Dinî, fikrî veya siyasî birliğin parçalanması.
Arap kökenli bir kelime olan 'İhtilaf', 'ayrılık, uyuşmazlık ve anlaşmazlık' anlamlarına gelmektedir. TDK'ya göre ise anlamı şu şekildedir: TDK'ya göre 'İhtilaf' kelimesi, anlaşmazlık veya çekişme olarak anlamlandırılmıştır.
Hukuki ihtilaf, yargının yetkisine işaret eden bir kavramdır. Yani yargı yetkisi, hukuki bir ihtilafın varlığını gerektirir. Barışçıl yollarla çözülemeyen anlaşmazlıklar, hukuki ihtilaflar doğurur. Bir tarafın, ihtilaf sonucu diğer bir taraf aleyhine dava açması, hukuki ihtilafı tanımlar.
itibariyle sahih olarak rivayet edilmiş, dış görünüş bakımından birbirine zıt görünen, cem' ve te'lifin yapılabildiği yahut iki hadîsten birinin tercihiyle diğerinin terki ve tercih olunanla amel edilmesi sürecini ifade etmektedir.
Fıkhî ihtilaf, şu iki esasa dayalı olarak ortaya çıkan bir olgudur: 1. Şer'î nasların farklı anlaşılmaya müsait ihtimalli yapısı, 2. Anlayış ve değerlen- dirme tarzlarının farklılığı. Bu iki durum mevcutken ihtilaf da kaçınılmaz olacak- tır.
İlgili 39 soru bulundu
Sözlükte “kapıp almak, çalmak, fırsatını kollayıp bir malı alıp kaçmak” gibi anlamlara gelen ihtilâs, İslâm hukukunda bu sözlük anlamıyla bağlantılı olarak özel bir koruma altında bulunmayan menkul bir malı, sahibinin ya da yetkili kimsenin rızâsı olmadan ve zor kullanmadan hile ve el çabukluğu ile alıp kaçmayı ifade ...
Siyasi-itikadi yorumlar altında, Maturidilik, Eşarilik, Mutezile, Şiilik ve Haricilik; Ameli-Fıkhi yorumlar altında ise Hanefilik, Şa- fiilik, Hanbelilik, Malikilik ve Caferilik ele alınmıştır.
Herhangi bir durum ya da konu ile olgu karşısında tarafların anlaşamaması gibi nitelendirilebilir. İhtilaf Nedir? İtilaf bir konu ya da farklı bir durum karşısında 'çekişme veya anlaşmazlık' olarak karşılık bulunmaktadır.
İhtilafa düşmeyi, muhalefet etmek, itaat etmemek, konulmuş kurallara aykırı davranmak olarak tanımlayabiliriz.
Hadisler arasındaki ihtilâfı gidermek için başvurulan yollar cem' ve te'lîf, tercih, nesih ve tevakkuftur.
İctihada dayalı hüküm verilmiş olan konularda zamanla şartların değişmesi sebebiyle müctehidlerin ictihadlarında değişiklik olması.
İhtilâflı borçlar, veraset ve intikal vergisi açısından murisin sağlığında şahsî işlemleri için takibe uğramış olmasını ifade eder. Tatbikatta dava veya icra safhasına intikal etmiş ticarî işletmesine ait borçlar bu madde kapsamında değerlendirilmemektedir.
İhtilaflı konu insanların bazı kavram, olay ve olgularda ayrılığa düştüğü, toplumsal olarak değeri olan durumların farklı yaklaşımlarla ele alınmasıdır.
İHTİLÂFLI. sıf. Uyuşmazlığa sebep olan, ihtilâfa konu teşkil eden: “İhtilâflı arâzi.”
İmam Nevevî ise, Sahih-i Müslim şerhinde, bir vesileyle ihtilaf konusuna değinir ve bu hususa şu izahı getirir: “Bir şeyin rahmet olması, onun zıddının azap olmasını gerektirmez. Bu hadiste de böyle bir şey yersizdir.
“İtilaf”, Arapça bir sözcük. Anlamı “anlaşma, uyuşma” demek. “İhtilaf” ise tam tersi bir anlam taşıyor: “Anlaşmazlık, uyuşmazlık”…
Fiili işlediği sırada on beş yaşını doldurmuş olup da on sekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında suç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde on sekiz yıldan yirmi dört yıla; müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde on iki yıldan on beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Suç işleyen 18 yaş altı küçük çocukların, yargıç ve savcının özel eğitimden geçirip ve yargıladığı mahkemeye çocuk mahkemesi denilmektedir. Çocuk mahkemeleri sosyal çalışanların suç işlemiş olan çocuğu gözlemleyip, hal ve hareketlerine, takıntıları üzerine rapor hazırlayıp mahkemeyi yönlendiren özel bir mahkemedir.
Hanefi mezhebi; İmam Ebu Hanife'nin adını taşıyan mezheptir. Şafii mezhebi; İmam Şafii'nin adını taşıyan mezheptir. Maliki mezhebi; İmam-ı Malik'nin adını taşıyan mezheptir. Hanbelî mezhebi; İmam Ahmed İbni Hanbel'nin adını taşıyan mezheptir.
Tanımda yer alan aslî hükümler dinin inanç esaslarını, fer'î hükümler ise ibadetler ile insanlar arası münasebetleri hedef almaktadır. İman esaslarını konu edinen mezhepler itikadî, diğerleri de fıkhî mezhepler diye isimlendirilmiştir.
Hanefi mezhebinin Türkler tarafından benimsenmesi rastgele gerçekleşmemiş, bu mezhebin bazı karakteristik özellikleri ile sosyal, siyasi, coğrafi ve kültürel sebepler, Türklerin bu tercihinde etkili olmuştur.
3. İhtilas: Kıraatte, ihtilas harekede ve zamirde olmak üzere iki kısımdır. a) hareke ihtilasında, sesin üçte birini hazfedip üçte ikisini ibka etmektir.
İhtilas: Harekeli bir harfin telaffuz süresini yakınında veya uzağında bulunan diğer harekeli harflerden daha kısa sürede yapmaktır. Telaffuz zamanları ile ilgili buraya kadar anlatılanlar, Kur'an-ı Kerim'i okuyan kişinin okuduğu bölüm de ya da surenin tamamında riayet etmesi gereken bir husustur.
Sözlükte “hakkını yemek, kötü davranmak; kıtlaştırmak, tedavülden çekmek, istiflemek, tekeline almak” anlamlarındaki hakr kökünden türeyen ihtikâr, “ticaret malını pahalılaşması gayesiyle istifleyip piyasaya arzını geciktirmek” mânasına gelmektedir.
Kötülenen ihtilafa sebep olan şeyler haddi aşmak(bağy), cehalet ve heva şeklinde özetlenmiştir. Bağy, islam alimleri tarafından bozgunculuk istemek, zulüm, haset, kibirlenme ve yalan olarak tarif edilmiştir. Kur'an-ı Kerim'de haddi aşmanın ihtilaf sebeplerinden olduğu açıklanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri