Caminin inşasına ait bir menkıbe vardır. Rivayete göre; Yıldırım Bayezıd, Niğbolu muharebesinde muzaffer olunca yirmi cami yaptırmaya karar verir. Bursa'ya geldiğinde bu fikrini damadı olan Emir Sultan'a söylemiş, O'da yirmi cami yerine yirmi kubbeli bir cami yapılmasını tavsiye etmiştir.
Bursa Ulu Cami - Bursa. Bursa Ulu Cami, Orhan Gazi Parkı'nın bulunduğu geniş bir alana, Yıldırım Bayezid zamanında, 1396-1400 yılları arasında yapılmıştır. Osmanlı camileri arasında çok kubbeli anıtsal yapıların ilkidir. Ulu Cami'nin on iki büyük dört köşeli paye üzerine oturan yirmi kubbesi bulunmaktadır.
Ulucami'nin en bilinen bölümlerinden biri de içindeki şadırvandır. Diğer camilerde bulunmayan bu özellik, Ulucami'ye ayrı bir atmosfer katmaktadır. Su, havuza dökülürken Allah'ı tespih edercesine 33 ayrı yerden akmaktadır.
Caminin altında su kaynağı vardır. Bu su Hani Dağı'nın eteklerinden kaynar ve dokuz kemerli bentlerden çıkarak büyük havuz teşkil eder. Havuza akan su 7 gözedir. Ulu Camii'nin avlu cephelerinde farklı dönemlere ait mimari bezemeler, kabartma ve yazıtlar büyük bir uyum içerisinde yerleştirilmiştir.
İslam dünyasındaki en önemli 5. makam olan Ulu cami (Zira tasavvuf ve ilim ehli olan İsmail Hakkı Bursevi Hazretleri Ulu Cami'yi; Kâbe, Mescid-i Nebevi, Mescid-i Aksa ve Mescid-i Emeviye'den sonra beşinci makam olarak gösteriyor) kesinlikle gezilmesi gereken en önemli mekandır.
İlgili 17 soru bulundu
Gaziantep'in en büyük, Türkiye'nin ise ikinci büyük camisi Şahinbey Belediyesi'nce Akkent Mahallesi'ne inşa ediliyor. Ankara Kocatepe Camii, İstanbul Sultanahmet Camii ve Adana'daki Merkez Sabancı Camii'den de daha büyük olarak tasarlanan cami, 14 bin 700 m2'lik alana inşa ediliyor.
Vav harfi, Vahidiyet, Vahdaniyeti ihtiva etmesi yönüyle de Allah'ın birliğini ifade eder.
Caminin yanında bulunan türbede ise Üftade Hazretleri ile çocuklarından Mustafa, Mehmet, Hayrettin ve Ahmed'in mezarlarının yanında müritleri ve tekke şeyhlerine ait 19 sanduka bulunuyor. Türbede, Sultan Abdülmecid'in 1845'te Bursa'yı ziyaretinde hediye ettiği bir Kabe örtüsü yer alıyor.
Ulucami; Osmanlı İmparatorluğu Döneminde Yapılmış Bütün Camilerin Atası Kent merkezinde, Atatürk Caddesi üzerindedir. Osmanlı sultanlarından Yıldırım Bayezıd tarafından yaptırılmış olup, 1400 yılında tamamlanmıştır. Mimarının Ali Neccar olduğu sanılmaktadır.
Ulu Cami'nin kutsallığı, yapıldığı devirde din adamlarının ve evliyalarının gösterdiği ilgiden gelir (Yapılmasını teklif eden Emir Sultan; ilk namazı kıldıran Somuncu Baba; ilk cemaati Emir Sultan, Molla Fenârî, Yıldırım; ilk imamı Süleyman Çelebi; müezzinlerinden birisi Üftade) Cami yapımı sırasında işçileri sürekli ...
Ulu Cami, Yıldırım Bayezid tarafından 1396-1399 yılları arasında yaptırılmıştır.
Aynı Anda 800 Bin Kişinin İbadet Edebildiği Dünyanın En Büyük Camisi Ulu Cami (Jamia Mescid) - YouTube.
Türkmenbaşı Ruhi Camii, 2002-2004 yılları arasında cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı tarafından Kıpçak'taki tarihî yarımadada, inşaat şirketi Bouygues'ya yaptırılmıştır. Türkmenistan'ın ana cami, Orta Asya'nın en büyük ve dünyanın en büyük kubbeli camisi.
Türkiye'de yaşayan Müslümanların titizlikle baktığı cami sayısının en çok yoğun olduğu il İstanbul olarak karşımıza çıkıyor. İstanbul'u ise Konya ve Ankara takip ediyor. En az cami bulunan iller ise sırasıyla; Kilis, Yalova ve Tunceli olarak karşımıza çıkıyor.
Yeraltı,diğer adıyla Kurşunlu Mahzen Camii Karaköy'de.Vapur iskelesi tarafından iki girişi,hemde üst taraftaki caddeden iki girişi vardır. Kubbesi olmayan ender camii lerdendir.
İslam dünyasında ulu camiler şehir olarak kabul edilen yerlerde Cuma namazlarının topluca kılındığı cami olarak işlev görmüş. Bu yüzden büyük yapılmışlar. Cuma namazı hür Müslüman erkeğe farz olduğundan sultanlar ve beyler, idaresindeki bölgenin özgür olduğunun bir ifadesi olarak ulu camileri yaptırmış.
Çamlıca Camii, Türkiye'nin İstanbul şehrinde yer alan bir camidir. Çamlıca, Üsküdar'da yapımına 29 Mart 2013'te başlanan ve 3 Mayıs 2019'da açılışı yapılan cami, cumhuriyet tarihinin en büyük camisidir. 63 bin kişi kapasiteli ve 6 minareli cami 57 bin 500 metrekarelik alana sahiptir.
Başkent İstanbul'da, bir caminin minare sayısı, özellikle de padişahlar söz konusu olduğunda, camiyi yaptıranın statüsünü gösterirdi ve bu minarelerin tasarımları basitleştirilerek Anadolu'daki farklı illerde minareler inşa edilirdi.
1368 senesinde Buhara'da dünyaya gözlerini açan Emir Sultan'ın asıl ismi "Muhammed bin Ali" olup lâkabı Şemsüddîn'dir. Bursa'ya 1391'de hicret etmiş ve rüyâsında Hz. Muhammed'i (asm) gören Yıldırım Bayezid'in kızı Hundî Hatunla evlenmiştir.
Anadolu Selçuklu döneminin “ulu cami” geleneğini devam ettiren Bursa Ulu Camii, Osmanlı mimarisindeki çok destekli ve çok kubbeli cami plan tipinin en önemli temsilcileri arasında gösterilmekte ayrıca Osmanlı'nın ilk Cami'i Kebiri[1] olması sebebiyle büyük önem arz etmektedir (www.bursaulucamii.com).
- Kur'an-ı Kerim'de vav ile başlayan ayetlerde yemin edilmiştir. Vav harfi 'Yemin' anlamında, "Sana yöneldim, sana güvendim” anlamındadır. - Anne karnındaki cenin duruşuna benzetilen vav harfi; Vahidiyet, Vahdaniyeti temsil etmesi nedeniyle Allahın birliğini ve benzersizliğini simgeler.
Bir inanışa göre elif alfabenin ilk harfi olduğu için diğer harflerin de varlık sebebidir. Tasavvuf sanatında Elif harfi Allah'ı sembolize eder. Elif harfi zarafetin, aynı zamanda gücün timsalidir. Şiirlerde sıklıkla karşımıza çıkan Elif harfi, genellikle sevgilinin endamını, boyunu ve düzgün karakterini ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri