Ulama, ünsüz ile biten bir sözcüğü ünlü ile başlayan bir sözcük takip ettiğinde birinci sözcüğün ikinci sözcüğe bağlanarak söylenmesidir. Yazımda gösterilmeyen bu durum, konuşma dilindeki söyleyiş kolaylığı nedeniyle ortaya çıkar.
Ulama, kaynaşmadan farklı olarak yazıda değil, sadece konuşma dilinde geçerlidir. Bu nedenle, bağlanarak okunan ve söylenen kelimeler, bitişik değil ayrı yazılmalıdır. Selam ve ey kelimeleri bağlanarak okunur.
Ünsüz harfle biten kelimeyi ünlü harfle başlayan kelimeye bağlanarak söylenme şekline ulama denmektedir. Ulama özellikleri arasında, bir ifadenin ulama olarak tabir edilebilmesi için, nokta, virgül ya da noktalı virgül kullanılmaması gerekir.
İlgili 40 soru bulundu
Çünkü virgül, noktalı virgül ya da benzer noktalama işaretleri bulunan kelimeler birlikte okunmaz. Bu kelimeler arasında bir duraksama vardır ve bu nedenle ulama meydana gelmez.
“Vasl”ın sözcük anlamı “bağlama, birleştirme, ekleme, ulama” demektir. Aruz terimi olarak ise, sonu ünsüzle biten bir sözcüğü, kendisinden sonra gelen ve ünlü ile başlayan sözcüğün ünlü harfine bağlamaktır. Şiirde ahenk yaratan bir durumdur.
Kelimelerin okunması, vurgular ve nefes kontrolü ile diksiyonu zamanla düzeltebilirsiniz. Zamanınızın çok kısa bir anını sesli kitap okumaya ayırarak diksiyonunuzu düzeltebilir, daha akıcı ve doğru konuşabilirsiniz. Nefes kontrolü de sağlanacağı için sesli kitap okumak diksiyon geliştirmek için önemlidir.
Diksiyon eğitiminin ilk adımı nefes tekniklerini öğrenmektir. Doğru nefes almayı öğrendiğinizde, kelimeleri doğru telaffuz etme sürecine bir adım daha yaklaşmış olursunuz. Nefes teknikleri, uzun zaman yanlış tekniklerle nefes alan, konuşan ve hayatında ilerleyen biri için ilk adımda zorlayıcı olabilir.
Diksiyonu sağlam ve düzgün olan bir kimse, diğer insanlarla konuşurken kendisini daha rahat ve güvende hisseder. Herhangi bir toplulukta varlığını hissettiren, sözü dinlenen birey olmak ise insanda öz güven duyguları uyandırır. Bu durum, insanı mutlu ve huzurlu eder.
Özellikle iş hayatında etkili bir konuşma olmazsa olmazdır. Diksiyon tekerlemeleri konuşmayı etkilediği kadar sesin doğru kullanımında da etkilidir.
Güzel ve pürüzsüz söz söyleme sanatına "Belagat" denir ve güzel konuşmak bilgi, deneyim, kültür, kendine güven gerektirir.
Konuşmalarda nasihatlerde bulunmak, sürekli uyarılarda bulunmak güzel konuşmanın önündeki en büyük engellerden biridir. Bunun yerine çözüm üreten bir yaklaşımda bulunmak çok daha yerinde bir karar olacaktır. Muhataplarınızı suçlamak, onları sürekli olarak eleştirmek yerine paylaşmayı denemelisiniz.
1.Vasl yapılacak iki kelimeden birinin veya her ikisinin harekeli olması durumunda bu harfler taşıdıkları harekelerle okunurlar. 2.Vasl yapılacak iki kelimenin de sâkin olması durumunda birincinin son harfi med harfi ise med yapılmadan ikinci kelimeye geçilir.
Zîhaf, "kısma" demektir. Aruz kalıbına uydurmak için uzun hecenin kısa okunmasıdır. Aruzda kullanılması sakıncalı görülür.
Med (المد); sözlük anlamı itibariyle uzatmak, ziyade etmek, arttırmak manasındadır. Tecvîd ıstılahında ise med veya lîn harflerinde biri ile sesi uzatmaya denir. Aslî medd'in üzerine ziyade etmeye de med denir.
- Cümle sonlarına virgül işareti konmaz. - Soru ile biten cümlelerde virgül işareti kullanılmaz. - Önemli yerlerin belirtilmesi için virgül işareti kullanılmaz. - Cümlelerin başında virgül işareti kullanılmaz.
Ünsüz bir harfle biten sözcüğün ünlü harfle başlayarak başka bir sözcükle bağlanmasına ulama denir. Bir ifadenin ulama olarak kabul edilmesi için iki kelime arasında nokta, virgül, noktalı virgül gibi noktalama işaretlerinin olmaması gerekir.
1798 yılında, Fransız İhtilali'nin devam ettiği bir dönemde, Auguste-Savinien Leblond binlik işareti olarak virgülün kullanılabilmesi için ondalık işareti olarak noktalı virgülün kullanmasını önermişti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri