"Hayır, uçakta bir depremin üzerinden uçsanız hiçbir şey hissetmezsiniz. Sismik dalgalar o kadar hafif olurdu ki, insanların aşağıda yeryüzünde yaşayacakları gibi titremeleri hissetmek şöyle dursun, uçağınızın kükreyen motorunun sesinden bile onları duyamazsınız."
Jeofizikçi John Derr, 2019 yılında "Jeofizik Ansiklopedisi"nde yayımlanan söyleşide deprem ışıklarının farklı şekillerde görünebileceğini söyledi. Buna göre bazen sıradan bir şimşek gibi görünürler, bazen de parlak bir bant gibi, kozmik ışıklar gibi görünürler.
Kısaca belirtmek gerekirse; deprem, uçağı etkiler ama hissedilmez. Basit bir örnekle açıklamak gerekirse sismik dalgaların denizde tsunami yaratması gibi uçaklarda da deprem etkili olur ama hissedilmez.
Türbülans sırasında uçak yüzlerce metre irtifa kaybedebilir, bazen çok şiddetli sarsıntılar yaşanabilir. Bu sarsıntılar sırasında yolcular yer yer sarsılabilir. Şiddetli türbülans durumlarında ciddi yaralanmalar meydana gelebilir. Pilotlar genelilkle uçuş anında türbülans yaşanabilecek durumlarda yolculara bilgi verir.
Ancak yüksekliği genellikle bir metreden azdır ve gemiyi geçmesi çok uzun sürdüğü için genellikle gemideki hiç kimse tarafından hissedilmez. Dalga okyanusu geçip uzak bir kıyıya yaklaştığında yavaşlar ve yığılır ya da tepe noktasına ulaşır ve yine kıyıya yakın bir gemi tarafından hissedilir.
İlgili 37 soru bulundu
Depremler maksimum 12 şiddetine kadar derecelendirilir. Fakat diyelim ki bir şekilde 13 ten fazla şiddette bir deprem meydana geldi. Böyle bir durumda aşırı büyük bir enerji açığa çıkar. Şuanda kimse onu öngöremez.
Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Yılmaz, depremin havadaki bir uçağa doğrudan etki etmese bile dolaylı olarak etki edebileceğini ifade ederek, "Deprem anında yerde bulunan iletişim sistemleri zarar görebilir veya içinde bulunduğunuz uçak kapılarını kapatmış ve pist başı yapmış olabilir.
Uçmak kesinlikle seyahat etmenin en güvenli (gerçekten en güvenli) yoludur: Bir uçak kazasında ölme ihtimaliniz 11 milyonda 1'dir. Bir uçuş esnasında işlerin gerçekten çok kötü gitme ihtimali ise milyonda 1'dir. Gelişmiş bir ülkeye uçarken bir uçak kazasında ölme ihtimaliniz ise 30 milyonda 1'dir.
Uçağın Arkası Sallanır
Ancak arka koltuklarda bağlı olsanız da sallanmayı herkesten fazla hissedersiniz. Ekonomi bölümünde görevli kabin personeli de uçağın arka kısmı çok sallandığı için şansızlar. Evet herhangi bir hava olayında en fazla etkilenen uçağın arka bölümü olur.
Uçakların düşme ihtimali oldukça düşüktür. Yolcu uçakları için bu ihtimal %0.00005, kargo uçakları için ise %0.0001'dir. Bu sebeple uçak seyahatleri genellikle güvenli bir ulaşım şeklidir.
Deniz suyu ne kadar derinse dalgalar da o kadar hızlı hareket ederler. Örneğin Pasifik Okyanusu'nun ortasında ortalama derinlik 4000 metredir ve bu derinlikte tsunamiler 720 km/saat hızla yayılırlar. Bu hız yaklaşık olarak bir jet uçağının hızına karşılık gelir. İki dalga arasındaki mesafe 200 km'yi bulabilir.
2004 Hint Okyanusu depremi ve tsunamisi, 26 Aralık 2004 günü saat 00:58:53 UTC'de meydana gelmiş, merkezi Endonezya'nın Sumatra adasının batı kıyısı açıklarında olan depremdir.
GÖKYÜZÜNDE OLUŞAN IŞIKLAR DEPREMLE İLİŞKİLİ Mİ? Yüzeye çıkan çok sayıda yüklü atom bir araya gelerek hava moleküllerini iyonize eder ve ışık yayan bir plazma oluşturur. Araştırmacılar bu olayı "sanki yer kabuğunun yapısında bir batarya var da, o devreye giriyor" diye bir benzetmeyle açıklıyor.
Şiddetli bir sarsıntı anında yerin altında hareket eden kayalar kırılır veya fay hattı boyunca kayar. Bu sırada meydana gelen sismik dalgalar, birbiriyle temas eden kayaların içinden geçer ve bu da uğultuya sebep olur. Bu ses, sarsıntıyı hisseden bina, köprü gibi yapıların titremesiyle daha da büyür.
Deprem sırasında dalga hareketleri veya deniz altı kaymaları nedeniyle denizde türbülans yaşanabilir. Bu nedenle, güvenli bir bölgeye ulaşana kadar deniz trafiğine dikkat etmeniz gerekmektedir. Deprem sonrası olası tsunami tehlikesine karşı uyarıları takip edip ve bölgeyi terk etmek gerekiyorsa bunu hemen yapmalıyız.
Denetlemeler sonucu THY'nin Avrupa Birliği ülkelerinin havayollarına göre 3 kat daha güvenli olduğu duyuruldu. Yabancı Hava Araçlarına Yapılan Emniyet Denetimleri olarak adlandırılan SAFA Programı kapsamında yapılan denetlemelerde THY uçakları, Avrupa hava yolu şirketlerinden 3 kat daha güvenli çıktı.
Listede Boeing 717, Airbus A380, Airbus A340, Boeing 787, Boeing 767/757, Embraer 135/145 ve CRJ 700/1000 hiç ölümlü kaza yaşamayan en güvenli uçaklar.
Analiz sonuçlarına göre uçağın arka kısmındaki orta koltuklar, istatistiksel olarak en yüksek hayatta kalma oranlarına sahip bölge. Ayrıca orta koltuklar pencere ya da koridor koltuklarına göre daha güvenli kabul edilmesinin bir diğer nedeni de her iki tarafta da yolcu bulunduğu için koruma sağlıyor.
Bilim insanları hayvanların depremin öncül sarsıntılarını saniyeler veya dakikalar önce hissedebileceğini belirtiyor. Depremin merkezindeki sarsıntılar etrafa şok dalgaları olarak yayılırken insanlar genelde ilk dalgaları hissetmezken hayvanların bunları hissetmesi daha mümkün görünüyor.
En çok kaza kalkış ve inişte
ABD'li havacılık şirketi Boeing'in araştırmasına göre uçakların kalkış ve iniş evreleri, uçak seyahati sırasındaki diğer evrelerden istatistik olarak daha tehlikeli. Çünkü bu iki evrede pilotların ortaya çıkan bir sorunu düzeltmek için sahip oldukları zaman çok daha az.
Uçak alçalacağından dolayı sarsıntılar olması gayet doğal. Uçak inerken kuleden iniş izni beklemesinden dolayı daireler çizerek iniş sırasını bekleyebilir, bununla ilgili de endişelenmenize gerek yok.
Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Depremler kıyamet alametlerindendir. Buhari'deki hadis-i şerifte, (Depremler çoğalmadıkça kıyamet kopmaz) buyurulmuştur. Kıyametin ne zaman kopacağı bildirilmedi.
kişilerin üzerlerine devrilip düşebilirler. En tehlikelisi de tavanın çökmesi ya da evin tamamen yıkılmasıdır. Uykuda deprem olursa ve yataktan kalkmak güç olursa şiltenin altına girin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri