Balik hali gelenegi olarak palamutlar çift halinde satilir, kasada 14 adet palamut var ise 7'li olarak adlandirilir.
Yarım kiloya kadar olanlarına gaco veya çingene palamudu denirken, kestane palamudu, zindandelen, torik, altıparmak sırasıyla büyür ve yedi kilogramın üzerine çıktığında peçuta adını alır.
Palamut büyük bir balık olması sebebiyle tüketicilere kilo ile değilde tek ya da çiftler halinde satılmaktadır. Ülkemizde ortalama olarak bir palamutun ağırlığı 250-350 gr arasındadır boyu ise 25-30 cm arasındadır.Bu boydaki palamutun adı Çingene palamutudur.
Sığ sularda yaşamayı sever. Maxsimum 200 m derinlikte görülebilen palamut balığının yaşadığı ideal su sıcaklığı 12-27 °C'dir. Palamut balığının 1 Nisan – 15 Ağustos arasında avlanması yasaktır. Amatör balıkçılar için sezon 15 Ağustosta başlamaktadır.
Tane başına yaklaşık olarak yüz altmış ila yüz seksen Türk Lirası arasında değişmektedir. Palamut ise ekonomik ve lezzetli bir seçenek olarak tercih edilen bir balık türüdür. Yeni sezon palamut tane fiyatı genellikle yüz ila yüz yirmi Türk Lirası arasında bulunabilir.
İlgili 28 soru bulundu
İki kişi olunca 1 büyük boy palamut özellikle de işin içinde böyle patates vs varsa fazla fazla yetiyor. 4 kişilik bir aileyseniz 2 palamut yeterli olacaktır. Borcam yerine fırın tepsisi kullanıp patates ve soğan miktarını da aynı palamut gibi birden ikiye çıkarabilirsiniz.
Palamut (ortalama 700 - 800 gr)
Efendim ana balığın ismi palamut. En küçüğüne kestane palamudu diyoruz. İki yüz elli gram filan olanlar. Sonra çingene palamudu, sonra palamut, sonra torik gelir.
Palamut'un boyuna göre isimlendirilmesi. 1-20 cm ye kadar palamut vanozu. 8-70 cm den büyük zindan delen. Torik ve toriğin büyük boyları palamuttan daha çok yağlıdır bu nedenle tuzlama ve lakerdası tercih edilir.
Bütün balıklarda olduğu gibi, palamutun tazeliğini anlamak için de gözlerine bakılması gerekmektedir. İçeri çökmüş ve sönük gözleri olan palamut bayattır. Bayat balığın derisine dokunulduğunda, dokunulan yer içeri doğru göçer.
Azami uzunluğu 90 cm'ye kadar ulaşır. Ortalama 25-65 cm arasında bulunur. Genel olarak küçüğüne palamut, büyüğüne torik adı verilen bu türün, muhtelif boylarına verilen isimler şöyledir.
'PALAMUT BEYAZ OLUR'
Balık kesildikten sonra eti beyazsa o balığı gönül rahatlığıyla palamut olarak alabilirler. Ancak balık kesildiğinde eti siyahsa aldıkları balık torik veya tombiktir. Çünkü Karadeniz palamudunun eti bembeyaz olur. Bunun yanı sıra güvenilir balıkçılardan alışveriş yapsınlar" dedi.
Palamut İri Adet (Ortalama 800 G)
Ürün Açıklaması Detaylı Ürün Bilgisi : Palamut baligi boylari, baligin büyüklügüne göre adlandirilir; palamut vonozu (12–16 cm),kestane palamudu (16–22 cm),çingene palamudu (22–28 cm),palamut (28–35 cm),torik (40–45 cm),sivri (45–55 cm),altiparmak (55–65 cm),zindandelen (70 cm ve uzeri) ve piçuta (65 cm ve üzeri).
Ekim: Balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamutun en lezzetli zamanıdır. Kasım: Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetlidir.
Bu balık hamsi, sardalya, kalamar ve diğer küçük balıkları yiyerek beslenir. Sığ suları tercih eden palamut için ideal sıcaklık 12 °C ve 27 °C arasında olmalıdır. Palamut balığının üreme mevsimi Mayıs ve Temmuz ayları arasındadır. Yetişkin bir dişi palamut 80 bin ila 2 milyon arasında yumurta bırakabilir.
Atasözü [1] "Uzun yılların tecrübesine dayanılarak elde edilen sonuçlara göre meşe ağaçlarında palamudun çok olması kışın erken geleceğini gösterir" anlamında bir söz.
Kolyoz, izmarit Eylülde sardalya, kılıç lezzetini devam ettirir. Palamut irileşmiş olup çeşitli yemeği yapılır. Lüfer, kolyoz, izmarit, kırlangıç bolca çıkar.
EN ÇOK USKUMRU VAR
Palamut daha hacimlidir. Uskumru bükülür ama palamut esnek değildir. Taze palamutun ağzı açık, solungaçları kırmızı olur.
Genç orkinoslar, sürü halinde torik ve palamutlarla birlikte boğazdan inerler. Üç yılda erginleşirler.
Vonoz (0-10 cm), Gaco (10-20 cm),Çingene palamudu (20-30 cm),Palamut (30-40 cm),Kestane palamudu (40-45 cm),Zindandelen (45-50),Torik (50-60 cm), Sivri (60-65 cm), Altıparmak (65-70 cm),Peçuta (75 ve daha fazla).
Hamsi türü kadar popüler olan sardalya, konserve balıkçılıkta çok kullanılır. Ekonomik değeri de oldukça uygun olan sardalyanın boyutu hamsiden daha büyük olduğu için eti daha çok hissedilir.
Plinius'un ifadesine göre palamut balığı ancak belli büyüklüğe ulaştıktan sonra ton balığı adını almaktadır. Yani ona göre, ton balığı ile palamut aynı balıktır. Gerçekte, her iki balık ayrı familyadandır!
palamutun içindeki kan düzgün bir şekilde akıtılmaz ise balık lezzetsiz olur. içinde kalan kan ete geçerek balığın tadını acılaştırır. balığın omurgasının altında kalan kanı diş fırçası veya bıçakla temizlemek yeterli değildir.
Palamudun dişleri vardır ancak tombiğin dişleri yoktur. Dişi olmayan balık, palamut değildir. * Palamudun yüzeyinde çizgiler varken, tombik beneklidir. Buradan da iki balık arasındaki fark rahatlıkla anlaşılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri