Bu iklim tiplerinden B (kurak), C (kışları ılıman nemli orta enlem) ve D (kışları soğuk, nemli orta enlem) harfleri ile gösterilen iklimler Türkiye'de yaygındır. Bu iklim tiplerinin 10 alt türü ülkede görülür. Ülkede A (nemli tropikal) ve E (polar) iklimler görülmez.
Subtropikal ve ılıman iklim kuşakları arasında yer alan Türkiye'de aynı anda üç farklı iklim görülür. Ülkemiz Karadeniz, Akdeniz ve Ilıman iklimin görüldüğü ender ülkelerden biridir.
Türkiye'de Görülen İklim Tipleri ve Bitki Örtüsü
Ülkemiz denizlerle çevrili olduğu için kıyı kesimleri ılıman iklim özelliklerine sahiptir. Bununla birlikte dağların konumu ve uzanışı, denizlerin iç kesimlere olan etkisini azaltır. Bu nedenle iç bölgelerde karasal iklim hakim olur.
3 tip İklim görülmektedir. Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi ve karasal iklim özellikleri görülür.
Ekvatoral iklim ,Kuzey Yarım Küre'de, 36-42 derece kuzey enlemleriyle 26-45 derece doğu boylamlarında arasında yer alan ülkemizde görülmez.
İlgili 28 soru bulundu
Savan İklimi Afrika'da Sudan, Nijerya, Angola ve Zambiya'da; Güney Amerika Kıtası'nda ise Brezilya ve Bolivya gibi ülkelerde görülür. Avustralya kıtasının kuzeyinde de görülür. Ülkemizde bu iklim tipi görülmez.
Yer şekillerinin engebesiz olmasından dolayı iç kısımlardaki çöl iklimi kıyılara kadar etkilidir. Türkiye'de Akdeniz iklimi esas karakterini Akdeniz Bölgesi'nde, Torosların denize bakan yamaçlarında 800-1000 metre yüksekliğe kadar olan alanlarda gösterir. Daha yüksek alanlarda ise Akdeniz dağ iklimi görülür.
Yeryüzünde görülen; sıcak, ılıman ve soğuk iklim türleri kendi içerisinde alt dallara ayrılmaktadır. Bu ayrım yapılırken; bölgenin yağış rejimi, kış ılıklığı, yıllık sıcaklık ortalaması ve doğal bitki örtüleridir. Bu kapsamda sıcak iklimler; ekvatoral, tropikal, muson ve çöl iklimi olarak ayrılmaktadır.
İklim, bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgâr, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır. Hava durumundan farklı olarak iklim, bir yerin meteorolojik olaylarını uzun süreler içinde gözlemler.
Tundra iklimi, Kuzey Yarım Küre'de 60 ile 70 derecelik enlemler arasında görülen bir iklim tipidir. Türkiye'nin de matematik konumu dikkate alındığında bu iklim türünün görülmediği söylenebilir. Alaska, Kuzey Kanada gibi yerlerde bu iklime sıklıkla rastlanır.
Dünya üzerinde 10 farklı iklim görülür. Kutuplarda genelde soğuk iklimler, orta kürede ılıman iklimler, ekvator ve çevresi ile çöllerde ise sıcak iklimler etkili olur. Dünyada görülen iklim tipleri kutup iklimi, tundra iklimi, okyanus iklimi, step iklimi, Akdeniz iklimi ve karasal iklimdir.
7 İklim Ne Anlama Gelir? İranlılar'a ait olan yeryüzünün 7 iklime ayrılması fikridir. Dünyadaki enlem ölçülerinin hesaba katılmadığı, "İran, Arabistan, Türk, Hint, Afrika, Çin ve Rum (Bizans, Anadolu)" olmak üzere yedi iklime ayrılması durumuna "7 iklim" denir.
İklim: Hava bazen güneşli, bazen yağmurlu ya da rüzgarlı olabilir. Bu durum günlere bağlı olarak değişir. Ancak yıl içerisinde hava ortalama şekilde seyir eder. Hava olaylarının göstermiş olduğu bu ortalama seyre iklim denir.
"İklim değişikliğinin etkileriyle Türkiye, subtropikal iklimden tropikal iklime doğru geçiyor. Bugünkü sıcaklık rejimi neredeyse tropikal iklim koşullarına yaklaşmış durumda. Özellikle kışın etkisi azalıyor. Bahar mevsimleri daha ılık geçebiliyor.
Türkiye'de muson ikliminin görülmemesinin en temel nedeni ;iklimin oluşması için gereken özellikler Türkiye'de yoktur. Yani muson iklimi birleşik bulunan büyük bir kara parçası ile geniş bir denizin, sıcaklık ve basınç farkı ile görülebilir.
Çöl iklimi veya kurak iklim, bitki örtüsü çalı ve kurakçıl otlar olan, çok az yağış alan ve kutup iklimi olarak sınıflandırılacak kriterleri karşılamayan bir iklimdir. Bu iklime sahip alanlar genellikle yılda 25 ila 200 mm (7.87 inç) yağış alır veya bazı yıllarda hiç yağış görmeyebilir.
e) İklim; Dünyanın herhangi bir bölgesinde uzun yıllar boyunca gözlemlenen tüm hava olaylarının ortalamasına denir. Küresel, çöl, savan, kutup iklimleri bunlara örnektir.
Azerbaycan iklimi dünyadaki 11 iklim çeşidinden 9 una sahiptir. Yıllık ortalama sıcaklığı 10 C'nın üzerindedir. En büyük gölü 17,5 km² ile Hacıkabul Gölü'dür.
Karadeniz İklimi:
Bu iklim tipi Karadeniz Bölgesi'nin kıyı ve dağların kuzeye bakan kesimleri ile Marmara Bölgesi'nin Karadeniz kıyı kuşağında etkilidir. Yaz ile kış arasındaki sıcaklık farkı fazla değildir. Yazlar nispeten serin, kışlar ise kıyı kesiminde ılık, yüksek kesimlerde karlı ve soğuk geçer.
Asya ve Avrupa yakasında toprakları bulunan ülkemizde üç farklı iklim tipi görülür. Bunlar sırasıyla Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi ve Karasal iklimdir. Karadeniz Bölgesi, aynı zamanda en fazla yağmur yağışının görüldüğü yerdir. Ancak bu bölgede, sonbahar ve kış aylarında, kar yağışı çok fazla görülmez.
Karasal iklime sahip olan bölgelerde genellikle buğday ve tahıl gibi ürünler yetişir. Ülkemizde en yaygın olarak görülen iklim tipi karasal iklimdir.
Akdeniz İkliminin Yaşandığı Şehirler
Yani Akdeniz'e kıyısı olan çok sayıda yerde Akdeniz iklimi etkisini göstermektedir. Ancak Libya ve Mısır'da yer şekillerinin etkisi ile Akdeniz iklimi görülmez. Bu yerlerde iç kısımlara doğru çöl İklimi etkisini gösterir.
Akdeniz iklimi Türkiye'de yaygın olarak görülen bir iklim çeşididir. Bu iklim yalnızca Türkiye'de değil aynı zamanda dünyanın farklı ülkelerinde de görülür. Bu iklim türünde yaz ayları sıcak ve kurak geçer. Aynı zamanda kış ayları da ılık ve yağışlı geçer.
Yöremiz, Akdeniz ve Ege bölgeleri iklim özelliğine sahiptir. Yazlar; sıcak ve kurak, kışlar; ılık ve yağmurludur. İlkbahar karsız ve çok değişken, sonbahar da kısa ve kış rejimine dönüktür. Kışın yüksek tepelerde kar görmek mümkün iken, yerleşim yeri olan ova ve sahil kesimine kar hemen hemen hiç düşmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri