Bebeğin karın duvarı anomalilerinde (gastroşizis, omfalosel), böbrek anomalilerinde de test sonuçları yüksek çıkabilir. Bu nedenle üçlü testte artmış risk saptanan gebelere amniyosentez yapmadan önce tüm bu anomaliler açısından ayrıntılı ultrasonografik değerlendirme (II. basamak ultrasonografisi) yapılmalıdır.
hCG değeri kaç olmalı? Üçlü tarama testi normal değerleri, Down sendromu için 1/250 iken Edward sendromu için ise 1/100 olarak tanımlanır. Eğer değerler bu aralıklardan düşük veya yüksek olursa risk oluşur, bu durum da ileri tanı işlemlerinin yapılması gerektiği anlamına gelir.
Testin güvenilirliği
Üçlü tarama testinin Down sendromunu yakalama olasılığı yaklaşık %60 olup %5 civarında hatalı pozitif olma olasılığı vardır. Bu oranlar anne yaşı ile direkt olarak ilgilidir. 35 yaşın altındaki kadınlarda hatalı pozitif oranı %4 olurken Down sendromunu yakalama oranı yaklaşık %50'dir.
Bu test; anneden alınan kandan HCG, E3 ve AFP bakılması ve bu değerlerin anne yaşı ve bebeğin haftası ile birleştirilmesi ile bebeğinizin Down sendromu ve Trizomi 18 olabilme riski hakkında bilgi verir.
İkili Tarama Testi Yüksek Çıkarsa
İkili tarama testi sonucu 1:10 ile 1:250 oranından yüksek çıkarsa bu durum bebeğin Down sendromu gibi kromozomal hastalıklar konusunda yüksek riskli yani pozitif olduğu anlamına gelir ancak sonuç negatif çıksa da çocuğun genetik bir hastalığa sahip olma imkânı vardır.
İlgili 42 soru bulundu
Yaygın olarak kullanılan eşik değer 1/270'dir. oranı %57-67 olarak bildirilmiştir. Otuz-beş yaşın üzerindekilerde pozitiflik oranı da %25'ye yaklaşmaktadır. Eşik değerin üzerindeki sonuçlarda Down Sendromu riski 1/33-1/62 arasında değişmektedir(3).
Ultrasonografi ile bebeğin ense kalınlığı (NT ) ölçülerek bu değer ile aynı gün anneden alınan kandan bakılan hCG ve PAPP-A değerleri anne yaşı ile birlikte değerlendirilerek gebelikdeki trizomı 21 ve 18 riski % 87 oranında belirlenir.
Yani amniyosentez tanısal testtir, diğer bir tanımda "teşhis testi (diagnostic test)" dir. Örneğin üçlü testin 1/50 gibi yüksek bir oranda çıkması durumunda bile çocuğun down sendromlu doğma olasılığı %2'dir. Diğer bir deyiş ile bebeğin sağlıklı olma olasılığı %98'dir.
Üçlü Test E3 Değeri Kaç Olmalı? Hamile adaylarına yapılan üçlü testi ile normal değerlerin göz önünde bulundurulması ve değerlendirilmesi gerekir. Bu süreç içinde yapılan testin normal değeri 1/250 olarak kabul edilir.
Hamilelik döneminde bulunan kadınlar tarafından AFP testi normal değerinin kaç olması gerektiği yoğun olarak merak ediliyor. Bu testte normal değer düzeyi gebelik sürecinde yer alan kadınlarda 10 ila 150 ng/ml, gebelik döneminde yer almayan kadınlarda ve erkeklerde ise, 0-40 ng/ml aralığında yer alması gerekiyor.
Kromozomdaki hata anne yaşı ilerledikçe artıyor. Kadının 35 yaş ve üzerinde olması Down Sendromu ve diğer kromozom anormallikleri için risk taşıyor. Öyle ki 20 yaşında bir annenin Down Sendromlu bebeğinin olma ihtimali 1/1441'de bire iken, bu risk 30 yaşında 1/959'a, 40 yaşında 1/84'e ve 50 yaşında da 1/44'e çıkıyor.
Üçlü tarama testi başta down sendromu, trizomi 18 ve trizomi 21 gibi kromozom anomalileri hakkında bilgi veren son derece önemli gebelik testlerinden biridir.
Bu testlerden Down sendromu konusunda en değerli bilgiyi ikili test verir. Eğer bu testi yaptırdıysanız, üçlü ve dörtlü testi yaptırmaya gerek yoktur. Sadece 20. haftada ayrıntılı ultrason muayenesi ile bebekte olası organ sakatlıkları var mı baktırmalısınız.
2'li test ilk trimester tarama testi olup 11-14. haftalar arasında, 3'lü test ise ikinci trimesterde 15-19. haftalar arasında yapılır. Diğer testler ise fetal DNA testi, CVS ve amniyosentez ise taramadan çok tanı testleri olup bize kromozom bozuklukları ile ilgili sonuç verir.
Hamileliğin 16. ya da 20. haftaları arasında öncelikli olarak anne adayına ultrason muayenesi yapılır. Peki, üçlü tarama testi aç karnına mı yapılır? Bu tarama testi için anne adayının aç ya da tok olması önem taşımaz. Gebe, aç ya da tok karnına ve günün her saatinde kan tahlili yaptırabilir.
İkili testte sınır değer 1/250'dir...
Risk oranının 1/250'nin üzerinde olması durumunda test pozitiftir, yani down sendromu açısından riskli gruba giren hastanın ileri tetkiki gerektirir.
Test yapıldıktan sonra Trizomi 21 için 1/300'ün üzerinde bir risk hesaplandığında yüksek riskten bahsedilebilir. Ancak bu doğacak bebekte kesinlikle bir kromozomal hastalık bulunacağı anlamına gelmez.
Dörtlü tarama testi hamileliğin 15. ve 22. haftaları arasında bir kan testi ile gerçekleştiriliyor. Dörtlü tarama testi ile 35 yaşın altındaki kadınlarda Down sendromu vakalarının yaklaşık yüzde 75'i ve 35 yaş ve üstü kadınlarda Down sendromu vakalarının yüzde 85- 90'ı tespit edilebiliyor.
Bu kapsamda, ikili testte aşağıdaki değerler incelenir: Anneden alınan kan örneğinde, gebelikle ilişkili plazma protein-A (PAPP-A) ve beta-hCG (insan koryonik gonadotropin) düzeylerine bakılır. Ultrasonografi yardımıyla bebeğin ense kalınlığı ölçülür ve diğer bulgular açısından bebeğin değerlendirilmesi yapılır.
Üçlü tarama testleri, riskli gebeliklerin önceden saptanmasını, bebekte herhangi bir kromozom anomalilerin olup olmadığını ve hem annenin hem de bebeğin sağlıklı bir süreç geçirmesini sağlamada önemli bir adım olmaktadır ve yapılması mutlaka gerekli olan testlerdir.
Bilinen üç adet down sendromu tipi bulunmaktadır. Bunlar: Trizomi 21, Translokasyon Down Sendromu ve Mozaik Down Sendromu olarak adlandırılır. Trizomi 21 Down Sendromu: En sık görülen down sendromu tipidir. Down sendromuna sahip olan kişilerin yaklaşık %95'lik bir kısmı bu tipteki sendroma sahiplerdir.
Gebeliğin 6. ayı olan bu muaynede diyabet taraması yapılır. Diyabet taraması şeker yükleme testi, tokluk kan şekerleri takibi gibi yöntemlerle yapılabir. Yine bu muaynede hemogram ve idrar kültürü testleri de yapılır.
35 yaş üstü kadınlarda Down Sendromlu ve diğer kromozom anomalileri riski fazladır. 20 yaşında bir annenin Down Sendrom'lu çocuk doğurma ihtimali 1/1441 iken, bu risk 30 yaşında 1/959'a, 40 yaşında 1/84'e ve 50 yaşında ise 1/44'e çıkar.
Ultrason, down sendromu tanısını koydurtmaz.
Down sendromu gebelik sırasında yapılan amniyosentez, kordosentez, koryonik villus örneklemesi, ultrason ve kan testleri ile anlaşılabilir. Anne karnında down sendromu bebek hareketleri, anne adayı tarafından fark edilecek boyutta değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri