Tanım: Uygun bir biçimde bir kalemin, dönmekle olan iş boyunca ilerleyip devamlı bir oluk açması, do/ayısı ile silindirik parça yüzeyinde belirli kesitte çıkıntılar meydana gelmesi işlemine tornada vida çekme denir.
Vida açma işlemi iç vida(Kılavuz) ve dış vida (Pafta) açmak olarak iki farklı şekilde yapılır. Kılavuz açma işlemi için özel kılavuz takımı ve kılavuz kolu kullanılırken, pafta açmak için pafta takımı ve pafta kolu kullanılır. pafta takımı ve pafta kolu kullanılır.
Çok ağızlı vidalar, tek ağızlı vidalar gibi üçgen, kare, trapez vb. profillerde olur. Çok ağızlı vidalarda alınan yol, tek ağızlı vidaların (ağız sayısına göre) iki, üç, dört katıdır. mengenelerin vidaları, çekme aparatları, ve kameraların hareket düzenleri çok ağızlı vidalardandır.
Çok ağızlı vidalar, devir sayısının az, fakat ilerlemenin fazla olması istenen yerlerde kullanılır. Bir tam devirde, 3 ağızlı bir vidanın ilerleme hızı, tek ağızlı vidaya nazaran 3 kat fazladır.
Adım (Hatve) : Vidalarda bir diş dolusu- bir diş boşluğu arası meesafeye verilen isimdir. Birbiriyle eş çalışacak olan iki vida (Somun ve civata gibi) profil tipleri ve adımları aynı olmalıdır. Metrik vidalarda anma çapı, Diş üstü çapına eşittir.
İlgili 35 soru bulundu
Trapez vida dişleri üçgendir. Kolay sökülüp kolay takılır. Bu yüzden sık sökülüp takılan yerlerde çok tercih edilir.Metallerde, dış yüzeyde özelliklede çatılarda kullanılır. Matkap ile monte edilir .
Üçgen vida, adından da anlaşılacağı gibi diş profili üçgen şeklinde olan vida demektir. Üçgen vidaların dişlerini meydana getiren üçgen açıların büyük, helis açıları küçüktür. Helis açılarının küçüklüğüne bağlı olarak vidaların helis adımları ve diş yükseklikleri küçük olur.
- Metal Vidalar, Yukarıda bahsedilen üçgen, kare, trapez, yuvarlak ve özel profilli vidaların tümü bu gruba girer. - Sac Vidalar, Sac ve et kalınlığı ince malzemeleri birbirine çözülebilir şekilde bağlamaya yarayan vidalardır.
ÜÇGEN VİDALAR:
Diş açısı 60 derece olanlara metrik vida, yine diş açısı 55 derece olanlara whitworth (permak) vida denilmektedir. Üçgenin iç açıları toplamı 180 derece olduğundan yola çıktığınızda metrik vidaların diş açıları eşkenar üçgene, whitworth vidalar ise ikizkenar üçgene benzediğini söyleyebiliriz.
Bağlantı vidaları
Diş profillerine göre ise üçgen vida olabilirler. Üçgen vidanın diş açısı büyük; helis adımı küçüktür. Bu özellikler, üçgen vidanın sıkma görevini iyi yapmasını sağlar. Bu nedenle üçgen vidalar, bağlama vidası olarak kullanılır.
Trapez vida inşaat sektöründe yardımcı bir bağlantı elemanıdır. Metalin metale, metalin tahtaya veya tahtanın tahtaya montajında; dış yüzey ve çatı gibi bölgelerde kullanılır. Lokma aparatı kullanılarak matkap aleti sayesinde trapez vidası montaj edilir. Sızdırmayı önlemek için başının altında pullu contası bulunur.
Vidalar, çok sayıda olmasından dolayı diş biçimlerine göre sınıflandırılmıştır. Kendi bünyesinde birkaç başlık altında toplanan bu vida çeşitleri; üçgen vidalar, kare vidalar, trapez vidalar, testere vidalar ve yuvarlak vidalar olmak üzere beş başlığa ayrılmıştır.
Whitworth vidalarda dişleri oluşturan üçgenin tepeleri üçgenin teorik yüksekliğinin 1/6' sı kadar kesilerek yuvarlatılmıştır. Somun dişleri ile vidanın dişleri arasında bir boşluk yoktur. Bu sebeple whitworth vidalar sızdırmazlık sağlayan vidalardır.
Ana mili dönüş yönü vidanın sağ veya sol vida oluşuna göre ayarlanır. Sol vida için ana mili, araba soldan sağa, yani fener milinden puntaya doğru gidecek şekilde; sağ vida için ana mili, araba sağdan sola, yani fener miline gidecek şekilde ayarlanır. devirlerde açılması gerektiği unutulmamalıdır.
3- Fener Mili (İş Mili)
Motordan aldığı dönme hareketini uç kısmında bağlı bulunan aynaya ileten kısımdır. Ayna da kendi üzerine bağlı bulunan iş parçasını belirlenmiş olan devir sayısında döndürür. Bu dönme esnasında da kesici takım iş parçası üzerinden talaş kaldırır. Fener miline aynı zamanda İş Mili de denilir.
Kesici takımın bir geçişte parça üzerinden kaldırdığı malzeme tabakasına paso denir. İlk paso veya pasolarda yüzey kalitesi önemli olmadığından, kesme zamanında tasarruf yapmak için talaş derinliği ve ilerleme büyük seçilir. Bu pasolara "kaba paso" denir.
Cıvata normlarındaki ilk rakam 100 ile çarpıldığında çıkan değer cıvatanın çekme mukavemetini (dayanımını) vermektedir. Milimetre karede 800 Newton yük yani yaklaşık 80 kilogram taşımakta.
İpucu: Paketlemede İngiliz ölçü sistemi ölçüleriyle satılan vidalar, önce göstergeyi, sonra da uzunluğu listeler. Genellikle inç başına diş sayısını listelemezler. Örneğin, 10 x 2", vidanın 10 numara ve 2 inç uzunluğunda olduğu anlamına gelir. İplik sayısını içeriyorlarsa, 10-35 x 2" gibi iki sayı arasında gelir.
Civatalar genellikle somunla birlikte kullanılır. Vida ise parçaları somun kullanmadan sökülebilir şekilde birleştiren bağlantı elemanıdır. Civata ya da vidanın kısmen veya tamamen vida dişi açılmış kısmına vida denir.
Metrik diş “M” harfi ile gösterilir ve M8, M10, M12 şeklinde adlandırılır (M:Anma çapını ifade eder). Ölçüleri milimetre cinsindendir.
bu ve buna benzer dünyada standart olan çok şey vardır. bazı özel vidalar hariç bir çok vida sağ tarafa doğru sıkılır sol tarafa doğru açılır. vidalarda dişler genellikle standarttır, özel yapım vidalar mevcuttur. tüm vidalar saat yönünün tersine açılmaz.
Silindirik iş parçalarının dış yüzeylerine vida açmak için kullanılan kesici aletlere pafta denir.
Paslanmaz (İnox) YHB Matkap Uçlu Vida – DIN 7504-0 tipi paslanmaz civatalar sanayi ve özel alanlarla iki yüzeyi / malzemeyi birbirine birleştirmek için kullanılan, son derece sağlam ve dayanıklı civatalardır. Üretiminde kullanılan ham madde ve alaşım kalitesi sertifikalandırılmıştır.
Parmak kelepçesi, Orta Çağ Avrupası'ında popüler olan kanatlı vida biçimindeki, başparmağı sıkıştırmaya yarayan bir işkence aletidir. Mahkûmları itirafa zorlamak için kullanılırdı. Başparmak, metal levhalar arasına geçirilir, sonra vida çevrilerek parmaklar posa haline gelirdi.
Yeni nesil vida çeşitlerinden biri olan akıllı vidaların bir diğer adı matkap uçlu vidalardır. Adından da anlaşılacağı gibi vida ucunun matkap görevi gördüğü vidalardır. Ahşap, saç veya metal yüzeylerde vida kullanılacaksa öncesinde matkap ile delinmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri