Üçlü negatif meme kanseri (TNBC), hormon reseptörleri ve fazla miktarda HER2 proteini olmadığını ifade eder ve meme kanserlerinin yaklaşık %15'ini oluşturur. Bunlar örnek alt-tiplerdir. Bir hastada alt-tiplerin bir kombinasyonu ve/veya kanserin büyümesine katkıda bulunan başka faktörler de mevcut olabilir.
Üçlü negatif olarak adlandırılır çünkü bu tümörler östrojen ve progesteron reseptörlerinden ve insan epidermal büyüme faktörü reseptörü 2'den (HER2) yoksundur. Dr. Alahari, “Kanser hücreleri bu proteinlere sahip olmadığı için hormon tedavisi ve HER2'yi hedefleyen ilaçlar yardımcı olmuyor.” diyor.
Hormon reseptörü negatif : Kanser hücresinde ne östrojen ne de progesteron reseptörü yoksa, hormon reseptörü negatif ( hormon negatif veya HR- olarak da adlandırılır) olarak adlandırılır .
Üçlü negatif meme kanseri gelişme riskini etkileyen bir dizi faktör bulunur. Bu risk faktörlerinden bazıları genetik yatkınlık, yaş, östrojen seviyeleri ve ırktır. Genetik yatkınlık BRCA1 ve BRCA2 gibi belirli gen mutasyonlarının varlığı ile ilişkilendirilmiştir.
Negatif test sonucu BRCA1 ve BRCA2 genlerinde bir değişiklik veya mutasyon saptanmamış demektir. Ancak negatif test sonucunun sıfır kanser riski anlamına gelmediği bilinmektedir. Genlerinde BRCA1 veya BRCA2 mutasyonu bulunmayan kadınlarda en az genel toplum bireyleri kadar meme ve over kanser riski taşırlar.
İlgili 26 soru bulundu
Gen Testi Pozitif Çıkarsa
Gen testi sonrasında pozitif sonuç alınması durumunda meme kanserine neden olan gen mutasyonuna sahip olduğunuzu açıklamaktadır. Söz konusu sonuç alındığında kansere yakalanma riskini minimum düzeye indirmek amacı ve erken tanı için çeşitli önlemler alınmaldır.
Genetik test sonucu negatif ne demek? Genetik testin negatif çıkması bireyin çalışılan gende herhangi bir mutasyon olmadığı anlamına gelmektedir. Şüphe üzerine test yapılıp sonuç negatif çıktıysa ek testler istenmesi gerekebilir.
Eğer BRCA1 ve BRCA2 genlerinde bir hasar meydana gelirse DNA tamiri yeterince yapılamadığı için meme kanseri gelişme riski artıyor. Eğer bu iki genden birinde hasar ortaya çıkarsa (buna mutasyon diyoruz) bu hasarlı genler kuşaklar boyu anne ve babadan çocuklara aktarılıyor.
Diğer kanserlerde olduğu gibi meme kanseri de göğsü çevreleyen dokuyu istila edip yayılabilir ve metastaz oluşturabilir. Erken teşhiste tedavi edilebilen bir kanser olan meme kanseri, mamografi yöntemiyle teşhis edilir ve daha sonra tedavi sürecine geçilir.
Triple negatif meme karsinomu, hormon reseptörleri ve HER2 ekspresyonu göstermeyen meme karsinomlarını içeren gruptur. Bu heterojen grup tümörler, genç kadınlarda görülme eğiliminde olup erken dönemde nüksler ile karakterizedir.
Genellikle önce IHC testi yapılır. IHC sonucu 0 veya 1+ ise, kanser HER2-negatif olarak kabul edilir . Bu kanserler, HER2'yi hedefleyen ilaçlarla tedaviye yanıt vermez. IHC sonucu 3+ ise kanser HER2 pozitiftir .
Kanser memenin dışında uzak bölgelere yayılmışsa evre IV'tür . İnflamatuar meme kanseri (IBC) agresif bir kanser olarak kabul edilir çünkü hızla büyür, bulunduğu zamanda yayılma olasılığı daha yüksektir ve diğer meme kanseri türlerine göre tedaviden sonra tekrar ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.
Meme Kanseri Türleri Nelerdir? Meme kanserinin çeşitli tipleri var. Ancak temel olarak iki ana gruba ayrılıyor; birincisi, noninvaziv ya da başka bir deyişle in situ (yayılma göstermeyen) ve ikincisi invaziv (yayılma potansiyeli olan) grup.
Hücrelerin bazı özelliklerine bakılarak bu derecelendirme yapılır. Patoloji raporunda hücresel ve nükleer “grade” şeklinde rapor edilir. Grade I en iyi derece grade III ise en kötü derece kabul edilir. Her hastanın kanser hücresi başka bir hastanın kanser hücresinden farklıdır.
Kanser cerrahisinde cerrahi sınır negatif, ameliyatta. tümöre dokunmadan, etrafındaki normal dokuyla. birlikte çıkarılması anlamına gelir.
Evre 0: Bu evreye karsinoma in situ da denir; sadece epitel dokudan köken alan kanserler için söz konusu bir evredir. Kanserin varlığından söz etmek için erkendir ancak kanserli hücreler oluşmaya başlamıştır. Erken tanı ve teşhisle tedavide başarı oranı yüksektir.
Sağlam meme dokusuna göre, MUC-1 geni kanserli meme dokusunda daha yüksek konsantrasyonda bulunur. Bu nedenle, bu genin ürünü olan CA 15-3 proteini meme kanserinde en sık kullanılan serum işaretidir. Serumda ölçülen konsantrasyonu >25 U/ml ise yüksek kabul edilir.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
Ca-125 testi sonuçları normal durumlarda 0 ile 35 değer referans aralığında olmalıdır. 35 ile 50 referans aralığındaki değerler kontrol altına alınmalıdır. Eğer Ca- 125 testi sonuçları 50 değerinden yüksek ise yumurtalık kanseri şüphesi ile tanı ve tedavi başlatılmalıdır.
Evet meme kanseri tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ancak burada kadınlarımızı önemli bir görev düşmektedir. Eğer biz meme kanserini erken evrede yakalayabilirsek memenin dışına taşmadan meme kanserini yakalamış olursak bunları yüzde yüze yakın tedavi edebiliyoruz.
Meme kanseri teşhisi konan kadınların % 70'i, 50 yaş üzerindedir. Diğer bir deyimle, yaşı 50' nin üzerinde olan kadınlarda meme kanseri görülme sıklığı, yaşı 50' nin altında olan kadınlardan 4 kat daha fazladır.
Hiç çocuk doğurmayan kadınlarda da risk bu nedenle yükseliyor. Bütün bu bilgilere rağmen çok erken yaşta ilk çocuğunu doğuran ve daha sonra 7-8 çocuk yapan kadınlarda da meme kanseri görülebiliyor. Varlıklı, sosyoekonomik düzeyi yüksek olan kadınlarda meme kanseri görülme oranı daha fazla.
Toplumda meme kanserine yakalanma riski %12 iken, BRCA1 mutasyonuna sahip bir kişinin 70 yaşına gelmeden önce meme kanserine yakalanma riski %55-65; BRCA2 mutasyonuna sahip bir kişide ise bu risk %45'tir. Yani risk en küçük ihtimalle 5 kat artmıştır.
Genetik meme kanseri taşıyan bireylerin test yaptırması gerekir. BRCA 1 ve BRCA 2 geninde bozukluk olma riskine sahip olan kişilere genetik test yapılmalıdır. Gelecek nesillere kanser aktarımı bu şekilde öngörülebilir. Genetik bozukluk görüldüğü takdirde bozukluğun ne olduğu saptanarak tedavi uygulanmaya başlanır.
Meme kanserlerinin yaklaşık %10 -15 kadarı kalıtsal meme kanseri dediğimiz genetik geçişli meme kanseridir. Kalıtsal meme kanserleri, normalde kanser gelişimini engelleme görevi olan BRCA1 ve BRCA2 adı verilen genlerdeki bozukluk sonucu meme kanseri gelişmesinin engellenememesi nedeniyle oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri