Abdominal (karından) yapılan ultrason için hastanın mesanesinin (idrar torbası) dolu olması gerekir. Çünkü dolu mesane, rahim, yumurtalıklar ve tüpler gibi iç genital (üreme) organlarının görülmesini kolaylaştırır.
Hastanın görüntüleme esnasında idrara sıkışık olmasının istenmesi ise yine net görüntü elde edebilmek içindir. Üriner ultrason bir uzman tarafından yapılır. Ultrasonografi sayesinde hastaların idrar yollarında enfeksiyon var mı kontrol edilir, böbrek dokusunun kalınlığına ve yoğunluğun bakılır, mesane incelenir.
Bu tetkik genellikle böbrekte ve idrar kesesinde taş, kitle, genişleme olup olmadığını kontrol etmek için ya da sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarının nedenini anlayabilmek için yapılır.
Ne yapmam gerekiyor? Ultrasonda idrar torbası, prostat, rahim ve yumurtalıklar gibi organların görülebilmesi için, idrar torbasının, yani mesanenin idrarla dolu olması gereklidir. Bunun için, randevu saatinizden 1 saat önce 1 litre suyu içmeye başlamanız ve tümünü 30-40 dakika içinde bitirmeniz yeterli olacaktır.
Ultrason genellikle özel bir ön hazırlık istememektedir. Görüntülemesi yapılacak bölgeye göre açlık ya da mesanenin dolu veya boş olması istenebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Abdominal (karından) yapılan ultrason için hastanın mesanesinin (idrar torbası) dolu olması gerekir. Çünkü dolu mesane, rahim, yumurtalıklar ve tüpler gibi iç genital (üreme) organlarının görülmesini kolaylaştırır.
Karın içindeki organların ultrasonu için erişkinlerde hastanın 8-12 saat süre ile aç karnına olması gerekir. 1 aya kadar çocuklarda emzirme süresi kadar, 5 yaşına kadar çocuklarda 4 saatlik, 10 yaşına kadar olanlarda 6 saatlik açlık gereklidir.
Bunun yanında Bilgisayarlı Tomografi, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Ultrasonografi, kan veya idrar testleri ya da başka herhangi bir tıbbi görüntüleme yöntemiyle bir bayanın ilişkiye girme sayısını anlamak mümkün değildir.
Tüm Abdominal (Batın) Ultrasonografi
Karaciğer, safra kesesi ve safra yolları, pankreas, dalak ve böbrekler incelenir. Ayrıca karın içindeki damarlar, sıvı birikimleri, lenf nodu büyümeleri de araştırılır. Hastanın 8 saattir aç olması ve su içip idrara sıkışması gereklidir.
İşlem esnasında mesanenin dolu olması gerekir. Hastanın idrara sıkışık olması durumunda çekim işlemi yapılabilir. Hasta sırt üstü pozisyonda yatar ve ultrason çekimi karın bölgesinden uygulanır. Mesanede meydana gelen durumlar değerlendirilir ve işlem bitince rapor haline getirilir.
Ultrasonda İdrara Sıkışık Olmazsa Ne Olur? Hasta üriner ultrasonu için idrara sıkışık gelmezse idrar yolları, mesane ve böbreklerde istenen görüntüleme yapılamaz.
Ultrason, invaziv olmayan, dolu mesanede 5-10 mm'den büyük kitleleri görselleştirebilen bir tanı aracıdır.
Mesanede kitle olup olmadığı incelenir. Mesane duvarında kalınlaşma olup olmadığı, idrar yolu enfeksiyonu ile ilgili bulgulara bakılır. Mesane içeriği ve gerekli olduğu hallerde kapasitesi değerlendirilir. Gerekli görüldüğünde kadınlarda rahim ve yumurtalıklar, erkeklerde ise prostat bezi değerlendirilir.
İltihap seviyesinde ise ultrason yardımcı olmamaktadır.
Mesane (idrar kesesi), erkeklerde prostat, kadınlarda rahim ve yumurtalık gibi üreme organlarının görüntülenmesi için yapılır. Hastanın aç olmasına gerek yoktur. Ancak, idrar kesesinin içini ve arkasındaki üreme organlarını görebilmek için hastanın idrara sıkışık olması gerekir.
İdrar Kültürü: İdrar kültürü, idrar yolu enfeksiyonlarını tespit etmek için yapılır. Ultrason: Ultrason, rahimde enfeksiyon nedeniyle oluşabilecek anormallikleri görüntülemede faydalıdır. Ayrıca rahim ve yumurtalıkların ayrıntılı bir şekilde incelenmesine yardımcı olabilir.
Tüm Batın Usg hayati önem taşıyan bulguların atlanmadan ortaya çıkarılabilmesi son derece mühimdir. Bu nedenle radyoloji uzmanları tarafından uygulanması önemlidir. Tetkiklerib ayrıntılı olarak gerçekleşebilmesi için yaklaşık olarak 15 dakika ile yarım saat arası bir süre gerekebilmektedir.
Karın içinde bulunan karaciğer, dalak, safra kesesi ve safra yolları, pankreas, böbrekler, böbrek üstü bezleri, mesane, erkeklerde prostat, kadınlarda rahim ve yumurtalıklar incelenir.
Ultrason Kaç Dakika Sürer? Ultrason işlemi genellikle 15-45 dakika sürmektedir. İşlemler radyoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Bazı hallerde ise ultrason eğitimi almış pratisyen hekimler, doğum hemşireleri (ebeler) ve fizyoterapistler de ultrason çekebilir.
Jinekolog, bir kişinin ne zaman son ilişkiye girdiğini doğrudan anlayamaz. Ancak bazı fiziksel bulgular ve testlerle cinsel sağlık durumunu değerlendirebilir. Son ilişki tespiti kesin değildir ve gizliliğe saygı gösterilir.
Uzun bir süre cinsel ilişkiye girmemek, cinsel isteğin azalmasına neden olur. Cinsel isteğin azalması, ilişkiyi başlatma ve sürdürme konusunda zorluk yaşamanıza yol açar. Kadınlar için uzun süre cinsel ilişkiye girilmemesi, vajinal kuruluğa neden olur.
Kadınlar bir gecede kaç defa ilişkiye girebilir? Erkekler bir gecede 2-3 defa cinsel ilişkiye girebilir. Ancak bu oran kadınlarda sınırsızdır.
Hastanın idrara sıkışık olması durumunda yapılır. Aç ya da tok olmak fark etmeden kolaylıkla çekim işlemi yapılır. Kadınlarda regl döneminde olmak, ultrasonu ertelemeye neden olmaz. Bu dönemdeyken de rahatlıkla ultrason çekilebilir.
Tüm batın bölgesini içeren USG görüntüleme yöntemi böbrek taşları ve böbrek kumunun teşhisi için kullanılabilir. Buna ek olarak karın bölgesinde yer alan iç organlardaki kist oluşumları da bu yöntem sayesinde belirlenebilir. Karaciğer yağlanmasının teşhis edilmesi için de tüm batın usg kullanılabilir.
Vajina ve rahim ağzı spekulum muayenesi sonucunda net olarak değerlendirilir, elle yapılan muayene ile de rahim ve yumurtalıklar hakkında fikir edinilir. Ancak daha net bir şekilde iç genital organların değerlendirilmesi için vajinal ultrason ya da diğer bir adıyla alttan yapılan ultrason gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri