PARALEL DEVAMLI YOL ÇİZGİSİ Bu yol çizgisi taşıt yolunu bölünmüş yol durumuna getiren ayırıcı (Röfüş) anlamındadır.Bu yol çizgileri boyunca karşı yönden gelen trafik için ayrılmış yol bölümüne girilmez.
Devamlı İki Çizgi: İki yönlü çok şeritli yollarda kullanılır. Yolu bölünmüş yol şekline getirir. Trafik akışına göre her iki yönde hareket eden araç sürücülerinin kendine göre gidişe ayrılan şeritlerde geçme yapabilseler dahi karşı yöndeki araç trafiğine ayrılmış şeritleri kesinlikle kullanamayacaklarını belirtir.
Bölünmüş yol duble yol diye tarif edilen yollar yani, ortada refüj yada refüj aralığı kadar banket olan yollara denir. Çift yönlü yol ise normal standart karayolu yani sollamaya çıktığında karşıdan araç gelebilen yoldur.
Seyir halinde bu yol çizgisine rastlarsanız, aracınıza yakın olan çizgiye göre hareket etmeniz gerekir. Yani, devamlı çizgiye yakınsanız sollama ve şerit değiştirmesi yasak anlamına gelir. Kesikli çizgiye yakın iseniz uygun koşullarda şerit değişikliği yapabilirsiniz anlamına gelmektedir.
Karayolları Dairesi tarafından çizilen “sarı” renk çizgiler, Avrupa'nın bazı bölgelerinde kar yağışı alan ve sisli olan bölgelerde yolun parlamasını ve sürücülerin güzergahı daha iyi göstermesi için çiziliyor.
İlgili 27 soru bulundu
bir yazar şöyle açıklamış; "bu işaret sisli havalarda görme zorluğu yaşandığından, şerit takibi ve yoldan çıkılmaması için yapılmış bir işarettir."
Yan yana iki devamlı yol çizgisi: Bu çizgi taşıt yolunu bölünmüş yol durumuna getirmiştir, ayırıcı (refüj) anlamındadır. Hiçbir sebeple çizgilerin soluna karşı, yönden gelen araçlar bölümüne geçilmez.
Doç. Dr. Bezgin, "Örneğin, saatte 50 kilometre hızla giden bir araç, saniyede yaklaşık 14 metre mesafe kat ediyor demektir.
Eklem plağının kemikleşen derin katlarını yüzeydeki ışınsal kattan ayıran, kemikleşmeyen, ancak kireçlenebilen, ondüla görünümünde gelgitler oluşturan, zigzaklı çizgi, gelgit çizgisi.
KESİK VE DEVAMLI ÇİZGİ YAN YANA İSE
Bu çizgi boyunca araçlara en yakın olan çizginin anlamına göre hareket edilir. Kesikli çizgiye yakın olan araç şerit değiştirebilir, düz çizgiye yakın olan araç şerit değiştiremez.
Bölünmüş yol, bir yöndeki trafiğe ait taşıt yolunun bariyer veya çizgiler ile belirli şekilde diğer yöndeki taşıt yolundan ayrılmasıyla meydana gelen kara yoludur.
İKİ YÖNLÜ KARAYOLU : Taşıt yolunun her iki yöndeki taşıt trafiği için kullanıldığı karaypludur. TEK YÖNLÜ KARAYOLU : Taşıt yolunun yanlız bir yöndeki taşıt trafiği için kullanıldığı karayoludur.
İki Yönlü Karayolu: Taşıt yolunun her iki yöndeki taşıt trafiği için kullanıldığı karayoludur. Bölünmüş Karayolu: Bir yöndeki trafiğe ait taşıt yolunun bir ayırıcı ile belirli şekilde diğer taşıt yolundan ayrılması ile meydana gelen karayoludur.
Kırmızı-beyaz genel olarak kullanılan işaretleme renkleridir ve Türkiye'de Kültür Rotaları çalışmaları yürüten Kültür Rotaları Derneği tarafından yapılan işaretlemelerde kırmızı-beyaz boyalar kullanılarak işaretleme yapılmaktadır. Likya Yolu bu işaretleme için örnek olarak gösterilebilir.
Park Yasağı Çizgileri
Park etmenin yasak olduğu yerlere çizilen çizgilerdir. Bu çizgiler çoğunlukla yatay olarak dikkat çekici renkte çizilirler.
Kılavuz çizgileri, aracınızın bir park alanına veya diğer bir genişlik sınırı olan alana sığıp sığmayacağını görmenize yardımcı olur. Aracınızın sığacağını bildiğiniz bir alanı kullanarak kılavuz çizgilerini ayarladıktan sonra, diğer alanların boyutunu kontrol etmek için bu kılavuz çizgilerini kullanabilirsiniz.
Belli bir anlamı yok. Sadece sis ihtimali olan yollarda eğer gece sis varsa şerit takip etmeyi kolaylaştırmak için.
Kırmızı çizgimizdir kavramı açık bir ifade ile üzerinde taviz verilmeyen ve sıkı durulan tavır veya tutum olarak ifade edilebilir. Bu durumları tanımlayan olaylarda sıklıkla kullanır.
Engellere çarpma, düşme ya da nesnelerin düşme tehlikesinin bulunduğu yerler; İşletme tesisleri içinde işçilerin çalışmaları esnasında dolaştıkları bölgelerde, birbirini takip eden sarı ve siyah ya da kırmızı ve beyaz renk şeritleriyle işaretlenecektir.
Sarı Renkli Çizgiler: Karayolları Dairesi tarafından çizilen “sarı” renk çizgiler, bazı bölgelerinde kar yağışı alan ve sisli olan bölgelerde yolun parlamasını ve sürücülerin güzergahı daha iyi göstermesi için çiziliyor.
İlk bakışta hiçbir anlam ifade etmeyen, içi boş kırmızı bir ters üçgen olan ve aslında yol ver anlamına gelen levha ise belki de en farklı şekle sahip olan trafik levhası.
Düşey Trafik İşaretleme
Düşey trafik işaretlemeleri sürücü yolcu ve yayaların kullanmakta oldukları yol ağı üzerinde uymak zorunda oldukları kuralların belirtilmesi ve ayrıca yönlendirme, bilgilendirme amacı ile uygulanan işaretlerdir.
Devamlı Çizgi: Öndeki araç geçilemez. iki Devamlı Çizgi: Her iki yöndeki araçlar da çizginin diğer tarafına geçemez. Taralı Alan: Genelde refüj yerine kullanılan bu işaret, taranmış alana girilmeyeceğini anlatır.
Trafik kontrolü bağlamında, yol şeridi bir yolun veya anayolun bir parçasıdır. Sürücüleri kontrol etmek, yönlendirmek ve trafik çatışmalarını azaltmak için tek bir araç hattı tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Çoğu kamu karayolunda, şerit işaretleriyle ayrılmış, her yönde trafik için en az iki şerit vardır.
Trafikte karşı yoldan gelen aracın görülmediği en yüksek nokta.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri