Teslis inancı, Hristiyanlıkta üç ilahî varlığı ifade etmek için kullanılmakta olan bir ifade olarak bilinmektedir. Teslis kelimesi dilimize Arapçadan geçmiş olan bir kelime olarak ifade edilebilir. Teslis inancındaki üçleme ise baba, oğul ve
Üç Benlik'te Tek Tanrı
"Baba, Oğul ve Kutsal Ruh", Tanrı'nın farklı bölümlerinin isimleri değildir, Tanrı'nın tek adıdır çünkü Tanrı'da tek bir varlık olarak üç benlik vardır. Birbirlerinden ayrı olamazlar. Her benliğin benzer doğalara değil aynı öze veya aynı doğaya sahip olduğu anlaşılmaktadır.
Kutsal Kitap açıkça bizlere şunu öğretir: Teslis'teki, “Baba” Tanrı'dır; “Oğul” Tanrı'dır ve “Kutsal Ruh” Tanrı'dır. Hristiyanlık dışındaki diğer tek Tanrılı inançlar Baba Tanrı'nın Tanrılığını yani, diğer bir deyişle kendisini, tek öz ve tek kişide gösteren bir Tanrı'yı kabul ederler.
Teslis, Hıristiyan teolojisinde Tanrı'nın, Baba, Oğul ve Kutsal Ruh'tan oluşan üçlü tabiatını ifade eden akidenin adı olup Hıristiyanlığın temel sırrıdır. 1 Bu üçlü tabiat, birbirinden ayrılmaz ve tek Tanrı'nın birbirini tamamlayan farklı yansımaları olarak görülür.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan ''teslis'' kelimesi, ''sels'' kökünden türetilmiştir. ''Sels'' bir şeyin üçte biri anlamına gelirken, teslis üç katı ve üçleme demektir. Hristiyanlık'ta bu sözcük terim anlamında kullanılır. Teslis inancına göre Tanrı'nın özü, Baba, Oğul ve Kutsal Ruh olarak üç bölümden oluşur.
İlgili 23 soru bulundu
Hristiyan kiliselerinin çoğunluğuna göre Üçlü Birlik inancının üçüncü benliğidir. Teslis Tanrıdır ve Tanrı kendini Baba, Oğul ve Kutsal Ruh olarak tanıtmaktadır. Yeni Ahit kaynaklı iki sembol ikonalarda Kutsal Ruh'u tasvir eder: Kanatlarını açmış bir güvercin sembolü ve ateşten diller.
Hristiyanlıkta üç ilahi varlık kabul edilmektedir. Bu inanca göre; 1- Allah baba, 2- Allah oğul ve 3- Kutsal ruh, teslis inancının temelini oluşturmaktadır. Teslis inancının ilk olarak üç İncil'in hiçbirinde bulunmadığı görülmekte olup, sonradan ortaya çıkan Yunanca İncil'de ortaya atıldığı ilk defa rastlanmaktadır.
Zeus (Eski Yunanca: Grekçe: Ζεύς, Zeús; Modern Yunanca: Δίας, Días), "Tanrıların ve İnsanların Babası" ve Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli tanrıdır. Roma'da Jüpiter olarak da bilinir.
Teslis öğretisinde, “aynı esası” taşıyan ve prosopon veya hypostasis gibi tabirlerle tanımlanan üç ayrı şahsiyet (uknûm), yani Baba (Eski Ahit Tanrısı), Oğul (logos, Mesih) ve Ruhü'l-Kudüs (Kutsal Ruh), “BİR” Tanrı'yı oluşturmuşlardır (homo-usios).
Ona göre teslis olan Tanrı, zaman ya da tabiat olmadan da Baba, Oğul ve Kutsal Ruh olarak üç şahıstır. Tanrı, aynı cevhere sahip olan üç şahıs, bir tek şahıs, hatta aynı özü teşkil eden tek şahıstır.
Üçleme, triloji veya üçlü yapıt; birbirinin devamı niteliğinde olan ya da birbiri ile karakterler veya konu açısından bağlantılı olan üç eser. Genellikle edebiyat, sinema, video oyunu ve tiyatro alanlarında kullanılır. Bu türdeki eserler bazen bir bütün, bazen de üç ayrı çalışma olarak kabul edilebilmektedirler.
Güvercin saflığın, barışın ve Kutsal Ruh'un yani Tanrı'nın sembolü olarak günümüzde de en çok kullanılan hay- vanlardan biridir.
Teslis, her ne kadar müntesiplerince tanrısal özellik taşıyan farklı unsurların üçlü birliği diye tarif edilse de din bilim açısından bu birlik, tam bir monoteizm kabul edilmeyip üç unsurlu bir ilahlık anlayışı yani şirk olarak nitelendirilir.
Milâdî III-IV. yüzyıllar arasında şekillenen ve hıristiyan akîdesinin temelini oluşturan üçlü ilâhlık anlayışı. Sözlükte “üçleme” anlamındaki teslîs kelimesi (Gr. trias; Lat. trinitas) İslâm geleneğinde Hıristiyanlığın üç unsurlu (baba-oğul-kutsal ruh) ilâhlık anlayışını ifade eder.
Meryem, Allah'ın Annesi'dir (= Theotókos), çünkü Kutsal Ruh'un kudreti sayesinde Meryem, bakire rahminde gebe kaldı ve Baba Allah'ın aynı özünden olan kendi Oğlu İsa Mesih'i dünyaya getirdi.
Hristiyanlık, teslis adı verilen inanç üzerine kuruludur. Bu inanca göre Tanrı'nın kendini açıkladığı üç kimliği vardır: Baba, Oğul ve Kutsal Ruh.
Teslis inancı, Hristiyanlar tarafından benimsenmiş olan dini bir inanç olma özelliğine sahiptir. Teslis inancı aynı zamanda üçleme olarak da bilinmektedir. Hristiyanlıkta üç ilahi varlık kabul edilmektedir. Bu inanca göre baba, oğul ve kutsal ruh teslis inancının temelini oluşturmaktadır.
Kutsal Cumartesi dünya genelindeki Hristiyanların İsa'nın Golgotha'daki Kutsal Kabir Kilisesi'ne defnedilişini andıkları dini gündür. Kutsal Cuma'dan bir gün sonraya, Paskalya'dan bir gün önceye denk gelen Kutsal Cumartesi, Hristiyanların Paskalya'ya hazırlandıkları Kutsal Hafta'nın son günüdür.
Teslisçilere göre
İsa aynı anda hem insan hem de Tanrı'dır.
Yunan Mitolojisi'nin en yakışıklı tanrısı, "Kareios" sıfatı ile iyiliğin temsilcisi Apollon, Zeus ve Leto'nun oğludur. Roma Mitolojisi'nde ise adı "Apollo" olarak bilinmektedir. İkizi Artemis ile birlikte en önemli özelliklerinden birisi çok başarılı ok ve yay kullanmasıdır.
Eros, Yunan mitolojisinde aşk, seks ve şehvet tanrısıdır. Roma karşılığı Cupiddir.
Şimdiki Katolik Hristiyanlık "Meryem'e yöneltilen duaları Tanrının kabul edeceğini" ikrar eder. 7 "Kilise, bütünüyle Meryem'i takdise inanır ve açıkça kabul eder ki Meryem, ruh ve beden olarak dirilmiştir.
MÖ 4 - MS 30/33), 1. yüzyılda yaşamış olan bir Yahudi vaiz ve dinî lider. Günümüzde en çok mensuba sahip din olan Hristiyanlığın merkezî figürüdür. Hristiyanlar, Yeşua'nın Eski Ahit'te kehanet edilen ve beklenen Mesih, Tanrı'nın Oğlu ve Tanrı'nın enkarnasyonu olduğuna inanırlar.
Hıristiyanlıkta Baba Tanrı yaratıcı; İsa Mesih kurtarıcı; Kutsal Ruh takdis edicidir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri