Biber, güneşi seven bir bitkidir ve gün boyu güneşten faydalanmak ister. Biber saksısını evinizde ya da balkonda güneşi gören bir köşeye konumlandırabilirsiniz. Gölgede kaldığında ya da rüzgar aldığında fidelerin gelişimi yavaşlar.
Biberin optimal gelişme sıcaklığı 18-26 ºC'dir. Biber erken devrelerde daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyar. Toprak neminin fazla, besin maddelerince yeterli ve hava sıcaklığının 24-26 ºC olduğu zamanlar iyi gelişim gösterir. Gündüz sıcaklığı 21-26 ºC, gece sıcaklığı 15-17 ºC olduğunda gelişme iyi olur.
Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Sulama düzeni, biberin ekili olduğu toprağın özelliklerine göre ortaya çıkar. Özellikle sıcak hava durumu söz konusuysa kumlu topraklarda sulama 2-3 günde bir, ağır topraklarda ise 3-7 günde bir şeklinde düzenlenmelidir.
Biber sıcak ve ılık hava sever. Bahçe ya da saksı tercihlerinizden biri olabilir. Tohumlarınızı ya da fidelerinizi ekmeden önce toprağı dörtte bir oranında gübre ile karıştırıp havalandırırsanız ve birkaç gün beklerseniz toprağınızın verimi artacaktır. Bu işlemden sonra tohumlarınızı toprağa ekmeye başlayabilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Suyun düzenli ve belirli aralıklarda verilmesi gerekir. İlk çiçeklenme başladığı dönemlerde bitkiler kuraklığa oldukça duyarlıdır. Bu sebeple bu dönemde sık aralıklarla hafif sulamalar yapılmalıdır. Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Toprağın tam ortasında 3 adet biber tohumunu yerleştirin ve tohumların üzerine toprak serpiştirin. Sprey şişe içine eklediğiniz suyla birkaç defa toprağı nemlendirin ve bardağın ağzını streç filmle kapatın. Bu plastik bardağı 5 gün boyunca ev içinde ve oda sıcaklığında bekletin.
Biber (Capsicum annum. L.) Solanaceae familyasının Capsicum cinsine dahil olup; ılık iklimlerde yıllık, tropik iklimlerde ise birkaç yıl- lık kültür bitkisidir. bir yıllık bitkisidir.
Biber tohumlarını nemli torf doldurulmuş viyol ya da küçük saksılara 1-2 cm ara ile serpiştirin. Tohumların üzerini yarım cm kalınlığında torf ve set içerisinde sunulan %100 solucan gübresiyle örtün. Fidelerin yetişeceği kabın üzerini çimlenme başlayana kadar şeffaf bir naylonla örtüp sera etkisi sağlayın.
Sevgili alexcan1905, biberinizin çiçek dökmesinin en büyük sebebi aşırı sıcaklar. Eğer saksıda ise saksı toprağının aşırı ısınması nedeniyle köklerin yaşadığı stres çiçek dökmesiyle neticeleniyor maalesef. Saksıda olmasa bile yine de kök ortamı bir şekilde aşırı ısınıyordur.
Biber ne kadar sürede meyve verir? Biberin cinsine göre çimlenme süresi 10 ile 20 gün arasında değişiklik gösteriyor.
Biberlerin yaşam döngüsü
Kolay yetişen, hızlı büyüyen biberlerin erginleşip çiçek açmaları 1,5 ay ile 3 ay arasında gerçekleşir. Biberler genellikle her yıl tohumdan yetiştirilir ve kışa doğru veya kışın ölürler. Ama aslında birkaç yıllık ömürleri vardır (iklimi uygun memleketlerde).
Biber tohumunun çimlenme süresi 14-20 gün arasında değişir. Biber Fidesi Nasıl Dikilir? Aldığınız veya yetiştirdiğiniz biber fidelerinin dikimini yapmadan önce dikim yapacağınız toprağınızın tavına gelmiş ve işlenmiş olması gerekir.
Biber bitkisinde hava sıcaklığı 15 derecenin altında ve 32 derecenin üzerine çıktığında alınan verim düşmektedir. Biberlerde iyi bir gelişme ve yüksek verim oldukça derin, geçirgen, su tutma kabiliyeti yerinde, besin ve organik maddece zengin bahçe toprağı denilen tınlı topraklardan en iyi netice alınmaktadır.
Biberler ışık ve sıcaklık yanında nemden de hoşlanır. Kuru bir ortamda iyi gelişmez. Biberler hiçbir zaman susuz bırakılmamalıdır. Toprakta devamlı % 60-70 nem bulunmalıdır.
Güneşe serilen biber çok fazla sıcaktan pişip tadı rengi kokusu değişecektir, biberin bazı yerleri yumuşayıp rengi değişecek ve çürümeye başlayacaktır, buna güneş pişiği adı veriliyor. Bu nedenle biberi güneşte değil de fazla güneş almayan doğrudan güneş görmeyen bir yerde kurutmaya dikkat ediniz.
Bol verimlidir. Dikimden 55-60 gün sonra hasat yapabilirsiniz. Bitkiler ortalama 50-60 cm. boylanır, dallı ve koyu yeşil, bol yapraklı bir yapısı vardır. Sofraların olmazsa olmazı çıtır çıtır kıl biberleri bu sezon boyunca bahçenizden taze taze hasat edip sevdiklerinizle tüketebilirsiniz.
Tohumun cinsi, kalitesi, toprağın yapısı çimlenme ve yetişme süresini değiştiriyor. Biberin cinsine göre çimlenme süresi 10 ile 20 gün arasında değişiklik gösteriyor. Örtü altı biber yetiştiriciliğinde genelde tek ürün dönemi olarak ilkbahar veya sonbahar seçiliyor.
Toprak seçimi önemli
Biberlerin yetişmesi için ve kaliteli bir ürün elde edebilmeniz için tek tip toprak yerine karıştırmanızı öneririz. %60 bahçe toprağı, % 20 torf, % 20 gübre karışımlı toprak en iyi sonucu verecektir.
değerli arkadaşım biber 30 cm sıra arası 6o cm sıra üzeri olacak şekilde fide olarak dikilir. ortalama dekarda 3.5 - 4 ton verimi vardır yetiştireceğin bölgeye göre çeşit seçmeni tavsiye ederim.
-Kış aylarında ve her dönem biberler hiçbir sıkıntı olmadan herkes tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Biber C vitamini yönünden önemli bir sebze türüdür, iştah acıcı özelliği ile ön plana çıkmaktadır ve biberde hormon kullanımı bulunmamaktadır. -Patlıcan meyveleri ise kış aylarında rahatlıkla tüketilebilir.
Sabah kahvaltılarında bile çiğ bir şekilde tüketilebilen biber, evde de kolayca yetişebiliyor. Eğer sizde sebzeleri dalından kopararak, taze bir şekilde yemeyi seviyorsanız, balkonunuzda ya da pencere kenarında bulunduracağınız saksıda biber yetiştirebilirsiniz.
Saksılardaki biberler için ise ince uçlu bir suluk yardımıyla yine direk kök ve yapraklara gelmeden sulayabilirsiniz. Saksılarda sulama ihtiyacı daha fazla olacağından her gün sulama yapmaya özen göstermelisiniz. Sulama zamanı ise gün doğmadan erken sabah saatleri ya da gün batımında yapılmalıdır.
Domates, biber, patlıcan gibi sebzeler için yaklaşık 8 litrelik saksılar uygundur.Saksının drenaj deliklerinin açık olduğu kontrol edilmeli ve deliklerin tıkanmaması için önlem alınmalıdır.
Merhaba 13.24.12+(10SO3) gübresi ile başlangıç gübrelemesi yapabilirsiniz. Temel besin maddeleri içeriğine ilave kükürt, demir ve çinko içermektedir. Tabana kompoze 13.24.12+(10SO3)+ME ile birlikte granül potasyum sülfat uygulaması yapabilirsiniz. Fide gelişim döneminde fosforlu gübreleme için FOSFORUM verebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri