Spinal anestezi alan hastalarda operasyon sonrasında idrar yapamama durumu gelişebilmekte ve bu durumda sonda takılması gerekmektedir fakat normal şartlarda operasyon sonrası rutin sonda uygulaması tercih edilmemektedir. Varikosel ameliyatı sorasında rutin dren konulması da genelde tercih edilmemektedir.
Varikosel ameliyatı sonrası erken dönemde ilk bir aylık sürede doktor önerisine uyarak sportif aktivite, ağır egzersiz gerektiren işlerden uzak durulmalıdır. Operasyondan bir hafta sonra cinsel ilişkide bulunulabilir. Varikoselektomi operasyonundan sonra bir ay sıkı çamaşır, slip tarzında iç çamaşırı giyilmelidir.
Varikosel Ameliyatı Sonrası Her cerrahi işlemde olduğu gibi, belli bir süre istirahat önerilir. Özellikle ameliyat sonrası bir haftalık dönemde, istirahat edilmesi, ameliyat bölgesinin darbelerden korunması, yapılan pansumanın temizliğine dikkat edilmesi, duş alınmaması önemlidir.
Ameliyat için ne tür anestezi verilir, hastalar kaç gün hastanede yatar? Varikosel ameliyatı için genel anestezi veya spinal anestezi yapılır. Ameliyat yaklaşık 45 dakika kadar sürer. Hastalar ameliyattan sonra 5-6 saat sonra taburcu edilir veya bir gece hastanede kalır.
Varikosel ameliyatından sonra genelde aynı gün içerisinde çok nadiren 1 gün hastanede kaldıktan sonra taburcu olabilirsiniz. Normal aktiviteye dönüş süresi hastadan hastaya değişmekle birlikte ortalama 1-3 gün, işe dönebilme süresi ise 5-10 gündür.
İlgili 23 soru bulundu
Varikosel ameliyatından 1 gün sonra hasta yürüyerek rahat bir şekilde taburcu edilir.
Çoğu hastada karın bölgesine bir ya da iki adet dren konmakta ve bunlar birkaç gün ile bir-iki hafta arasında bu bölgede bırakılmaktadır. Bu şekilde iyileşme döneminde deri altında birikmesi muhtemel sızıntıların emilip dışarı alınması sağlanmaktadır.
Laparoskopik cerrahi ya da kapalı cerrahi karın bölgesini kesmeden, 1 cm veya daha küçük deliklerden karın içine girerek yapılan operasyonlardır.Batın önce co2 ile şişirilir. Sonra idrar sondası takılır.
Varikosel ameliyatı zor bir ameliyat değildir. Ancak cerrahi operasyonda çok ince damarlar ile uğraşıldığı için dikkatli olunması gereken bir ameliyattır. Ameliyat sonrası bir iki gün hafif ağrı hissedilebilir. Bu durum kısa süre içinde geçerek ameliyatın herhangi bir etkisi görünmez.
Günümüzdeki en önemli ve önerilen varikosel tedavi yöntemi mikroskopik olarak yapılan varikosel ameliyatlarıdır. Bu ameliyat damarlar üzerinde yapılan ameliyatlardır. Testise kan getiren damarlar korunarak varisli damarlar bağlanır ve çıkarılır.
Varikosel Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi
Hastalar genellikle 4-5 gün sonra günlük hayata dönmektedir. Mikrocerrahi yöntem kullanıldığında ve tek taraflı ameliyatlarda ağrı daha az olmaktadır.
Eğer yara kendiliğinden erimeyen iplerle dikilmişse, dikişler genellikle ameliyattan sonraki 7.-10. günler arasında alınır.
Şişliklerin inmesi 15-20 günlük bir süreç içerisinde olmaktadır.
testislerin sarkmasını önler ve desteklenmesini sağlar. • testislerin yaralanmasında, varisinde ve iltihaplanmasında ayrıca tüm spor aktivitelerinde destekleyici olarak kullanılır.
Ameliyat sonrası testis bağ dokusunun sertleşmesine bağlı ameliyat edilen tarafta testis sarkması normal karşılanabilir. Ameliyat esnasında damarlarda gerçekleştirilen girişim sonucu kan akışında zorlanma testiste şişliğe neden olabilir. Geçici olan bu durumun normalde 15-20 gün içinde düzelmesi beklenir.
Ağrı genelde baskılı bir şeklinde testiste hissedilir. Aynı taraf kasık bölgesine ve bacağa doğru vurabilir. Çok nadir ani ve baskın testis ağrısı olabilir.
Varikosel tedavisinde en başarılı ve komplikasyonu en az yöntem Mikrocerrahi Varikoselektomi yöntemidir.
Varikosel nedeniyle total erkeklik hormonuseviyesi düşmektedir. Bu nedenle cinsel ilişki esnasında kişide iktidarsızlık oluşabilmektedir. Bununla birlikte cinsel isteksizlik gibi sorunlarda görülebilmektedir.
Sonda takma işlemi, sondayı takan hemşire için kolay, hasta için hafif ağrı hissettiren bir girişimdir. Bu süreçte genel anesteziye de ihtiyaç duyulmaz. Fakat hastanın konforunu sağlamak adına lokal anestezi uygulanabilir.
Sonda takma işlemi genellikle hastane yapılan bir işlemdir. Fakat takılan sondanın çeşidine bağlı olarak genellikle bir sonda 15 günde bir çıkarılır. Ve yenisinin takılması için hastaneye transferi zor olan hasta grubuna evde sonda takma uygulaması önerilir.
Sonda uygulaması, bazı hastalıkların tedavileri süresince uygulanan, uzman hekim veya hemşire tarafından mesaneye yapılan tıbbi bir müdahaledir. Hastanın hastanedeki tedavi sürecinde sonda takma/çıkartma işlemlerini hemşireler uygular.
Bu işleme perkütan drenaj (kapalı boşaltım) adı verilmektedir. Gelişmiş ülkelerde bu işleme "iğne deliğinden ameliyat" adı verilmektedir. Cildinizdeki 1-2 mm kalınlıktaki bir delikten işlem gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle de girişi deliğine dikiş bile atılmaz.
Bir ucu ameliyat bölgesine yerleştirilir ve genellikle koltukaltına yakın, ayrı bir kesiden dışarıya çıkartılır. Sıvının biriktirildiği haznede değişik derecelerde vakum yaparak sıvının dışarıya alınmasına yardımcı olacağı bir mekanizma mevcuttur.
Sadece tüp mide ameliyatında ve genel cerrahi ameliyatlarında değil birçok ameliyat şeklinde vücuda kontrol amaçlı dren yerleştirilmektedir. Bu dren kauçuk veya silikon bir boru olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri