İlaç ve kremle yağ bezesinin geçmesi mümkün değildir. Beze türleri ya kendiliğinden yok olur ya da cerrahi operasyon ile alınır.
Yağ bezeleri genellikle kendiliğinden kaybolur, ancak bazen bu süreç uzun olabilir ya da uzman bir hekim müdahalesine ihtiyaç olabilir. Tedavi seçenekleri arasında sıcak kompresler, masaj, ilaçlar veya cerrahi müdahale yer alabilir.
Bir liposuction yöntemi olarak uygulanan ameliyatsız yağ bezesi tedavisi, açılan minik bir kesiden yağların emilmesi şeklinde gerçekleştirilir. Bu kesi işlem sonunda gözle görülmeyecek şekilde kapatılır ve kişiye rahatsızlık vermez. Böylece cilt altında biriken yağlar hızlı ve kolay şekilde vücut dışına alınmış olur.
Derinin hemen altında olan bir yağ bezesi genellikle lokal anestezi uygulanarak küçük bir ameliyatla çıkarılır. Yağ bezesi aldırma işleminin ardından küçük bir yara iziniz kalabilir. Yağ bezesinin çıkarıldıktan sonra tekrar etmesi nadir olarak görülür. Yağ bezesini çıkartmanın bir diğer yolu ise liposuction yöntemidir.
Yağ bezesi doğal tedavisi denildiğinde de, akla ilk olarak aloe vera jeli gelir. Bu jel yağ bezesinin bulunduğu bölgeye uygulandığında, yağ bezesinin küçülerek zamanla kaybolmasını sağlar.
İlgili 31 soru bulundu
İlaç ve kremle yağ bezesinin geçmesi mümkün değildir. Beze türleri ya kendiliğinden yok olur ya da cerrahi operasyon ile alınır.
Sirke: Tabi ki sirkeden de bahsetmemiz gerekiyor. Sirkeler içerisindeki bileşenler ile yağ bezesine iyi geliyor. Yağ bezesini küçültür ve zamanla da yok olmasına yardımcıdır.
Her yaşt görülebileceği gibi genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkar. Her iki cinsiyette de görülür ancak kadınlarda daha sık rastlanır. Obezite de yağ bezesi oluşumunu tetikleyebilir. Travmaya maruz kalındığında ortaya çıkabileceği gibi travma sonrasında yağ nekrozu şeklinde de ortaya çıkabilir.
Yağ bezeleri bir kanser türü değildir ve genellikle vücuda herhangi bir zararı da yoktur. Ancak büyüdükçe artan ağır seviyesi nedeniyle cerrahi ile alınması gerekebilir. Yağ bezesi aldırmanın herhangi bir riski yoktur. Yağ bezelerinin nedeni tam olarak bilinmemektedir.
Çoğu kişide, sadece bir tane yağ bezesi görülürken, bazı kişilerde onlarca yağ bezesi olabilir. Tekrar eden yağ bezeleri, çoğunlukla yağ bezesine ilişkin risk faktörlerine sahip kişilerde görülür. Ancak, bezenin tekrar çıkması normal bir durumdur ve cerrahi müdahale ile kolaylıkla tedavi sağlanabilir.
Yağ bezeleri sık yaşanan sağlık sorunlarından biridir. Bu soruna karşı ilgili iki farklı bölüm ve poliklinik ön plana çıkıyor. Bunlardan biri dermatoloji bölümü olması ile beraber Diğeri ise genel cerrahi bölümüdür. Bu iki bölüm arasında yönlendirme ile beraber teşhis ve tanı konur.
Gözle görülebilen yağ bezeleri, hekimler tarafından yalnızca fiziksel muayene ile tespit edilebilir. Yağ kistleri genellikle yuvarlak bir yapıya sahip, ortasında bir nokta bulunan ve etrafı hafif kızarık görünümdedir. Yağ bezesinin birçok türünde deri altında bulunan yağ kitlesi elle bastırıldığında yer değiştirir.
Sirke: Özellikle elma sirkesi iyi bir antibakteriyel solüsyonudur. Asidik yapıda olduğundan cilt üzerindeki mevcut tıkaçları çok kolay ortadan kaldırır. Sirke bir beze emdirilip beze üzerine koyulur. 1-2 saat sonra çıkarılır ve sabunla temizlenir. Bu uygulama beze iyice yumuşayınca kadar devam ettirilmelidir.
Yağ bezesinin bulunduğu yerde kalıcı bir iz olması da söz konusu olacaktır. Yağ bezelerinin tıpkı sivilce gibi derinin dışına açılan bir bölümü olmaz ve buna bağlı olarak sıkılmaları durumunda ortaya çıkacak olan tablo yayılmaları olacaktır.
Çoklu yağ bezesi olan kişilerin üçte birinde ailesel yatkınlık görülürken, çoğu zaman yağ bezelerinin neden kaynaklandığı bilinmez. Kilolu hastalarda daha sık karşılaşılırken, hızlı kilo alımı döneminde yağ bezesinin boyutu da büyüyebilir. Ancak kişinin kilo vermesiyle yağ bezelerinin boyutunda küçülme olmaz.
Lipom ameliyatları tarafımızdan lokal anestezi altında yaklaşık 10 dakikalık bir operasyonla alınmaktadır. Hastalar aynı gün işinin başına dönebilir. Estetik olarak onu rahatsız eden kitleden kurtulmuş olur.
Yağ bezelerine toplumda çok sık rastlanmakta olup nedenleri tam belli değildir. Kilo almanın doğrudan bir etkisi olmadığı düşünülmektedir, genetik faktörler sorumlu olabilir. Bazen o bölgenin maruz kaldığı küçük travmaların neden olabileceği de belirtilmektedir.
Deri yüzeylerinde kızarıklık oluşması, kaşıntı durumu görülmesi, deri yüzeyine dokulması durumunda deri altında renk tonu değişimi meydana gelmesi gibi birçok belirtiler deri altında yağ bezeleri meydana geldiğini gösterir. Bu durumda doğrudan dermatoloji uzmanından gerekli tedavilerin alınması gerekir.
Tıp dilinde lipom olarak da adlandırılan yağ bezeleri, vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Çoğu zaman küçük yapıda olup iyi huylu tümör olarak da bilinirler.
Yağ bezeleri genellikle iyi huyludur. Görüntü bakımından kişilere sıkıntı verseler de herhangi bir sağlık problemine neden olmazlar. Bu nedenle genellikle ağrıya da sebebiyet vermezler. Fakat bu bezelerde belirli bir süre sonra ağrı oluşması durumu bezenin tıbbi müdahale gerektiğinin işareti olabilir.
Lipom kişiyi rahatsız etmiyorsa çıkarılmasına gerek yoktur ancak lipom rahatsız edici ve ağrılıysa çıkarılabilir. Lipom tedavileri şunları içerir: Ameliyatla alma: Lipomların cerrahi olarak kesilerek çıkarılmasıdır. Liposuction: Yağ yumrularının iğne ve şırınga yardımıyla çıkarılmasıdır.
Evde yağ bezelerine merhem sürerek küçülmesini ve sonrasında da geçmesini sağlayabilirsiniz. Sirke, çay ağacı yağı ya da Hint yağı da bezelerin küçülmesini sağlar. Tüm yapılanlara rağmen yağ bezesi küçülmez ya da patlamazsa mutlaka cilt doktoruna görünmeniz gerekir.
- Retinol: Bir tür A vitamini olan Retinol, cilde uygulandığında yağ bezlerinin tıkanmasını azaltmaya veya önlemeye yardımcı olabilir.
Oluşumunda en büyük neden genetik yapıdır. Bunun dışında yüksek kolestrol, metabolik hastalıklar ve kötü beslenme sorumlu tutulabilir. Özellikle yağlı yiyecekler, et yemekleri büyümelerinde etkilidir. Lipomlar genelde hareketsiz kişilerde daha fazla görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri