Hissetmeyiz çünkü seyahat halindeyken bizde uçağın hızuna sahip olmuş oluruz. Eğer uçak 400km/h ile gidiyorsa bizde aynı hızda gideriz. Bu yüzden hızı hissetmiyoruz.
Bir uçak kazasında ölme ihtimaliniz 11 milyonda 1'dir. Bir uçuş esnasında işlerin gerçekten çok kötü gitme ihtimali ise milyonda 1'dir. Gelişmiş bir ülkeye uçarken bir uçak kazasında ölme ihtimaliniz ise 30 milyonda 1'dir.
Bir uçak uçarken havanın bu hareketliliğinden faydalanır. Uçağın stabil bir şekilde uçabilmesi için kanatların altından ve üzerinden akan hava akımlarının düzenli olması gerekir. Bazı hava olayları sonucunda bu hava akımları bozulabilir ve hava boşlukları oluşabilir. Bu durumlarda da türbülans yaşanabilir.
Uçakların ileriye doğru hareket etmesini sağlayan motorları, yükselmesini sağlayansa kanatlarıdır.
Basitçe kulak, beyne “Biz gidiyoruz” derken göz ise “Sabit duruyoruz” sinyali yollar. Bu durum beyinde bir karışıklığa neden olur ve bunun sonucunda baş dönmesi, mide bulantısı, terleme, esneme, titreme, yorgunluk ve kusma gibi durumlar ortaya çıkar.
İlgili 21 soru bulundu
- En çok uçağın arkası sarsılır. Uçaklar da tahteravalli gibidir, bu yüzden en sakin yer kanat yanıdır. - Eğer uçaktan korkuyorsanız, sabah uçuşlarını tercih edin. Çünkü hava ısındıkça basınç da artar ve daha sallantılı yolculuklar olur.
Uçağın iniş anında basınç değişikliklerine bağlı olarak kulak zarı içeriye doğru esner ve bu durum da kulaktan başlayarak baş bölgesine yayılan bir ağrıya neden olur. Uçağın kalkış anında kulaktaki hava dışarı çıkarak basınç değişimi eşitlenebiliyorken iniş anında kulağa hava pompalanması gerekmektedir.
Son bilgiler doğrultusunda, 42 galonluk (159 litre) bir varil JET-A1 yakıtının 2022 yılındaki güncel fiyatı 144,6 dolardır. Buna göre, bir litrelik yakıtın fiyatı 0,9 dolar; bir galonun fiyatı da 3,4 dolar düzeyindedir.
Tüm değişkenlerin ideal olduğu bir durumda yolcu uçaklarının hızları ortalama 900-1020 km/saat aralığında değişiklik gösterir. Kısacası uçaklar 900-1020 km/saat aralığında hızla gider.
Havanın açık olduğu gecelerde diğer uçakların kırmızı/yeşil seyrüsefer ışıkları rahatlıkla görünür. Ancak alçak irtifalarda (örneğin meydan turunda) bu ışıklar yerdeki ışıklara karışacağından çok dikkatli olunmalıdır.
Havalimanlarında Su Selamı (Takı) Neden Yapılır? Su selamı vermenin başlıca nedenleri vardır. Su selamı askeri gazileri, yabancı devlet adamlarını ve yeni havayolu hizmetini gururlandıran çok özel bir havaalanı geleneğidir.
En sık rastlanan etkiyse Juliane'in söz ettiği vertigo, yani yön duygusu kaybı. Ancak hayatını kaybedenlerin büyük bölümü basınç ve oksijensizlikten bilinç kaybı yaşayıp olanları hissetmez bile. 1992'de Vietnam'da düşen bir uçaktan sağ çıkan Annette Herfkens ise “Bir anda nefes alışverişlerimi kontrol edemez oldum.
Uçak tuvaletleriyle ilgili en çok sorulan soruların başında vakum sistemi ile çalışan sifon geliyor. En az suyla maksimum temizlik için tuvaletlerde vakum sistemi kullanılıyor. Düğmeye basıldığı an vakum sistemi saatte 160 kilometre hızla her şeyi içine çekiyor ve bu iş için sadece bir bardak miktarında su harcanıyor.
16 Ocak 1983 - Türk Hava Yolları'nın Paris-İstanbul-Ankara seferini yapan Boeing 727 tipi "Afyon" adlı uçağı, Ankara Esenboğa Havalimanı'na inişi sırasında, sis ve kar yağışı nedeniyle piste çakıldı. 60 yolcudan 47'si öldü, 22 kişi yaralandı.
Yanibir uçakta deprem bölgesinin üzerinden uçarsanız hiçbir şey hissetmezsiniz. Sismik dalgalar o kadar zayıflar ki, onları uçağınızın kükreyen motorunun sesinin üzerinde duymazsınız. Yani depremler havada,denizlerdeki tsunami gibi oluşumlar yaratmıyor. Bu yüzden depremlerde en güvenli yer uçaklar oluyor.
Yapılan araştırmalara göre bir uçak kazasına denk gelme ihtimaliniz 11 milyonda 1. İstatistikler uçaklara olan güvenimi kanıtlar nitelikteler. Yılda sadece 3-4 kez ciddi uçak kazası olurken, kara yolunda her saniye benzer bir olayla karşılaşabiliyorsunuz.
1960 model bir uçağı alıp sürekli olarak bakımlarını yaptığınız sürece uçması gereken uçuş saat ömrü 20.000 saat ise o saati tamamlayana kadar uçar.
Uçak boş iken kütlesi 125 tondur. Uçağın yakıt depoları boş iken yolcu ve kargo kütlesi 170 tondur. Uçağın 136.000 litre yakıt kapasitesi mevcuttur. 136.000 litre Jet A yakıtı yaklaşık 110 ton kütleye eşdeğerdir.
Çoğu ticari uçağın maksimum yaklaşık 42.000 fitte (12 bin 801 metre) uçması onaylanmıştır ve bu maksimum rakam “hizmet tavanı” olarak da bilinir.
Full depo 5 bin 700 kilometre yol katedebiliyor. Bu rakamlara bakıldığında, uçaklara yakıt ikmali yapmanın ciddi bir lojistik zorluk olduğunu fark etmek zor değil.
Conversation. Jet yakıtı fiyatları 17 Mart 2023 itibarıyla ortalama 237 ct/galon olarak gerçekleşti.
Jet yakıtı veya havacılık türbin yakıtı (ATF, ayrıca kısaltılmış avtur), gaz türbinli motorlarla çalışan uçaklarda kullanılmak üzere tasarlanmış bir tür havacılık yakıtıdır.
Uçakların havada tutunma olayı , kanatlarının alt ve üst bölümlerinde oluşan hava basınçları arasındaki bir kaç kilogramlık fark sayesinde gerçekleşir. Kaldırma kuvveti ile denge kuvveti uçuş aşamasında aynı derecede rol oynar. Uçakların yükselmesini kanatları sağlar, ileriye doğru hareket etmesini ise motorlar.
Bütün bu sistemlere rağmen kabin basıncı bir nedenle limitlerin altına düşerse ( 14 bin feet / 4500 metre yüksekliğe eşit hava basıncının altı ) yolcuların oksijen ihtiyacını karşılamak üzere baş üstü panellerinin içine oksijen maskeleri konulmuştur.
Doktor kiti sadece doktor mevcudiyetinde açılır. Uçak personeli gerekli ve uygun görülen durumlarda sadece ilk yardım kitini kullanabilir. Kabin ekibi, ilaç tedavisi uygulayamaz ve tıbbi müdahale yapamaz, sadece doktora yardımcı olur.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri