Kullanılacak bir kilo taze incir yıkanıp her biri dörde bölünür. Bir kilo veya isteğe göre 700 gram toz şeker ve iki su bardağı su tencereye alınır. Kaynayınca altı kısılıp, şerbet biraz koyu bir kıvama gelene dek kaynatılır. Şerbete Yarım limonun suyu veya üç- dört parça limon tuzu ilave edilir.
İncirler akşamdan güzelce yıkanarak bir tencereye alınır. Üzerine toz şeker dökülerek bir gece bekletilir. Ertesi sabah kısmen erimiş olan şekerle beraber incirler ocağa alınarak kısık ateşte pişirilir. Kaynadıktan sonra şerbetinin kıvamı sık sık kontrol edilir ve yaklaşık 30-35 dakika kısık ateşte pişirilir.
İncirler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Benim reçelim 30 dakikada kıvama geldi. ) İncirler yumuşayıncaya yarım limon suyu ya da bir iki tane limon tuzu ilave edilir. Bir iki taşım daha kaynatılarak ocaktan alınır.
Reçel ve marmelatlarda şekeri kestirmek için limon suyu ya da limon tuzu sulandırarak kullanılır. Bu işlem yoğunlaşıp kıvama gelen reçel ocaktan alınmadan 2-3 dakika önce yapılır. Reçelin şekerlenmesini önlemek için “Kıvama gelen reçelin içine limon suyunu ekleyerek 2-3 dakika daha kaynatarak ocaktan alın.”
İlgili 24 soru bulundu
4 su bardağı su, 1 kg toz şeker ve karanfilleri geniş bir tencereye alın, yüksek ateşte şeker tamamen eriyinceye kadar karıştırarak kaynatın.
Reçellerin kristalleşmesinin önüne geçmek için limon suyu veya limon tuzu kullanılır. Bu reçel piştikten sonra ve inmesinden 2 dakika önce konur, 2 dakika daha kaynatılır indirilir. Reçellin Kıvamının Tespiti Damla Usulü: a) Kontrol edilecek şuruptan bir miktar alınıp tırnak üzerine veya temiz bir tabağa damlatılır.
Bu işin çok minik birkaç çözümü var. Öncelikle reçeller soğudukça daha koyu bir kıvam almaya başlar. Bu nedenle oda sıcaklığında soğuttuktan sonra kıvamının tutup tutmadığını gözlemleyin mutlaka. Henüz yapım aşamasındayken koyulaşmadığını farkettiseyniz kaynamakta olan reçelinizin içerisine elma ilave edin.
Eğer yapım aşamasında koyulaşmadığını fark ederseniz, kaynayan reçelin içerisine elma ekleyin. Elma, pektin görevi görerek reçelin daha koyu ve jölemsi bir kıvama gelmesini sağlar. Pişirme aşamasındayken içine ekleyeceğiniz limon suyu da, kıvamın tutmasına yardımcı olacaktır.
İncirler akşamdan güzelce yıkanarak bir tencereye alınır. Üzerine toz şeker dökülerek bir gece bekletilir. Ertesi sabah kısmen erimiş olan şekerle beraber incirler ocağa alınarak kısık ateşte pişirilir. Kaynadıktan sonra şerbetinin kıvamı sık sık kontrol edilir ve yaklaşık 30-35 dakika kısık ateşte pişirilir.
İncir Reçeli, Aytaç Ağırlar'ın yazıp yönettiği ve yapımcılığını üstlendiği, başrollerinde Halil Sezai Paracıkoğlu ve Melike Güner'in yer aldığı 2010 yapımı Türk filmi.
İncir Reçeli (Püf Noktaları İle) Tarifi Nasıl Yapılır? İncirlerler yıkanır ve sapları kesilir. Temizlenen incirler tencereye alınır. Üzerine şekeri dökülür.
1 Kilogram İncire Ne Kadar Şeker Konur? 1 kilogram olgun incir ile reçel yapmak için 3 su bardağı toz şeker eklemeniz yeterli olacaktır.
İncir reçeli genelde şekere yatırılır. Şekerde bekletmeden hemencecik yapabileceğiniz lokum gibi nefis bi reçeldir bu.
Dram, Romantik | 95 dk.
Oda sıcaklığında, kuru ve serin bir ortamda, güneş ışıklarını doğrudan almayacak bir şekilde bekletmenizi öneririz. Reçellerinizi kullanırken içerisine ıslak kaşık daldırmamaya, başka bir madde düşürmemeye özen gösterin. Bu da reçelinizin yapısının bozulmasına neden olur.
Eğer ki kusursuz bir incir reçeli yapmak istiyor, şekerlenmeye asla meydan vermek istemiyorsanız kaynama aşamasının sonuna doğru reçele bir miktar limon tuzu ya da limon suyu ekleyebilirsiniz. Bu sayede incir reçelinizi uzun süre şekerlenmeden saklayabilirsiniz.
Kaynamaya başlayan bir reçel tenceresinin üzerinde köpükler doğal olarak birikecektir. Eğer reçelin kıvamının berrak olmasını istiyorsanız kaynama bittikten sonra bu köpükleri tahta kaşığınız yardımıyla kenara ayırmalı ve reçelden uzaklaştırmalısınız.
Tereyağı meyvelerin çok daha parlak görünmesini sağlarken çok ağdalı bir reçel yapmanızı da engelleyecektir. Tam kıvamında olmalarını sağlayacaktır. Ayrıca içerisine tereyağı ilave edilen reçeller oldukça uzun süre dayanıyor. İçerisindeki yağ meyvelerin daha uzun süre taze şekilde, küflenmeden korunmasını sağlıyor.
Tereyağ reçele hem göz alıcı bir parlaklık verir, hem de meyvenin lezzetine lezzet katar. Ayrıca mutlaka az miktar sirke ilavesi de yaparım. Bu da yine yağ gibi reçele hem parlaklık verir, hem de uzun süre dayanmasına yardımcı olur.
1 kglık meyveden yaptığınız reçel için 3 su bardağı kadar su yeterli olacaktır. Bu miktarı meyve miktarınıza bağlı olarak değiştirebilirsiniz. 3 su bardağı suya 1 su bardağı ya da biraz daha az şeker ilave ederek güzelce kaynatıp bir şerbet hazırlayın. Sertleşen reçelinizin üzerine dökerek ocağın üzerine alın.
Sütle şeker hafif yoğun bir kıvam alınca içerisine karbonat, eğer evinizde karbonat yoksa kabartma tozu ilave edin. Karbonat veya kabartma tozu sütle şekerin daha kolay yoğunlaşıp karamelize bir hal almasını sağlayacaktır. Bu malzemeleri ilave ettiğinizde sütün birden kabardığını göreceksiniz.
Genellikle 1 kg meyve için 1,5-2 kg şeker, meyvenin cinsine göre de 2-3 bardak su konur. Dikkat !!! Reçelin kristalleşmesini önlemek için pişirme sırasında limon suyu veya limon tuzu kullanılmalıdır. Reçele limon tuzu veya limon suyu katıldıktan sonra iki dakikadan fazla kaynatılmamalıdır.
Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynatırken tencerenin kapağını açık bırakın. Kaynama süresince üzerinde biriken köpükler oluşursa tahta bir kaşık yardımı ile temizlemeyi ihmal etmeyin. Reçeli 15 dakika kaynatın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri