Turp satın aldıktan sonra buzdolabında birkaç gün tutabilirsiniz. Eğer yapraklı olarak aldıysanız yapraklarını ayırarak saklamanız gerekir. Ayırdığınız yaprakları ise kısa sürede tüketmelisiniz. Turpları birkaç günden fazla bekletmek istiyorsanız dondurabilirsiniz.
Turplar oda sıcaklığında iki ila dört gün dayanır, bu nedenle hızlı bir şekilde tüketmeyi planlıyorsanız tezgah veya kiler harika bir seçenektir. Bu arada buzdolabında bir ila iki hafta kadar iyi kalmaları gerekir.
Sebzenizi iyice yıkayın, tüm kirleri temizleyin. Sonra ince ince dilimleyin. Dilimleri kaynayan su bulunan büyük bir tencerede 3 dakika bekletin ardından 3 dakika buzlu suyun içine koyun. Şoklama sonrasında dilimleri Koroplast Kilitli Poşet içerisine yerleştirin, içindeki havayı alın ve derin dondurucu içerisine koyun.
SAĞLIKLI KİŞİ İÇİN İDEAL PORSİYON: Günde 1 kâse turp salatası olarak tüketmek yeterlidir. Turp, bürüksel lahanası, karnabahar, brokoli gibi sebzeler ile aynı soydan geldiği için bu sebzeleri tüketen kişinin aynı gün turp tüketmesine gerek yoktur.
Kırmızı turp, karaciğer ve mide problemlerine fayda sağlarken gaz şikayetlerine karşı da etkilidir. Siyah turp, bronşit, öksürük gibi sorunlar yaşayan bireylere fayda sağlarken, beyaz turpun güçlü ağrı kesici özelliği bulunmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
İçeriğindeki C vitamini sayesinde turp, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Yüksek lif içeriği sayesinde uzun süreli tokluk hissi sağlar. Bu nedenle kilo kontrolü için idealdir.
İçeriğindeki C vitamini sayesinde turp, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Yüksek lif içeriği sayesinde uzun süreli tokluk hissi sağlar. Bu nedenle kilo kontrolü için idealdir.
Turpun kabukları soyulur, havuç kazınır. Yıkanır. İkiside rendelenir.
İçerdiği yüksek oksalat sebebiyle turpun fazla miktarda tüketilmesi vücutta mineral kaybına yol açar. Çünkü oksalatlar, demir ve kalsiyum gibi değerli minerallerin atılmasına neden olur. Gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları olan kişiler turp tüketmemelidir.
Kış salatalarının olmazsa olmazıdır turp. Genelde rendelenmiş havuçla birlikte kullanılır, sirke ya da taze sıkılmış limon suyuyla birlikte anlam kazanır. C vitamini bakımından oldukça zengindir, hastalıklara karşı savaşır, içerdiği lif oranı sayesinde sindirimi kolaylaştırır.
Örneğin domates, biber, patlıcan, salatalık, kabak, mısır, patates ve soğan gibi sebzeler oda sıcaklığında; brokoli, havuç, ıspanak, marul, pazı ve turp gibi sebzeler buzdolabında tutulmalıdır.
Turp otlarını ılık servis etmeyi tercih ederseniz, servis etmeden bir süre önce ılık bir suda bekletebilirsiniz.
Ne demis atalarımız “” turbu yemesen bile tarlasından geçeceksin””. Önce turplar soyulur, rendelenir, suyu sıkılır.
Turp: Turp buzdolabında muhafaza edilmesi gereken ürünler arasında yer alıyor.
Alerjik hastalıklara da iyi gelir
Siyah turp tüketildiğinde kanı zararlı maddelerden de arındırır. Bunun haricinde halsizliğe bağlı gözüken şikayetleri de ortadan kaldırır.
Yılın hemen hemen her ayında pazar tezgâhlarında sıklıkla görebileceğiniz turpu alırken dikkat etmeniz gerekenlerin başında sebzenin şekli geliyor. Şeklinde çatlama ve bozukluk olan sebzelerin tadında acılık olabiliyor. Ayrıca parlak ve renginin canlı olduğunu düşündüğünüz turpları almalısınız.
Turp Tüketmenin Riskleri
Genel olarak tüketilmesi güvenilir bir besin olan kırmızı turp çok fazla tüketilirse sindirim sisteminde sorunlara neden olabilir. Bu sorunlar arasında gaz, şişkinlik ve kamplar yer alır.
Kırmızı Turp Nasıl Yenir? Diyet yapanların genellikle tuzsuz, dilimleyerek ara öğün olarak kullandığı turp aslında farklı çeşitlerde de tüketilebilir. Yeşil sap kısımlarıyla yenmesi önerilen turpun bu yeşil kısımları sebze çorbalarına ilave edilebiliyor.
Kan şekerinde oynama yapmayan kırmızı turp, uzun süre tok tutan bir özelliğe sahiptir. Ayrıca mide bulantısını da geçirir. Besin değeri yüksek: Kırmızı turp E, A, C, B6, K vitaminlerini içerir. Ayrıca antioksidan, lif, çinko, potasyum, magnezyum, bakır, kalsiyum, demir ve manganez bakımından da zengindir.
Kapaklı bir kap içine bir limon sıkılır sirke ve tuz ilave edilir. İnce ince doğranan turp bu kapaklı kap içerisinde yarım saat her tarafı tamamen limonlanmış, olacak şekilde ağzı sıkıca kapalı olarak bekletilir. Servis tabağına dizilir. Afiyet olsun.
Soğan, sarımsak, havuç, turp, karalahana, roka, lahana ve karnabahar da gaz yapan sebzeler arasında bulunur. Kuruyemiş: Kuruyemişler sahip oldukları faydalı yağlar ve vitaminler sayesinde sağlığa olumlu katkıları olan besinlerdir. Ancak özellikle lif tüketimi düşük olan kişilerde gaza sebep olabilir.
Rendelenmiş turpları ve havucu, doğradığımız maydanozu derince bir kaseye alalım. Üzerine limonun suyunu sıktıktan sonra zeytinyağını gezdirelim. tuzu da ilave ettikten sonra salatamızı güzelce karıştıralım. Servis tabağına aldığımız salatamız servise hazır.
Havuç ve turp benzeri yiyeceklerin geceleri çiğ halleriyle tüketilmesi iştahın kontrol edilmesine yardımcı olabileceği gibi metabolizmanızın hızlanmasına destek olur. Ayrıca bu besinler metabolizmanızın güçlü yapıya sahip olmasına yardımcı olurken, bağışıklık sisteminin güçlenmesi konusunda destekçidirler.
Kan şekerini yavaş yükselttiği için şeker hastalarının da rahatlıkla yiyebileceği glisemik indeksi oldukça düşük bir sebzedir. Kan şekerinizde oynama yapmayacağı gibi uzun süre tok tutar. Grip, nezle, öksürük, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına karşı koruma sağlaması da turp faydaları arasındadır.
Turp tüketerek kilo vermenize engel olan ödemden kurtulabilirsiniz. Turp düşük kalorili bir besindir ve diyet beslenmesinde her öğüne eklenebilir. Tok tutma özelliği sayesinde daha az acıkmanızı sağlar. Böylece gün içinde kaçamaklardan kurtulup en verimli şekilde kilo verebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri