Miyomlar, ultrasonda kolayca görülürler.
Tanı Yöntemleri
Fizik muayene ile birlikte yüksek çözünürlüğe sahip ultrasonlardan faydalanılarak kitle tespit edilebiliyor. Eğer kitle büyükse veya rahim dokusu tam olarak seçilemiyorsa herhangi bir karışıklığa yol açmaması adına MR çekilebiliyor. MR görüntüleme yöntemiyle yumuşak dokularda detaylı bilgi alınabiliyor.
Rahim filmi (HSG) miyom tanısında başvurulan bir yöntem değildir.
Kan tahlili miyomların tanı ve kontrolleri sırasında kullanılan bir yöntem değildir. Yumurtalık ile ilgili bazı bulgular kan tahlilinde çıkmakta fakat miyomlar ile ilgili bulgular kan tahlilinde yer almamaktadır.
Miyomlar çoğu durumda kişide herhangi bir olumsuz semptomun oluşmasına sebep olmaz. Ancak kimi durumlarda adet döngüsünde değişim, karın bölgesine ağrı ve şişkinlik hissi, rahim bölgesinde kanama (özellikle cinsel ilişki sonrası) görülebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Miyom ağrısı nereye vurur? Miyom ağrısı sıklıkla kasık bölgesinde görülür. Miyom ağrısının kasık dışında bacağa ve bele vurduğu durumlarda karşımıza çıkabilir.
Miyomlar üreme çağındaki birçok kadında görülebilen ve rahim kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu yapılardır. Nadiren de olsa miyomlar kötü huylu olabilirler. Kistler ise iyi veya kötü huylu olabilen tümörlerdir ve yumurtalıklardan kaynaklanır. Kist ve miyom aynı şeyler değildir.
Miyom kanaması kaç gün sürer? Miyom kanama süresi kişiye göre değişiklik gösterebilir. Rahmin iç tabakasında görülen miyomlarda kanama süresi daha uzundur. Bu durum kadınlarda adet kanaması bitmeden 10-20 gün aralığında sürebilmektedir.
Nadiren kavite içindeki saplı myomlar rahim kavitesinin dışına çıkarak, ilişki sonrası kanama, enfeksiyona bağlı olarak kötü koku ve akıntıya sebep olabilirler. Pelvik muayene ve ultrason ile çok rahat tanı alabilmektedirler. Tanı ve tedavi aşamasında üç boyutlu USG, MR ve tomografiden de yararlanılabilir.
Miyomların neden olduğu sağlık sorunları;
Aşırı ve uzun süren kanamalara bağlı anemi, kolay yorulma ve halsizlik, Karında büyüme, şişkinlik, ele gelen kitleler, Kısırlık, Tekrarlayan düşükler.
Sık idrara çıkma, kabızlık, bel ve kasık ağrısı, cinsel ilişki sırasında ağrı, uzun süren ağrılı adet kanamaları ve buna bağlı olarak kansızlık miyomların neden olabileceği başlıca şikayetlerdir. Diğer yandan, miyom rahmin içerisine doğru büyüyorsa, kanama ve gebe kalamama gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.
Ancak menopoz sonrası dönemde büyümeye devam eden miyomların, kötü huylu tümöre dönüşmediğinden emin olmak için düzenli olarak takip edilmesi gerekir. Miyomlar farklı boyutlarda olabilir. Bazı miyomlar gözle görülmeyecek kadar küçük olabilirken bazıları rahmi genişletecek kadar büyük olabilir.
Hipofiz bezindeki tümörler, yumurtalık ya da rahimdeki kist, miyom, tümörler adet düzensizliğini getirmektedir.
Erken dönemlerinde miyomlar bulgu vermezken geç dönemde aşırı rahim kanaması, kasık bölgesinde basıya bağlı sık idrara çıkma ve kabızlık gibi bulgular, kasık ağrısı, ağrılı cinsel ilişki, kısırlık ve bebek kaybına varan gebelik komplikasyonları yaratabilir.
Bu yöntemde rahim içine ince bir kanülle girilerek sıvı verilir, rahim iç tabakası ultrasonografi eşliğinde görüntülenir. Böylelikle miyomun yeri ve uzanımı gözlenir. Doktorun gerekli gördüğü bazı durumlarda da, özellikle çoklu miyomlarda, miyom haritalaması için manyetik rezonans görüntüleme de kullanılabilmektedir.
Obezlerde, D vitamini eksikliği olanlarda ve alkol tüketimi (özellikle bira) fazla olanlarda myom sıklığı artmaktadır.
Evet. Rahimdeki miyomlar adet kanamasının miktarının artmasına, süresinin uzamasına ve ara kanamalara neden olabilmektedir.
Rahmin ön duvarına tutunan miyom, özellikle idrar torbası ve idrar yoluna baskı yapar, dolayısıyla hastada sık idrara çıkma, idrar yolu enfeksiyonu ve idrar kaçırma gibi şikayetler oluşabilir.
Genel olarak miyomlar çok az şişkinlik ya da gaz yapar. Fakat bazı durumlarda miyomlar çok fazla şişkinlik yapar.
Büyük boyda olan miyomlarda daha fazla dejenerasyon olabilir. En fazla hiyalin dejenerasyon ve kırmızı dejenerasyon gebelik döneminde, kistik dejenerasyon ve malign kanserleşme eğilimi miyomlarda % 5-10 oranında görülür. Miyomlar iyi huylu tümörler olmasına rağmen, çok az olasılıkla kanserleşme eğilimi gösterebilir.
Miyom kanaması genellikle açık kırmızı renkte olan kanamalardır.
Rahimdeki miyom patlarsa ne olur? Rahimdeki miyom patladığında bu durum ciddi sonuçlara yol açabilir. Miyomlar rahmin kas tabakasında oluşan tümörlerdir ve genellikle iyi huyludur. Ancak patlama durumunda aşırı kanama, şiddetli karın ağrısı ve enfeksiyon riski gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Kadınlarda oluşan miyom kendiliğinden geçer mi? Kadınlarda genellikle miyom rahatsızlığı görülüyor. İyi huylu tümör olarak da adlandırılırlar. Miyomların kendiliğin yok olma gibi bir durumları yoktur.
Yaklaşık olarak 6 – 7 santimetre büyüklüğünde olan miyomların alınması gerekebilir. 10 cm ve üstündeki miyomlar ise mutlaka alınmalıdır.
Bekarlarda Miyom Belirtileri
Miyomlar rahimin düz kaslarından köken alan iyi huylu rahim tümörleridir. Üreme çağındaki kadınlarda son derece sıklıkla görülen myomlar 50 yaş altındaki kadınların %20-30 'unda mevcuttur. Ancak gençlerde, özellikle 15 yaş altı grupta myom oluşumu son derece nadirdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri