kaldırma Kuvveti (LIFT)
Uçak ve helikopterlerin havada tutunmasını sağlayan bir kuvvettir. Uçaklarda bu kuvvet kanatlardan sağlanırken, helikopterlerde ise pervanelerden elde edilir. Kaldırma kuvveti Bernoulli Prensibi ne dayanır. Bu prensibe göre bir akışkanın hızı arttıkça basıncı düşer.
Esenboğa Havalimanı (IATA: ESB, ICAO: LTAC), Türkiye'nin başkenti Ankara'ya hizmet veren uluslararası havalimanıdır.
Jeneratörlerden biri devreden çıktığında diğeri gerekli alıcıları beslemeye devam eder. Şehir şebekelerinde alternatif akımın frekansı 50/60 Cycle/sn. veya 50/60 hertzdir. hafif ve küçük olması esastır. Bu nedenle uçaklarda 400 hertzlik standart frekans kullanılmaktadır.
HF Haberleşmesi
Haberleşme bandı (HF SSB/AM) 2 MHz ile 30 MHz aralığındadır. Uçak ile yer haberleşme istasyonları arasında direkt görüş olmadığı zaman, çok uzun me- safe haberleşmeleri için, örneğin okyanus aşımında, HF haberleşmesi kullanılır. Haberleşmenin kalitesini artırmak için HF veri linki (HFDL) kullanılır.
Yazının diğer bölümleri bir sonraki aşamada yayınlanacaktır. Seyrüsefer, havacılıktan önce denizcilikte kullanılan gemilerin bir noktadan diğer bir noktaya gidişine verilen ifadedir. Havacılığın gelişmesi ile birlikte seyrüsefer kelimesi havacılık terimleri içinde yer almıştır.
QDM, uçaktan meydana doğru olan manyetik istikamet. QDR, meydandan uçağa doğru olan radyal (QDM'nin 180 derece zıddı). QTE, uçağın meydana göre gerçek istikameti (QDR'nin manyetik varyasyon düzeltilmiş hali).
ALITALIA'DA 17 NUMARALI KOLTUK YOK
Roma rakamlarına göre “VIXI – Yaşadım” manasına gelen ve bu rakamın uğursuzluğuna inanılarak 17 numaralı koltuğun uçaklardan kaldırıldığı belirtildi. Her iki lanete inanan Lufthansa Havayolları'nın uçaklarında ise 13 ve 17 numaralı koltukların olmadığı ifade edildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri