Kubital tünel sendromunda tedavi sinirin sıkışma derecesine(EMG ile belirlenir), şikâyetlerin süresine ve sebebine bağlı olarak konservatif tedavi(cerrahi olmayan) veya cerrahidir(Ameliyat) olarak değişir. Kubital Tunel Sendromu'nda erken tanı ve tedavi önemlidir ve ameliyatsız da yapılabilir.
Sinir Sıkışması Kendiliğinden Geçer mi? Sinir sıkışmaları, ağrı ve uyuşukluk ile kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Bu nedenle kendiliğinden geçmesi mümkün olmadığı için zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Sinir sıkışması kas kaybına neden olmamışsa ve semptomlar dayanılamaz boyutlarda değilse doktor ilk olarak cerrahi olmayan tedaviler önerecektir. Belirtiler yeni ortaya çıktıysa doktor sinir çevresindeki şişliği azaltmak ve siniri rahatlatmak için ilaç tedavisi uygulayabilir.
Ulnar Sinir Tedavisi
Eğer şikayetler ileri seviyede ise ya da yukarıda ya da cerrahi dışı yöntemler ile geçmiyorsa sinirin üzerindeki baskının ortadan kaldırılması için cerrahi tedavi yapılabilir. Ulnar sinirin geçtiği oluğun üzerini kaplayan kalınlaşmış bağ dokusu açılır ve sinir rahatlatılır.
Tedavisi. Ulnar sinir sıkışması için ilk tedavi semptomlara neden olan eylemlerden kaçınmaktır. Dirseğin etrafına gevşek bir şekilde yastık veya havlu sarmak veya dirseğin bükülmesini önlemek için geceleri atel takmak yardımcı olabilir. Ayrıca dirsek üzerine yaslanmaktan kaçınmak gerekir.
İlgili 33 soru bulundu
Elde sinir yaralanmaları rehabilitasyonu
Ulnar ve median sinirler elin iç yüzündeki kasları ve cilt bölgesini beslerler. Median sinir özellikle ilk 3 parmağın ince becerilerini gerçekleştiren kasları besler. Bu nedenle kesilmesi durumunda ortaya çıkan kas güçsüzlüğü oldukça önemli fonksiyon kayıplarına neden olur.
Ulnar sinir sıkışması, özellikle dirsek bükülmüş pozisyonda ise, serçe parmakta ve yüzük parmağında uyuşukluk yaratabilir. Dirseğin iç tarafında ağrı olabilir. Bazı hastalar parmaklarını oynatmakta veya nesneleri hareket ettirmekte zorluk çekebilirler. oluşabilir.
Sinirin sıkıştığı bölgede rahatlaması ve iyileşmesinin hızlanması için fizik tedaviden yararlanılır.
“Geçiştirilen ve önemsenmeyen sinir sıkışmalarına doğru zamanda müdahale edilmezse kas atrofisi gelişir. Kas atrofisi gelişmesi durumunda; sinir o bölgedeki çalışmasını artık minimalize etmiş, dolayısıyla uyarı gelmediği için de kas erimesi başlamıştır.
Sıkışmış bir sinir ağrı yapabilir ancak genellikle dinlenme, reçetesiz satılan ilaçlar ve fizik tedavi ile tedavi edilebilir. Çoğu insan sıkışmış bir sinirden tamamen iyileşebilir.
Hasta ameliyat sonrası yaklaşık bir aylık dönemde elini normal olarak kullanmaya başlayabilir. Ameliyattan sonra semptomlarda azalma 2-3 hafta içinde başlar. İnsizyon bölgesinde hassasiyet birkaç hafta devam edebilir. 15 gün sonra dikişler alınır.
Periferik Sinir Sıkışması Ameliyatı
Ameliyatta 4-5 santimetrelik bir kesik açılarak baskı hafifletilir. Ameliyat süresi kişinin durumuna göre farklılık göstermekle birlikte yaklaşık 3 saat sürer.
Fizik tedavi süreci ve verilecek ilaçlar hastayı rahatlatmaktadır. Kortkosteroid enjeksiyonlar ile analjezik ilaçlar doktor tavsiyesi üzerine alınmalıdır. Sinir sıkışmasının seyri artarak devam ettiyse, eşyaları kavrayamama ya da his kaybı oluştuysa mutlaka cerrahi tedavi gündeme gelmelidir.
Dirseğin altı veya ön kol ile bilek arasında, ulnar sinir kasların içinde seyir etmektedir. El bileğine yakın bölgede guyon kanalı isimli ikinci tünelden geçerek serçe ve yüzük parmaklarında sonlanmaktadır. Ulnar sinir serçe ve yüzük parmakların hareketini sağlar ve his duyusunu alır.
Ulnar sinir, boyun omuriliğinden çıkar. Elde 4.parmağın yarısının ve 5. parmağın tamamının duyusunu sağlar. Ayrıca elde ve önkolda birçok kasın çalışmasını da kontrol eder. Kubital tünel sendromu; ulnar sinirin dirsek seviyesinde sıkışması ile oluşan durumdur.
Sinir sıkışması, boyun ve sırt tutulmalarında; Kantaron Kremi, sinir sıkışması olan bölgeye, boyun ve sırta sürülürse ağrıları azalttığı gözlemlenmiştir. Bu sürme işlemi sabah, öğle ve akşam en az bir hafta yapılmalıdır.
Omurilikteki bir sinir sıkıştığında felç, duyu kaybı ve mesane ve bağırsak kontrolünün kaybı gibi ciddi nörolojik sorunlara yol açabilir. Bu tür sinir sıkışması, kalıcı hasarı önlemek için acil tıbbi müdahale gerektirir. Sinir sıkışması, bir tümör veya başka bir büyümeden kaynaklandığında da tehlikeli olabilir.
Sinir sıkışması bitkisel tedavi yöntemleri arasında kerevizi deneyenler de bulunmaktadır. Kereviz sinir ağrılarının iyileşmesinde yardım eder. Havuç suyu ile beraber yarım bardak kereviz suyu içilmesi sinir sıkışmasına iyi gelir. Kereviz suyunun patates suyu ile beraber içilmesi de siyatik sinir ağrılarını hafifletir.
Medikal masaj, stres atma ve rahatlama sağlamak için yapılan bir masaj türüdür. Vücudun dolaşım sistemine iyi gelmekte ve genellikle ağrı, iltihaplanma, sinir sıkışması gibi durumlarda başvurulmaktadır. Medikal masaj sağlık ihtiyaçlarına göre uyarlanabilir ve daha hızlı iyileşmeye yardımcı olur.
Bacak hacamat noktaları arasında üst bacak bölgesi ve baldır bölgesinin ön ve arka kısımları sayılabilecektir. Ayrıca kupa tedavisi bacaklarda sinir sıkışması (siyatik), damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıklara da faydalı olabilecektir.
Kas seğirmeleri veya spazmları: Sinir sıkışması, sinirlerin normal fonksiyonunu bozarak kaslarda seğirmeler veya spazmlara neden olabilir.
Sinir sıkışması ameliyatının cerrahi tedavi olarak seçilmesinin nedenleri arasında; bazı kişilerde hastalığın belirtileri çoğalmış ve ağrılar dayanılmayacak bir hal almışsa, kişide yavaş yavaş his kaybı oluşumu meydana gelmişse cerrahi tedavi olarak ameliyat tercih edilmektedir.
Hastanın yaşı, yaralanma tipi sigara kullanımı vb. faktörlere bağlı olmakla birlikte genellikle sinir tüpleri içinden fibriller günde ortalama 1 mm ilerler. Bu nedenle duysal iyileşmenin sağlanması yaralanmanın hedefe olan uzaklığına bağlı 1-2 ay ile 6-8 ay gibi süreler alabilir.
Ulnar sinir tuzak nöropatisi, karpal tünel sendromundan sonra en sık görülen tuzak nöropatidir. Anatomik lokali- zasyonu nedeniyle, en sık dirsek bölgesinde tuzaklanır; ikin- ci en sık bölge ise el bileği seviyesidir.
Ulnar Sinir Tuzak Nöropatisi (Sıkışması)
Karpal tünel sendromundan sonra en sık görülen periferik sinir sıkışmasıdır. Anatomik lokalizasyonu göre, en sık dirsek bölgesinde; ikinci sıklıkta ise el bileği seviyesinde (guyon kanalı) sıkışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri