Türkiye'nin yanı sıra, Tunus, Fas ve Cezayir de dahil olmak üzere bütün Arap ülkelerinde, İran'da ve Ermenistan'da aynı adla kullanılan iri gövdeli, kısa saplı lavta cinsinden telli çalgı. (İran'da barbat adıyla da bilinir.)
Ud – Kopuz
Asya kökenlidir. Daha küçük gövdeli ve üzeri deri kaplı olanına Kopuz denir.
Kimi kaynaklarda udu Farabi'nin icat ettiği söylenir, ancak Farabi'den çok önce minyatür ve kabartmalarda ud ve benzeri çalgılar bulunur. Farabi'nin mucit olarak algılanmasının esas sebebi uda hakim bir müzisyen olması ve uda getirdiği akort sistemidir.
11 ve 12 telli olarak dizayn edilen müzik aletinde bam teliyle beraber 6 grup tel bulunur. Bam teli adı verilen en üstteki tel, Türk müziğinde ve edebiyatında oldukça önemli bir yer elde eder. Bam teli adı verilen ud teli, kalın la notasına akort edilerek dem amaçlı olarak kullanılır.
Ud, saz, bağlama gibi inanılmaz güzel bir sesi olan bir Türk müziği çalgısıdır. Şekil olarak iri karınlı, kısa ve kıvrık saplı, kirişli ve mızrapla çalınan bir çalgıdır. Udun yapısı ve biçimi bölgeye göre değişiklik gösterir.
İlgili 15 soru bulundu
Bağlama ya da saz, Türk halk müziğinde yaygın olarak kullanılan telli tezeneli bir çalgı türüdür.
Kopuz ailesinden ortaya çıkan ud 7. yüzyılda Horasan'dan Bağdat'a çalışmaya gelen Türklerden Araplara geçmiştir. “Sarısabır veya öd ağacı” (aloexyion agallocum) manasına gelen “el-'oud” ismini veren Araplar bu sazı benimsediler. Batılılar ise 11 ve 13. yüzyıllarda Haçlı seferleri sırasında udla tanıştılar.
Türkiye'nin yanı sıra, Tunus, Fas ve Cezayir de dahil olmak üzere bütün Arap ülkelerinde, İran'da ve Ermenistan'da aynı adla kullanılan iri gövdeli, kısa saplı lavta cinsinden telli çalgı. (İran'da barbat adıyla da bilinir.)
Bizler ud kursu olarak öğrencilerimizden edindiğimiz tecrübe ile ortalama 30 dakika çalışma ile 3 ay içerisinde akıcı şekilde enstrüman öğrenmenizi sağlıyoruz.
0532 578 43 39 Telli çalgılar ailesi içinde yer alan ud/ut, mızraplı ve perdesiz bir enstrümandır. Hüzünlü makamların nadide icracısı olan ud, çalınması zor bir müzik aletidir.
Ud yapılırken üst tablada yani gövde de ise her ağaç kullanılmamaktadır. Sadece çok iyi kurutulmuş olan ladin ağacının kullanılması tercih edilmelidir.
Kaliteli bir udun sahip olduğu özellikler kalitesine kalite katan bazı özellikler bulunmaktadır. Udun büyüklüğü, genişliği, işçiliği, kullanıldığı malzemeler, ağırlığı, dayanıklılığı, çıkardığı sesin güzelliği, çalma kolaylığı gibi unsurlar bir udun kalitesini ortaya koymada yeterli unsurlardır.
Ud, Orta Doğu'nun köklü tarihine dayanan geleneksel perdesiz bir telli çalgıdır.
Kopuz, en eski Türk halk çalgısı olarak bilinmektedir. Ancak kopuz adıyla anılan farklı çalgılara rastlanmaktadır. Şu anda hâlâ Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya'da kullanılmaktadır. Şamanlar törenlerde kopuzu kullanırlardı.
"ud" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 4 sonuç
lute i. oud i. minikin [obsolete] i. oud i.
Türklerin milli çalgısı olan kopuz, gerek İslamiyet öncesi gerekse de İslamiyet'in kabulünden sonraki dönemde manzum halk edebiyatı verimlerinin teşekkülünde oldukça önemli işlevlere sahip olmuştur.
Oysa (aşağıdaki Osmanlıca yazılışlarında da görüleceği üzere) söz konusu çalgıların adı “tambur” değil Tanbur, “ut” değil Ud' tur.
Ud enstrümanında ritim kalıplarını kullanabilen, diziler ve usullerle repertuar oluşturabilen ve enstrümanı tekniğine uygun olarak temel çalabilme bilgi ve becerisinin kazandırıldığı programdır.
Kurs Hakkında
Amacı : Bireyi müzik okur yazarı haline getirmek, temel müzik prensiplerinin öğretimi ile enstrümanda hakimiyet sağlamak, ileri seviyede icracılar yetiştirmek. Kimler Katılabilir : Müzik kulağına sahip, fiziksel özellikleri ve yaşları 6 yaş ve üzeri çalgı çalmaya uygun olan bireyler.
Udun 20 ya da 21 tane eş parçadan meydana gelen sırt bölümü bulunmaktadır. Mızraplı bir müzik aleti olan ud, diğer mızraplı müzik aletlerine göre çok daha uzun bir mızraba sahiptir. Ud çalarken sol el ile hangi tele basılıyorsa sağ elde duran mızrap ile de o tele vurulmalıdır. Bu şekilde ud çalınmaktadır.
Etkileyici bir sese sahip olan ve birçok geleneğe hitap eden ud; geleneksel Türk çalgıları arasında da yer alan telli ve mızraplı bir çalgıdır. Arapçadaki ismi sarısabır anlamına gelen el-oud kelimesinden dilimize geçen ud; perdesiz bir enstrümandır. 11 ve 12 ya da 13 telli olarak kullanılır.
Kelimenin kökeni Arapça'da sarısabır veya öd ağacı anlamlarını taşıyan el-oud kelimesinden gelmektedir. Türkler bu kelimenin başında bulunan el takısını atarak zamanla ud kelimesi haline getirmişlerdir. Ud diğer telli çalgılara nazaran daha eski tarihi olan müzik aletlerinin başında gelmektedir.
Üflemeli çalgılar tipik olarak iki aileye ayrılır: Bakır nefesli çalgılar (kornolar, trompetler, trombonlar, öfonyumlar ve tubalar) Tahta nefesli çalgılar (blokflüt, flütler, obualar, klarnetler, saksafonlar ve fagotlar)
Bir musiki üstadıydı. Kanun adındaki çalığı aletini o buldu. Ayrıca rübab denilen çağlıyı da o geliştirip, bu günkü şekle soktu. Birçok bestesi vardır.
Tophane fabrikalarında uzun zaman ustalık yapmış, daha sonra İzmir'de Beyler sokağında dükkân açarak çalgı imalatına başlamıştır. İşini İstanbul'a naklettikten sonra, 1929'da Ud benzeri ve alüminyum gövdeli "Cümbüş" adını verdiği çalgıyı imal etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri