Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, sahibinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu ve nüfus kütüklerinde kaydı bulunduğunu kanıtlayan resmî kimlik belgesidir. Yurt içinde nüfus müdürlükleri, yurt dışındaysa Türkiye Cumhuriyeti'nin dış temsilcilikleri tarafından verilir.
1-Nüfus cüzdanı (T.C. Kimlik Kartı ) ya da kimliğini kanıtlayan Uluslararası aile cüzdanı, Ehliyet, Pasaport, Memur cüzdanı, Avukat kimlik kartı, Basın kartı, Yabancılara mahsus ikamet tezkeresi, Yabancı ülke kimlik kartı veya pasaportu belgelerinden biri istenir.
Kimlik belgesi, vatandaşlarına devletçe verilen, kimlikleriyle kişisel durumlarını gösteren resmî belge. Türkçede kimlik, kafa kâğıdı, kafa koçanı, nüfus kâğıdı, nüfus tezkeresi, hüviyet cüzdanı gibi isimlerle de anılır.
Doğuştan getirilen bu özelliklerin yanı sıra kişilerin sahip oldukları kimlik kartları da ayırt edicidir. Ülkemizde ilk resmî kimlik belgesi, 1882 yılında Osmanlı Devleti'nde “Devlet-i Aliyye-i Osmaniye Tezkiresi” adıyla düzenlenmiştir ve kimlik belgelerinin görünüşü tarihsel süreçte altı kez değişmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı
Daha sonraları 1926 yılında defter biçimini alan "Nüfus Cüzdanı", 1976 yılında tek sayfalık bir belge halini almıştır.
İlgili 23 soru bulundu
Tanımı, Kapsamı ve Geçerliliği. Nüfus kayıt örneği kişinin aile kütüğündeki nüfus kaydının çıkarılarak aslına uygunluğu onaylanmış ve aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli olan resmi bir belgedir.
Türkçesi ve harf inkılabından sonra basılan Latin alfabesine uygun belgelerde bulunuyor. ilk nüfus cüzdanı Devleti Aliye-i Osmani tezkiresi dağıtılmaya başlanmıştır” dedi. Osmanlı Türkçesi ile hazırlanan ve 32 sayfadan oluşan nüfus cüzdanları 1929 yılına kadar kullanıldı.
Çocuğun baba ve anasının nüfus cüzdanı/kimlik kartı ile doğuma ait resmi belge veya doğum raporu gerekir.
Kimlik kartı başvurusu yurt içinde, Genel Müdürlük web portalı üzerinden ya da Alo 199 Çağrı Merkezi aracılığıyla randevu alınarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılır.
- Eski kimlik kartları "Nüfus cüzdanı" olarak tanımlanırken, yeni kartlar "T.C. Kimlik Kartı" olarak ifade edilmektedir. - Nüfus Cüzdanlarının boyutu büyük iken, yeni kartların boyutu klasik banka kartı boyutlarındadır. Bu durumda cüzdanlarımıza daha kolay girecek şekilde dizayn edilmişlerdir.
(4) Kimlik kartının son geçerlilik tarihi kartın üzerinde yer alır. (5) Kimlik kartı; kimlik tespiti ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılır. (6) Kimlik kartı, elektronik imza sertifikası yüklenmesi halinde elektronik imza işlemlerinde kullanılabilir. (7) Kimlik kartı seyahat belgesi olarak kullanılabilir.
Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi ve pasaport özel kimlik belgesi olarak kabul edilecek belgelerdir. Fotoğrafın üzerinde soğuk damga bulunan ve resmi bir kuruluştan alınan kimlik belgeleri de kabul edilir.
Her insanın doğduğu andan itibaren sahip olduğu bir kimlik bulunmaktadır. Bu kimliğe ise nüfus cüzdanı denir. Nüfus cüzdanlarını bizim yerimize ailemiz çıkartır. Ülkemizin ilgili kurumlarına giderek başvuru yapar ve bizim için nüfus cüzdanı hazırlanmasını sağlarlar.
İç hat seferlerinde üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan ehliyetinizi kimlik belgesi yerine kullanabilirsiniz. Dış hat seferlerinde ise sadece nüfus cüzdanınızı ya da pasaportunuzu kimlik belgesi olarak kullanabilirsiniz. Detaylı bilgi için seyahat belgeleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yeni Kimlik Kartınız, kısa süre içinde (2-3 gün içinde) teslim için bildirdiğiniz adrese PTT Kargo aracılığıyla ulaştırılacaktır. Bu sürede, başvurduğunuz ilçe Nüfus Müdürlüğünce düzenlenen geçici kimlik belgesini kullanabilirsiniz.
Resmî kimlik türleri
Ulusal kimlik kartı: Adınızı, fotoğrafınızı ve doğum tarihinizi içermelidir. Sürücü belgesi: Ehliyetin ön ve arka yüzü olmak üzere 2 fotoğraf. Pasaport: Fotoğrafta, resminizin bulunduğu sayfanın alt kısmındaki sayılar yer almalıdır.
Depremden etkilenen illerde yerleşim yeri ya da diğer adres kaydı olan afetzedeler, kendilerinin yanı sıra veli ya da vasisi olduklarının geçici kimlik belgesini de e-devlet'ten barkodlu olarak temin edebilecek.
T.C. Kimlik Belgemiz Dışında Kullandığımız Resmî Kimlik Belgeleri. - Resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı. Bu belgeler kimliğimizi kanıtlayan resimli, resmî nitelikteki belgelerdir.
Yeni kimlik kartlarında fotoğrafın sol tarafından yer alan soyadı, isim ve doğum tarihinden sonra gelen harf ve rakamlardan oluşan dokuz haneli yazıya kimlik kartı seri No denmektedir. Bu seri No bir kişinin kimlik kartında kişinin resminin sol tarafında yazmaktadır.
Depremden etkilenen illerimizde yerleşim yeri ya da diğer adres kaydı olan afetzede vatandaşlarımız, kendisi, veli ya da vasisi olduklarının geçici kimlik belgesini e-Devlet'ten barkodlu alabiliyor. E-Devletten alınan barkodlu geçici kimlik belgesi üç ay yeni kimlik kartı alınıncaya kadar geçerli.
Cinsiyet doğaldır, X ve Y kromozomlarıyla belirlenir. Toplumsal cinsiyet ise, doğal cinsiyetin reddidir, ideolojiktir. Toplumsal cinsiyeti savunmak, cinsiyetin beyana dayalı olduğunu savunmaktır.
Çipli kimlik kartları boyutları küçük olduğu için kişiye özgü birçok bilginin çipte yer aldığı kimlik kartı türüdür. Örneğin doğum yeri, medeni hali, dini, kan grubu, kayıtlı olduğu yer (ili, ilçesi, cilt, hane, sıra no), veriliş nedeni, veriliş tarihi gibi bilgiler çipte kayıtlıdırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri