Kelime Anlamı: Müphem kelimesi, anlaşılması zor, belirsiz veya açık olmayan bir şeyi ifade eder. Genellikle net olmayan veya anlamı belirsiz olan bir konuyu tanımlamak için kullanılır. Kökeni: "Müphem" kelimesi Arapça kökenlidir.
Müphem kelimesinin Türk Dil Kurumu sözlüğü anlam karşılığı; sıfat haliyle "belirsiz", zarf haliyle ise "açık ve belirgin olmaksızın" olarak tanımlanmıştır. Müphem, Arapça üzerinden Türkçeye yerleşmiş olan bir kelimedir.
Müphem kelimesi 'açık ve belirgin olmaksızın' biçiminde ifade edilebilir. Hem sıfat hem de zarf şeklinde kullanılabilen bu kelime genel olarak TDK bünyesinde belirsiz şeklinde tanımlanmaktadır. ''O çok müphem konuşuyor.''
Arap dilinde bazı kelimeler vardır ki tek başlarına kullanıldıklarında delâlet ettikleri anlam açık bir şekilde ortaya çıkmaz. Tek başlarına kullanımlarında anlam bakımından bir kapalılık söz konusudur. Bu tür kelimelere müphem lafızlar denir.
Müphem, Arapça üzerinden Türkçeye yerleşmiş olan bir kelimedir. Yazılı ve sözlü olarak farklı zamanlarda karşılaşılan sözcükler arasında yer alır.
İlgili 33 soru bulundu
Kökeni: "Müphem" kelimesi Arapça kökenlidir.
Müphem 'belirsiz' anlamına gelmektedir.
[1] (') Gizli, saklı, gizlenmiş.
Yalnız kendini düşünen (kimse), bencil, hodgâm, egoist.
Lüpen tohumları birkaç bin yıldır insan ve hayvan beslenmesinde, tedavisinde, son zamanlarda biyolojik pestisit, bitki gelişim teşvik edicisi ve peyzajda süs bitkisi olarak kullanılmaktadır.
Kur'ân-ı Kerîm'de mahiyeti ve muhtevası kapalı olan lafızların açıklanmasını amaçlayan telif türü. Sözlükte “gizli ve kapalı olmak; kapalı bırakmak” anlamlarındaki ibhâm masdarından sıfat olan mübhem kelimesi “kapalı bırakılan, mahiyeti bildirilmeyen şey” demektir (Lisânü'l-ʿArab, “bhm” md.; Kāmus Tercümesi, IV, 195).
Gün içinde çeşitli mecralardan daha önce duyulan; ancak anlamı unutulan ya da ilk kez duyulan kelimelerle karşılaşılabiliyor.
Müphem, Türkçe'de “anlaşılmaz, belirsiz, açık ve belirgin olmaksızın” anlamına gelen bir sözcüktür. Müphem, Arapça kökenli bir kelimedir ve Türkçeye Arapçadaki “mubham” kelimesinden geçmiştir. Müphem, Arapçada “anlaşılmaz, belirsiz, anlayıştan yoksun” anlamına gelir.
Bir şeyin net veya kesin bir şekilde tanımlanamadığı, belirsizlik içeren veya net olmayan bir durumu ifade etmek için bu kelime kullanılabilir. Örneğin bir tartışma sırasında kullanılan belirsiz bir ifade, anlamı açık olmayan bir cümle veya net bir sonuç vermeyen bir durum "müphem" olarak nitelendirilebilir.
İsnadında veya metninde adı açıkça zikredilmeyen bir râvinin bulunduğu hadis.
Belirsizlik: Bir konu, durum veya ifade net bir şekilde ifade edilmemişse veya birden fazla yoruma açık ise müphem olarak değerlendirilebilir.
yani, "hakkında bina ederek, üzerine kuraraktan" anlamına geliyor. pratikte "binanale" diye söyleniverir. bundan dolayı, bu yüzden anlamına gelen osmanlıca bağlaç.
Gayritabiî olma durumu, dengesizlik, anormallik: Bu latif işkence, bu gayritabiîlik bitiyordu (Ahmet H.
Tafsil kelimesinin sonuna getirilen -at ekiyle oluşturulan tafsilat sözcüğü dilimize Arapçadan geçmiştir. Bir şeyi hiçbir detayını atlamadan, tüm yönleriyle irdelemeye ve anlatmaya tafsil denir. Tafsilat ise bu sözcüğün çoğul halidir.
Mahlas, müstear isim, tapşırma veya kalem adı; bazı şair ve yazarların gerçek isimleri yerine kullandıkları takma adlardır. Mahlas daha çok şairler, müstear yazarlar ve tapşırma da âşıklar için kullanılır.
Sıkıntı, üzüntü anlamına gelir. Cümle içinde kullanımı: Her mihnet kabulüm yeter ki gün eksilmesin penceremden.
Mahi kelimesini TDK sözlük anlamına bakıldığında balık anlamına geldiği görülmektedir. Öte yandan mahi kelimesi yok eden ve mahveden anlamlarına gelmekte ve daha çok kötü sonlu biten cümleler içerisinde kullanılmaktadır.
İşte detaylar. Türk Dil Kurumunca tutkun, gönül vermiş, vurgun anlamında kullanılan meftun kelimesi Arapça kökenlidir. Osmanlı döneminde sıklıkla kullanılan meftun kelimesi, aşk konsepti içerisinde kullanılır. Meftun nedir sorunun yanıtı genellikle tutku ve ele geçirmek kelimeleriyle birlikte düşünülebilir.
Herhangi bir durum karşısında olayı anlatmak amaçlı kullanılan muğlak kelimesinin TDK üzerinden anlamı, 'Karışık, çapraşık, anlaşılması zor ve anlaşılmaz' şeklinde ifade bulunmaktadır. Yani herhangi bir durum ya da olayın karmaşık bir halde olduğunu anlatan sözcüktür.
mütekait - Nişanyan Sözlük. Arapça ḳˁd kökünden gelen mutaḳāˁid متقاعد “oturan, alıkonan, işten alıkonan” sözcüğünden alıntıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri