Ud benzeri ilk çalgının eski Mısır'da 19-29. sülâleler döneminde (m.ö. 1320-1085) yapıldığı sanılmaktadır. Bu dönemden kalma kil kabartmalardan birinde udun atası sayılabilecek bir çalgı tasvir edilmiştir. Milâttan önce VIII. yüzyıla tarihlenen kilden bir Elam figüründe de buna benzer bir çalgı vardır.
Ud – Kopuz
Onbir telli, mızrapla çalınan bir enstrümandır. Kısa saplı ve geniş gövdelidir. Asya kökenlidir. Daha küçük gövdeli ve üzeri deri kaplı olanına Kopuz denir.
ÖZ: Türk mûsikîsi'nin telli çalgılarından biri olan ud, târihi itibârıyla köklü bir geçmişe sahip olmasının yanı sıra, ses tonu bakımından da ayırt edici bir özelliğe sahiptir.
Kimi kaynaklarda udu Farabi'nin icat ettiği söylenir, ancak Farabi'den çok önce minyatür ve kabartmalarda ud ve benzeri çalgılar bulunur. Farabi'nin mucit olarak algılanmasının esas sebebi uda hakim bir müzisyen olması ve uda getirdiği akort sistemidir.
Ud, saz, bağlama gibi inanılmaz güzel bir sesi olan bir Türk müziği çalgısıdır. Şekil olarak iri karınlı, kısa ve kıvrık saplı, kirişli ve mızrapla çalınan bir çalgıdır. Udun yapısı ve biçimi bölgeye göre değişiklik gösterir.
İlgili 24 soru bulundu
Türkiye'nin yanı sıra, Tunus, Fas ve Cezayir de dahil olmak üzere bütün Arap ülkelerinde, İran'da ve Ermenistan'da aynı adla kullanılan iri gövdeli, kısa saplı lavta cinsinden telli çalgı. (İran'da barbat adıyla da bilinir.)
Kopuz ailesinden ortaya çıkan ud 7. yüzyılda Horasan'dan Bağdat'a çalışmaya gelen Türklerden Araplara geçmiştir. “Sarısabır veya öd ağacı” (aloexyion agallocum) manasına gelen “el-'oud” ismini veren Araplar bu sazı benimsediler. Batılılar ise 11 ve 13. yüzyıllarda Haçlı seferleri sırasında udla tanıştılar.
Ud yapılırken üst tablada yani gövde de ise her ağaç kullanılmamaktadır. Sadece çok iyi kurutulmuş olan ladin ağacının kullanılması tercih edilmelidir.
Kaliteli bir udun sahip olduğu özellikler kalitesine kalite katan bazı özellikler bulunmaktadır. Udun büyüklüğü, genişliği, işçiliği, kullanıldığı malzemeler, ağırlığı, dayanıklılığı, çıkardığı sesin güzelliği, çalma kolaylığı gibi unsurlar bir udun kalitesini ortaya koymada yeterli unsurlardır.
Hoş Sesiyle Dinlendiren Enstrüman Ud
Ses gücü üç oktava kadar çıkan bu enstrüman, Türk ve Arap kültüründe yaygın olarak çalınan ve dinlenen klasik bir türdür. Yarım armudu andıran gövdesel yapısı genellikle sert ağaçlar olan ceviz, gürgen, zeytin, erik, vengi, maun gibi ağaçlardan yapılır.
Tarihin en eski telli enstrümanlarından olan Ud Farabi döneminde perdeli ve tahta mızrağı olarak çalınıyordu. X. döneminden sonra perdeler artık terk edilerek perdesiz bir çalgı olarak devam edildi. Bundan dolayı aslına bakarsanız günümüzde perdeli olarak Lavta sazını görebiliyoruz.
Türklerin milli çalgısı olan kopuz, gerek İslamiyet öncesi gerekse de İslamiyet'in kabulünden sonraki dönemde manzum halk edebiyatı verimlerinin teşekkülünde oldukça önemli işlevlere sahip olmuştur.
Etkileyici bir sese sahip olan ve birçok geleneğe hitap eden ud; geleneksel Türk çalgıları arasında da yer alan telli ve mızraplı bir çalgıdır. Arapçadaki ismi sarısabır anlamına gelen el-oud kelimesinden dilimize geçen ud; perdesiz bir enstrümandır.
Ud benzeri ilk çalgının eski Mısır'da 19-29. sülâleler döneminde (m.ö. 1320-1085) yapıldığı sanılmaktadır. Bu dönemden kalma kil kabartmalardan birinde udun atası sayılabilecek bir çalgı tasvir edilmiştir. Milâttan önce VIII. yüzyıla tarihlenen kilden bir Elam figüründe de buna benzer bir çalgı vardır.
Kopuz, en eski Türk halk çalgısı olarak bilinmektedir. Ancak kopuz adıyla anılan farklı çalgılara rastlanmaktadır. Şu anda hâlâ Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya'da kullanılmaktadır. Şamanlar törenlerde kopuzu kullanırlardı.
Bunlara örnek olarak başlıca şu çalgılar sayılabilir; Çeng, Tanbur, Kanun, Santur, Kös, Kudüm, Çöğür, Daire, Cura, Zurna, Iklığ, Balaban, Nefir, Kaval (Üngör, 2004: 41).
Standart Türk udu ölçülerinde İleri Seviye Müzisyenler için tasarlanmıştır. Tekne ( Gövde ) ağaçı özenle seçilerek sapelli maun ağacından 21 dilim ağaç olarak yapılmıştır.
-Udun gövdesindeki kirlenmeyi (cilalı bölgeler) hafif nemli ve sabunlu bir bezle silebilirsiniz. -Klavyede biriken kir olursa alkol ile silebilirsiniz.Daha iyisi müzik aleti satan mağazalarda bulunan özel üretim limon yağı ile silmektir. Bu limon yağı hem kiri temizler hem de klavyedeki ağacı korur.
Kuvvetli zımparalama işlemi, burgunun kalınlığını azaltır, bu da yuva ile temasında dengeyi bozar. Daha sonra, yaylı sazların burguları için hazırlanmış olan burgu (kulak) macunu sürülebilir. Ancak yurdumuzda bulmak zordur. Aynı işi, iki malzeme görebilir: Tebeşir ve sabun.
Birinci sınıf Hint Ağacı yağından elde edilerek damıtılıp çeşitli köklerle harmanlanarak meydana gelen Sedef Mum'a özel odunsu ve baharatlı eşsiz bir Oda kokusudur. Ud kokusu , yüzyıllarca Osmanlı saraylarında ilk tercih edilen kokulardan biridir.
Adı “ûd”dur bu kokunun. Hindistan başta olmak üzere Uzakdoğu Asya'da son derece yaygın bir ağacın yağından elde edilir. Evet, yanlış okumadınız, bir ağacın reçinesinden bahsediyoruz. Ûd ağacı, yapraklarını dökmediği gibi uzun ömürlü bir bitkidir.
En başarılı sonuç veren ladin, maun, kestane, ardıç ve dut ağaçlarıdır. Saz Yapımında Hangi Ağaçlar Kullanılır? Üst tarafta saydığımız ağaçları sazın tümünde kullanmak yerine bölümler arası en başarılı sonucu verecek ağaçları kullanmak, sazın kalitesini arttıracaktır.
Bizler ud kursu olarak öğrencilerimizden edindiğimiz tecrübe ile ortalama 30 dakika çalışma ile 3 ay içerisinde akıcı şekilde enstrüman öğrenmenizi sağlıyoruz.
Udun sap dibinden ses delik merkezine olan mesafesi 19.5 cm, ses deliği merkezinden dip eşiğine dek uzaklığı da 19.5 cm'dir. Ud 3 bölümde 19.5 cm'in esas alınmasından kaynaklı tel boyu 58.5 cm olarak belirlenmiştir. Toplam 11 teli vardır. 5 sıra ikişerli tel dizilirken, en üst tel teklidir.
Udun 20 ya da 21 tane eş parçadan meydana gelen sırt bölümü bulunmaktadır. Mızraplı bir müzik aleti olan ud, diğer mızraplı müzik aletlerine göre çok daha uzun bir mızraba sahiptir. Ud çalarken sol el ile hangi tele basılıyorsa sağ elde duran mızrap ile de o tele vurulmalıdır. Bu şekilde ud çalınmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri