11 ve 12 telli olarak dizayn edilen müzik aletinde bam teliyle beraber 6 grup tel bulunur. Bam teli adı verilen en üstteki tel, Türk müziğinde ve edebiyatında oldukça önemli bir yer elde eder. Bam teli adı verilen ud teli, kalın la notasına akort edilerek dem amaçlı olarak kullanılır.
Döneminde ud hakkında en kapsamlı bilgiyi verenlerden biri olan Farâbi, o döneme kadar 4 telli bir saz olan ud'a 5. teli eklemiştir”. Ud'un yapısal özellikleri, günümüzde genel olarak standart hale gelmiştir.
Yapısı Tekne (gövde), göğüs (kapak), sap, burguluk ve teller olmak üzere beş esas elemandan meydana gelen udun yapımına, eleman sıralamasında da görüldüğü gibi, tekneden başlanır.
Etkileyici bir sese sahip olan ve birçok geleneğe hitap eden ud; geleneksel Türk çalgıları arasında da yer alan telli ve mızraplı bir çalgıdır. Arapçadaki ismi sarısabır anlamına gelen el-oud kelimesinden dilimize geçen ud; perdesiz bir enstrümandır. 11 ve 12 ya da 13 telli olarak kullanılır.
Kaliteli bir udun sahip olduğu özellikler kalitesine kalite katan bazı özellikler bulunmaktadır. Udun büyüklüğü, genişliği, işçiliği, kullanıldığı malzemeler, ağırlığı, dayanıklılığı, çıkardığı sesin güzelliği, çalma kolaylığı gibi unsurlar bir udun kalitesini ortaya koymada yeterli unsurlardır.
İlgili 31 soru bulundu
Sap uzunluğu 19.5 cm olmakla birlikte, tel boyu 58.5 cm'ye denk gelmektedir. Udun sap dibinden ses delik merkezine olan mesafesi 19.5 cm, ses deliği merkezinden dip eşiğine dek uzaklığı da 19.5 cm'dir. Ud 3 bölümde 19.5 cm'in esas alınmasından kaynaklı tel boyu 58.5 cm olarak belirlenmiştir.
-Udun gövdesindeki kirlenmeyi (cilalı bölgeler) hafif nemli ve sabunlu bir bezle silebilirsiniz. -Klavyede biriken kir olursa alkol ile silebilirsiniz.Daha iyisi müzik aleti satan mağazalarda bulunan özel üretim limon yağı ile silmektir. Bu limon yağı hem kiri temizler hem de klavyedeki ağacı korur.
Ud yapılırken üst tablada yani gövde de ise her ağaç kullanılmamaktadır. Sadece çok iyi kurutulmuş olan ladin ağacının kullanılması tercih edilmelidir.
Hoş Sesiyle Dinlendiren Enstrüman Ud
Ses gücü üç oktava kadar çıkan bu enstrüman, Türk ve Arap kültüründe yaygın olarak çalınan ve dinlenen klasik bir türdür. Yarım armudu andıran gövdesel yapısı genellikle sert ağaçlar olan ceviz, gürgen, zeytin, erik, vengi, maun gibi ağaçlardan yapılır.
Kopuz ailesinden ortaya çıkan ud 7. yüzyılda Horasan'dan Bağdat'a çalışmaya gelen Türklerden Araplara geçmiştir. “Sarısabır veya öd ağacı” (aloexyion agallocum) manasına gelen “el-'oud” ismini veren Araplar bu sazı benimsediler. Batılılar ise 11 ve 13. yüzyıllarda Haçlı seferleri sırasında udla tanıştılar.
Tarihin en eski telli enstrümanlarından olan Ud Farabi döneminde perdeli ve tahta mızrağı olarak çalınıyordu. X. döneminden sonra perdeler artık terk edilerek perdesiz bir çalgı olarak devam edildi. Bundan dolayı aslına bakarsanız günümüzde perdeli olarak Lavta sazını görebiliyoruz.
Ud – Kopuz
Asya kökenlidir. Daha küçük gövdeli ve üzeri deri kaplı olanına Kopuz denir.
Son kullanma tarihi, bir ürünün sağlıklı ve kaliteli bir şekilde en son kullanılabileceği tarihtir. Bu tarihten sonra ürünün kullanımı veya tüketilmesi risk taşıyacağı için ürünler bu tarihten sonra satılamaz. Bu kodlamaların çoğu, inkjet kodlama makinası denilen cihazlarla yapılmaktadır.
Türkiye'nin yanı sıra, Tunus, Fas ve Cezayir de dahil olmak üzere bütün Arap ülkelerinde, İran'da ve Ermenistan'da aynı adla kullanılan iri gövdeli, kısa saplı lavta cinsinden telli çalgı. (İran'da barbat adıyla da bilinir.)
İlk mektebi Üsküp'te okuduktan sonda Askerî Rüştiyeyi bitirmiştir. Tophane fabrikalarında uzun zaman ustalık yapmış, daha sonra İzmir'de Beyler sokağında dükkân açarak çalgı imalatına başlamıştır. İşini İstanbul'a naklettikten sonra, 1929'da Ud benzeri ve alüminyum gövdeli "Cümbüş" adını verdiği çalgıyı imal etmiştir.
Ud Telinde Cızırdama
Ud teli doğru takılmamış olabilir. Teller fazla eskimiş ve koma yapıyor olabilir. Ud telinin bağlantı yerlerinde hatalı düğümler yapılması bunun sebeplerinden biridir. En riskli tel cızırdama sebebi Ud tesviyesinde klavyede doğru işlemlerin yapılmayışıdır.
Oysa (aşağıdaki Osmanlıca yazılışlarında da görüleceği üzere) söz konusu çalgıların adı “tambur” değil Tanbur, “ut” değil Ud' tur.
Dünyada bilinen en yüksek oktavlı erkek sesi Adam Lopez'e ait olup 6 oktavdır (Eb2-Eb8). Kadınlarda ise Georgia Brown yine 6 oktavlık sesi (G#2-G#8) ve 10 oktavlık "ıslık" sesi ile başı çekmektedir. Her iki sanatçı da Guiness Rekorlar Kitabına geçmiştir.
Bir notanın 7 nota inceltilerek elde edilen ince sesine kadar ki bölümü bir oktavdır. Oktav ve ses farklıdır. Örneğin Mariah Carey'in sesi 7 oktav değildir.5 oktavdır (5,2 oktav).
Birinci sınıf Hint Ağacı yağından elde edilerek damıtılıp çeşitli köklerle harmanlanarak meydana gelen Sedef Mum'a özel odunsu ve baharatlı eşsiz bir Oda kokusudur. Ud kokusu , yüzyıllarca Osmanlı saraylarında ilk tercih edilen kokulardan biridir.
Kelimenin kökeni Arapça'da sarısabır veya öd ağacı anlamlarını taşıyan el-oud kelimesinden gelmektedir. Türkler bu kelimenin başında bulunan el takısını atarak zamanla ud kelimesi haline getirmişlerdir. Ud diğer telli çalgılara nazaran daha eski tarihi olan müzik aletlerinin başında gelmektedir.
Ud, saz, bağlama gibi inanılmaz güzel bir sesi olan bir Türk müziği çalgısıdır. Şekil olarak iri karınlı, kısa ve kıvrık saplı, kirişli ve mızrapla çalınan bir çalgıdır. Udun yapısı ve biçimi bölgeye göre değişiklik gösterir.
Ud'un Muhafazası
Tabii en iyisi, özel kapalı dolabı olması. İple duvara asmamalı. Duvarın nemi zarar verir. Nemli, çok sıcak, aşırı soğuk, hava cereyanı, hele anî hava değişimi olan yerler zararlıdır.
Kuvvetli zımparalama işlemi, burgunun kalınlığını azaltır, bu da yuva ile temasında dengeyi bozar. Daha sonra, yaylı sazların burguları için hazırlanmış olan burgu (kulak) macunu sürülebilir. Ancak yurdumuzda bulmak zordur. Aynı işi, iki malzeme görebilir: Tebeşir ve sabun.
Standart Türk udu ölçülerinde İleri Seviye Müzisyenler için tasarlanmıştır. Tekne ( Gövde ) ağaçı özenle seçilerek sapelli maun ağacından 21 dilim ağaç olarak yapılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri