Başlıca nefesli çalgıların isimleri ney, flüt, klarnet, yan flüt, kaval, zurna, mızıka, trompet, tulum, bariton,
Nefesli çalgılar (üflemeli çalgılar), içindeki havanın titreşmesiyle sesin oluştuğu çalgıların ortak adı.
Günümüzde yaygın biçimde kullanılan üflemeli müzik aletleri bulunmaktadır. Başlıca değerlendirilen nefesli çalgı aletleri ise; yan flüt, mızıka, klarnet, ney, mey, saksafon, trompet, flüt ve benzeri ürünlerdir.
İlgili 43 soru bulundu
Telli müzik aletleri arasında en yaygın müzik aletleri gitar, saz, bağlama, ud olarak verilebilir. Vurmalı müzik aletlerine örnek olarak davul, bateri, darbuka gösterilmektedir. Nefesli müzik aletleri flüt, klarnet, zurna, saksafon, ney gibi enstrümanlardan oluşmaktadır.
Çalgı türleri, vurmalı, telli, yaylı, nefesli ve tuşlu enstrümanlar olmak üzere 5'e ayrılmaktadır.
Tarihi. Tuba, ismini Latince "tüp", "boru" anlamına gelen "tubus" kelimesinden alır. Tarihi Roma İmparatorluğu'na kadar uzanır. Roma'da kullanılan hâli Tuba'nın bugünkü şekline benzemiyorsa da, tuba da dahil olmak üzere, bugün kullanılan bakır üflemeli çalgıların atası olarak kabul edilmektedir.
Enstrüman çalmaya yeni başlayan kişiler için çello, öğrenmesi en zor enstrümanlar arasında yer alır. Bunun nedeni ise müzik kulağının henüz oluşmamasından kaynaklıdır. Bu nedenle disiplinli çalışma olmadan çello öğrenmek zordur.
"Şimdi hemen hemen 800 enstrüman var dağarcığımızda. Yaptığımız enstrümanlar Orta Asya'dan başlıyor Latin Amerika'ya kadar. Bütün ülkelerin enstrümanlarını yaptık. Natürel enstrümanlar bunlar.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Türk halk müziği çalgıları, geçmişten günümüze Türk halk müziğinde kullanılan enstrümanlardır. Bu çalgılar telli, nefesli ve vurmalı olmak üzere üç ana başlıkta incelenmektedir.
Ses aralığı 3,5 oktavdır. Bu ses genişliği içerisindeki Diatonik ve Kromatik büütün sesler elde edilir. Kalın sesleri için FA anahtarı, ince sesler için dördüncü çizgi DO Anahtarı kullanılır.
Esneklik bakımdan flüte oldukça benzeyen klarnet oldukça rahat çalınabilecek müzik aletlerinden biridir. Her türlü müzik ritmini kolay bir şekilde yakalayabilme özelliği vardır. Sıklıkla tek dille kullanılır.
Tuba, alt bölümünde birkaç kavis içerebilen genellikle büyük bir çalgıdır. Müzisyenler, bir omuz askısı kullanarak çalgıyı taşır ve çalarken ağızlık parçasını çevreleyen dudakları titreştirerek müzik üretirler. Tuba, bas ve tenor sesleri üretebilir ve genellikle diğer bakır üflemeli çalgılara destek sağlar.
Kargı denilen bir çeşit budaklı kamıştan yapılır. Bu kamışın tür olarak Latince ismi arundo donax'tır. Türkiye'de güneydoğu, Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişir. Ayrıca Mısır (Nil nehri civarı), Suriye (Asi nehri civarı) ve Kuzey Kıbrıs'tan da neylik kamış toplanmaktadır.
Vurmalı çalgılar isimleri def, timpani, zil, bateri, üçgen, bongo, davul, marakas, tabla, kudüm, santur, ağız kopuzu, bendir, asma davul, arp, marimba, kalimba, çalpara, darbuka, davul, bateri, ksilofon, kanun, piyano olarak sayılır.
Gitar, en kolay öğrenilen enstrümanların başında gelir. Gitar çalmayı kendi başına öğrenen insanların sayısı azımsanmayacak kadar fazladır.
50.000 ile 60.000 yaşları arasında bir mağara ayı uyluk kemiği olan "Divje Babe Flüt"ünün dünyanın en eski müzik aleti olduğu ve Neandertaller tarafından üretildiği öne sürülmüştür.
Kur'an-ı Kerim'de ve sahih sünnette müzikle meşgul olmayı veya bir müzik parçasını dinlemeyi yasaklayan bir emir yoktur. Hz. Peygamber'in bayramda eğlenip müzik aletleri çalan kişilere engel olmadığı biliniyor. Peygamberimizin (SAV) "Nikâhın sonunda tef çalın ve ilan edin" talimatı vardır (Tirmizi).
Üflemeli çalgılar arasında en eskilerden biri olan flütü, Yunan Tanrıçası Athena'nın da çaldığı bilinmektedir; anavatanı Eski Yunan ve bazı Asya ülkeleri olarak bilinir. Bunlar arasında Latin Amerika ülkelerine de rastlamak mümkündür.
Ney geçmişimizin izlerini taşıyan ve bizlere ait olan ata mirası olarak kabul edebileceğimiz üflemeli ve nefesli çalgı aletidir. Dini seslendirmeler, ilahiler başta olmak üzere birçok alanda kullanılan bu müzik aleti günümüzde ise birçok müzik türünde sıklıkla yer almaya başlamaktadır.
Trombon, üflemeli ve bakır nefesli çalgılar grubunda bulunan bir çalgı çeşididir. Fincan biçimli bir ağızlığa dayanan dudakların titreşmesiyle ses çıkarmaktadır. Boru uzunluğunu değiştiren ve "kulis" adı verilen bir sürgüsü vardır. Bu sürgü trombonun farklı notalarda ses çıkarabilmesini sağlar.
Evde öğrenmesi kolay olan müzik aletleri arasında ilk olarak mızıkayı gösterebiliriz. Bunun yanı sıra ukulele çalmak da son günlerde bir hayli öne çıkan enstrümanlar arasında gösteriliyor. Gitar, bateri ve yan flüt evde öğrenme süreçlerinde bireyi çok fazla zorlamayacak müzik aletleri içinde yer alıyor.
Keman en iyi enstrümandır, çünkü başka hiç bir enstrümanda olmayan bir müziği ifade etme yoluna sahiptir.
Kopuz, en eski Türk halk çalgısı olarak bilinmektedir. Ancak kopuz adıyla anılan farklı çalgılara rastlanmaktadır. Şu anda hâlâ Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya'da kullanılmaktadır. Şamanlar törenlerde kopuzu kullanırlardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri