Asimetrik
Bebeğin tüm ölçümleri normalden ufaksa simetrik gelişme geriliğinden, yalnızca karın çevresi geriyse asimetrik gelişme geriliğinden bahsedilir. Simetrik ile asimetrik arasındaki ayrım özellikle ileri gebelik haftalarından sonra her zaman mümkün olmayabilir ve pratikte de fazla önemi yoktur.
Karın çevresi ölçüsü 14. haftada en az 6,4 cm iken 26. haftada 19,1, 40'ta ise 30,7 cm olarak ölçülmektedir. FL: Bebeğin boyu tahmin edilirken kullanılan en önemli değer FL'dir.
Gelişme geriliği genellikle standart bir ultrason taraması sırasında teşhis edilebilir. Hamileliğin erken döneminde gelişme geriliğinden şüphelenildiğinde doktor fetüs gelişimini düzenli ultrasonlarla izleyecektir. Gelişme geriliğinin kesin teşhisi için amniyosentez testine başvurulması gerekebilir.
Asimetrik gelişme geriliği
Bebeğin beyin gelişimi devam ederken, karın çevresi gelişimi duracaktır. Bu nedenle bebekte asimetrik bir büyüme ortaya çıkar. Aynı zamanda bu gebeliklerde bebeğin suyunda azalma gözlenecektir. Gebeliğin ileri haftalarında ortaya çıkan bu durumun nedeni sıklıkla bulunamaz.
İlgili 39 soru bulundu
Bunlar arasında kuru baklagiller, kuru meyveler, tahıllar, sebzeler, meyveler, tam tahıllı ekmek, yoğurt, süt, peynir, yumurta, balık ve bitkisel yağlar bulunmaktadır. Ayrıca hamile kadınların, özellikle folik asit içeren kırmızı et, tavuk, fındık, badem, kabak çekirdeği gibi besinleri de tüketmesi tavsiye edilir.
Çocuklarda büyüme ve gelişim geriliği, erken teşhis sayesinde önemli ölçüde tedavi edilebilir. Büyüme geriliğinin tedavisi ile doktorlar tarafından çocukların, yaşıtlarının boy kilo ölçülerini yakalaması için beslenme tedavisi tavsiye edilebilir.
GELİŞİM GERİLİĞİNİN TEDAVİSİ
Tiroid hormonu yeterli miktarda salgılanmıyorsa hormon tedavisine başlanır. Gelişim geriliğinin en önemli nedeni olan büyüme hormonu eksikliğinde çocuğa gerekli hormon dışarıdan verilerek büyüme hızlandırılır. Sentetik büyüme hormonu deri altı enjeksiyon ile çocuğa verilir.
IUGR tanısı koyarken ultrasonografide bebeğin baş çevresi (HC), baş çapı (BPD), karın çevresi (AC) ve uyluk kemiği (FL) ölçümleri bir arada değerlendirilmektedir. Bu ölçümlerden özellikle karın çevresinin (AC) olması gerekenden 2 hafta geride olması IUGR tanısını güçlendirir.
Beslenme yetersizliği, genetik faktörler, hormonal dengesizlikler, enfeksiyonlar, kronik hastalıklar ve çevresel faktörler gibi etkenler gelişme geriliğine katkıda bulunabilir. Beslenme yetersizliği, özellikle protein, vitamin ve mineral eksiklikleri gelişme geriliğine neden olabilir.
Anne adayları bunu bebeklerinin büyümesi, gelişmesiyle orantılı olduğunu düşünür. Ancak gebelikte karnın büyümesiyle bebeğin gelişimi arasında doğru orantı yoktur.
Çoğu kadının karnı 4. aydan sonra belirginleşmeye başlar, sonrasında ise giderek büyür. Hamilelik döneminde anne adaylarının vücut yapısına göre karınlarının büyümesi de değişiklik gösterebilir. Öte yandan anne adayının karın çevresi genişledikçe, karın duvarı gerilir, incelir, parlak bir görünüm alır.
Hamilelikte ultrason yöntemi ile bebeğin tahmini olarak ağırlığı hesaplanabilmektedir. Burada yapılan gerçek br ağırlık ölçümü değildir, ultrason cihazı veya başka bir cihazla bebeğin ağırlığını tartı gibi gerçek anlamda ölçmek mümkün değildir.
'Rahim içi Gelişme Geriliği' gebeliğin hiç de azımsanmayacak sıklıkta görülen bir komplikasyonudur ve bebekte çok çeşitli sorunlara ve hastalıklara yol açabilir.
Boyu ortalama olarak 42 santimetreye ulaşan bebeğin boyutları bir göbek marul ölçülerine yaklaşmıştır. Aynı zamanda bebeğin kilosunda da önceki haftalara göre bir değişim söz konusudur. 32. haftada bebeğin kilosu yaklaşık olarak 1,8-2 kilogram arasında değişkenlik gösterir.
Gelişim geriliği, çocuğun gelişim basamaklarına göre, beklenilen gelişimi zamanında tamamlayamaması ya da geç tamamlaması şeklinde açıklanabilir. Çocuklarda gelişim geriliği sadece fiziksel gelişim geriliği değil aynı zamanda zihinsel, dil, motor, sosyal ve duygusal gelişim gerilikleri de akla gelmelidir.
Hafta Bebek Kilosu. Gebeliğin 37. haftasında bebeğin baş popo mesafesinin uzunluğu ortalama olarak 33-34 santimetredir. Baş topuk mesafesi ise 48 santimetre civarındadır. Bu dönemdeki bir bebeğin vücut ağırlığı ise yaklaşık olarak 2,9-3 kilogram civarındadır.
Gebeliğin 36. haftasında bebeğin baş popo mesafesi neredeyse 33 santimetreye ulaşmıştır. Baş topuk mesafesi ise ortalama olarak 46,8 santimetredir. Gebeliğin bu dönemindeki anne karnındaki bebeklerin ortalama ağırlığı ise 2745 gram civarındadır.
Hamilelikte karın sertliği sürecin neredeyse olmazsa olmazıdır. Gebeliğin bir belirtisidir ve geçicidir. Hamilelikte karın sertleşmesi ve ağrı genellikle birlikte görülür. Tüm bunlar doğaldır ve gebelik sona erdiğinde hızla normale dönecektir.
Çocuklarda gelişim bozukluklarının varlığı, ilerleyen dönemlerde yaşam kalitelerinin oldukça düşmesine neden olmaktadır. Genel olarak 5 türde incelenen gelişim bozukluklarının tedavi edilmemesi, söz konusu psikolojik durumların kalıcı hale gelmesine neden olabilir.
Yürüme, koşma gibi etkinliklerde bir değişiklik fark edildiğinde motor gelişimi geriliği tespit edilebilir. Motor gelişimi geriliği belirtilerine örnek olarak 2 yaşındaki bir çocuğun hala yürüyememesi ya da konuşamaması verilebilir.
Gelişimsel gecikme, dönüm noktalarında geride kalan bir çocuğu tanımlayan bir terimdir. Bu dönüm noktaları doğası gereği fiziksel, bilişsel veya öğrenmeye dayalı olabilir. Gelişimsel engeller fiziksel, öğrenme, dil veya davranış alanlarındaki bir bozukluktan kaynaklanan bir grup durumdur.
Büyüme Geriliğine Hangi Bölüm/Doktor Bakar? Büyüme geriliğine, hastanelerde bulunan çocuk endokrinoloji bölümü bakmaktadır. Çocuğun veya bebeğin boy ile kilosunun düzenli olarak izlenmesi gerekir.
0-6 yaş aralığındaki çocuklara uygulanan bir testtir. Uygulamaya anne ve baba da katılmaktadır. Anne&babadan çocukla ilgili bazı bilgiler alınır ve uygulamaya geçilir. Test formunda yer alan maddelerden anneye yöneltilmesi gereken sorular anneye yöneltilir ve çocuğun yapması beklenen maddeler ise çocuğa yöneltilir.
Nöromotor Gelişim geriliği nedir? Hastanın yaşıtlarına göre geri olması ya da standardize edilmiş referans testlere ortalamanın altında olmasına denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri