Ülserlerin tanısında kullanılan en yaygın testlerden biri, kan testidir. Ancak, ülserin varlığını doğrudan teşhis etmek için kan testi tek başına yeterli değildir. Ülserin teşhisi için kullanılan kan testleri, özellikle H. pylori enfeksiyonunu tespit etmek için yapılır.
Gastroendoskopi. Ülserin teşhisi için en etkili yöntemdir. Ucunda kamera olan bir cihazla mide içinden doku örneği alınması (biyopsi) işlemidir. Ortalama olarak 10 dakika sürmektedir.
Midenin üst kısmında meydana gelen yanma hissi ve ağrı, ülserin çok sık ve yaygın yaşanan belirtisidir. Bununla birlikte yemek yedikten sonra şişkinlik ve gaz, tokluk hissinin çabuk gelmesi, mide bulantısı ve iştahsızlık da ülser belirtileri olarak değerlendirilir.
Mide kanaması kan tahlilinde belli olur mu? Mide kanaması şüphesi olan kişiden tam kan sayımı, kan pıhtılaşması, trombosit sayısı ve karaciğer fonksiyonları testleri istenir. Bu kan testleri mide kanaması teşhisi için yardım etmektedir.
Ülserin teşhisi için üst sindirim sisteminin radyolojik tetkiki veya üst sindirim sistemi endoskopisi (özöfagogastroduedenoskopi) gerekmektedir. Endoskopiyle yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağı görüntülenir. Gerekli olunan bir durum varsa biyopsiye başvurulabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Bu bakterinin tanısı kan testi, dışkı testi ve nefes testi ile konulabilmektedir. NSAİİ tipi ilaçların uzun süreli kullanımı sindirim sistemi ile ilgili bozulmalara neden olmaktadır. Bu durum da ülser yaralarının oluşmasına ya da mevcut yaraların daha kötü hale gelmesine sebebiyet verebilmektedir.
Ülserin teşhisi nasıl yapılır? Fizik muayene ve ultrason ile ülser herhangi bir işaret vermez. Ancak bize başka hastalıkları ekarte etme şansı verir.
Yemek borusu, onikiparmak bağırsağı ve mide hastalıklarından şüphelenilen durumlarda endoskopi işlemi yapılmaktadır. Ağıza acı su gelme, yutkunma, ekşime, kazınma, şişkinlik veya hazımsızlık ya da kanama şüphesi olan hastalara mutlaka endoskopi yapılması gereklidir.
En iyisi, GastroPanel isimli testi yaptırmanızdır. Mide hakkında en geniş bilgiyi, GastroPanel isimli test ile alabilirsiniz. GastroPanel isimli test ile, mide ile ilgili geniş bilgi alınabiliyor.
Vücuttaki iltihap ve patojenleri tespit etmek için kan testleri yapılabilir. Örneğin otoimmün gastrit varsa mide hücrelerinin bileşenlerine karşı antikorlar kanda tespit edilebilir. Dışkı incelemesi de yapılabilir.
Tek başına bakterinin tedavi edilmesi ülser tedavisi için yetersizdir, ülserin iyileşmesi için mide asidinin yeterli bir süre baskılanması gerekir (genellikle 6-8 hafta). Mide ülserlerinde genellikle daha uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç duyulur.
Ülserler nadiren kendi kendine iyileşir, ancak kişi tedavi görmezse tekrarlayabilir. Sindirim sisteminde helicobacter pylori bakterisinin aşırı büyümesi peptik ülsere neden olabilir. Peptik ülserler, sindirim sisteminin koruyucu astarının hasar görmesi veya aşınması sonucu oluşur.
Midenin iç örtüsünde meydana gelen hasarlara ve doku kayıplarına ülser denilmektedir. Mide asidi teması ile belli şikayetlere sebep olması ülser hastalığıdır. Mide ülseri tedavi edilmediği zaman mide kanamasına ve kansere sebep olabilmektedir.
Ülser ne yasak? Acı ve baharatlı yemekler, turşu, kafeinli ve asitli içecekler, kavrulmuş veya kızartılmış besinler, süt, çikolata,alkol, yağlı yiyecekler, tuzlu yiyecekler ülserde yasaklanmıştır.
Mide ağrısının belirtileri arasında midede ekşime ve yanma, mide bulantısı, gaz sıkışması, ağız kokusu, iştah kaybı, öksürük ve hıçkırık gibi belirtiler yer alır. Kabızlık ve ishal gibi sorunlara da sebep olan mide ağrısının görüldüğü durumlarda, bağırsaklardaki hareketlenme sonrasında, ağrı kendiliğinden azalabilir.
GastroPanel test için hastaya herhangi bir cihaz yutturmak gerekmiyor. Hastadan kan alınarak yaptırılmaktadır. Hastadan alınan kanda, mideyi yöneten ve çalıştıran Pepsinojen 1, Pepsinojen 2, Gastrin-17 hormon düzeyleri, P1/ P2 oranı ile Helikobakter pilori mikrobu antikor düzeyi ölçülmektedir.
Mide kanserinin büyüklüğünü ve yerini saptayan Bilgisayarlı Tomografi (BT), kanserin yayılıp yayılmadığını kontrol eden Laparoskopi ve MR, PET-BT, Böbrek ultrason çekimi, göğüs röntgeni gibi testler uygulanabilir.
Reflü Kan Tahlilinde Çıkar mı? Reflü yemek borusu alt ucundaki gevşekliğe bağlı olarak mide asidinin yukarı kaçması durumu olduğundan tanısı en iyi endoskopiyle konur. Kan tahlillerinde reflü tanısını gösterecek bir test yoktur.
Endoskopi Riskli Bir İşlem midir? Endoskopi cerrahi işlemlere göre oldukça güvenli bir yöntemdir. Her tıbbi işlem gibi endoskopinin de düşük olmakla birlikte riskleri bulunmaktadır. Kanama: Teşhis, tedavi veya biyopsi için yapılan endoskopi sırasında kanama gerçekleşebilir.
Endoskopik ultrasonografi sindirim sisteminin içini ve duvarlarını görüntüleyerek buradan kaynaklanan iyi ve kötü hastalıkları teşhis etmede kullanılmaktadır. Mide, yemek borusu, bağırsak hastalıklarının yanı sıra pankreas, karaciğer, safra kesesi ve safra yollarındaki hastalıkları da teşhis eder.
Endoskopik işlem borusu son derece hassas ve hastaya zarar vermeyecek şekilde tasarlandığı için endoskopi işlemi sırasında oluşabilecek riskler son derece düşüktür. Bazı hastalarda endoskopi yan etkileri, birkaç gün sürebilen boğaz ağrısı veya anesteziye bağlı gelişen halsizlik şeklinde görülebilir.
Mide ülseri tedavi edilmezse kansere dönüşme riski taşımaz, ama ülser tanısı konulan hastalarda bazen kanser tablosu görülebilir.
Bu ameliyat genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 2 ila 3 saat sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri