Anayasa, “usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası and- laşmalar kanun hükmündedir” (Any. m.90/son) dediğine göre ant- laşmalar da kanun niteliğindedir; kanunlarla aynı düzeydedir.
Antlaşmalar İç Hukuk Kuralıdır
Anayasasının 90. maddesidir. Bu maddenin son fıkrasına göre; “Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası antlaşmalar kanun hükmündedir...” Bu fıkraya göre, Anayasa gereğince kanun hükmünde olan bir milletlerarası antlaşma öncelikle bir iç hukuk kuralıdır.
Gelelim temel hak ve özgürlüklere ilişkin olmayan uluslararası antlaşmalara… Burada da anayasanın ilgili maddesinde “usulüne göre yürürlüğe konulmuş uluslararası antlaşmalar kanun hükmündedir” hükmü bulunmaktadır. Burada anayasa, kanunlarla uluslararası antlaşmaları denk tutmuştur.
Usulüne göre yürürlüğe konulmuş bir uluslararası anlaşmanın Anayasaya aykırılık denetimi yapılamamaktadır.
Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası antlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında 149. (iptal davası)1 ve 151. (itiraz yolu) mad- deler gereğince Anayasa Mahkemesi'ne başvurulamaz.”
İlgili 29 soru bulundu
Öncelikle belirtelim ki, milletlerarası andlaşmaların kanunlarla aynı değerde olması, yani mevcut sistemimiz, karşılaştırmalı hukukta genel kabul görmüş bir çözümdür. Almanya, İtalya gibi birçok ülkede milletlerarası andlaşmalar iç hukuk bakımından kanun değerindedir.
(1) “Milletlerarası andlaşmaları uygun bulma” başlığını taşıyan Anayasanın 90. Maddesinin son fıkrasında “usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası andlaşmalar kanun hükmündedir.
Uluslararası hukukun en önemli kaynağı “andlaşmalar (treaties, traités)”dır. Andlaşmalar, “ahde vefa (pacta sunt servanda)” ilkesi gereği taraf devletleri bağlar. Keza andlaşmalar, aynı zamanda iç hukuk bakımından da bağlayıcı işlemlerdir.
66. Milletlerarası Andlaşmaların Onaylanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında 9 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesinin 2. Maddesinde; “MADDE 2-(1) Türkiye Cumhuriyeti adına yabancı devletlerle ve milletlerarası kuruluşlarla yapılacak andlaşmalar Cumhurbaşkanı kararı ile onaylanır.
1982 Anayasası'nın 90. maddesinin son fıkrasında, yönetimine uygun biçimde yürürlüğe konulan uluslararası antlaşmaların “kanun hükmünde” olduğu belirtilmiş; hemen sonra da bu antlaşmaların, kanunların yargısal denetimini yapan Anayasa Mahkemesi denetimine bağlı tutulması önlenmiştir.
Hukuk düzenimizde normlar hiyerarşisi Anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik ve adsız düzenleyici işlemler olarak sıralanmakta ve denetime esas hiyerarşi de bu şekilde kabul edilmektedir. Yargı mercileri bir hukuk normunun üst hukuk normuna aykırılığı halinde söz konusu düzenlemeyi iptal etmektedir (Esin, 1980: 151).
Uluslararası hukuk süjeleri genellikle kendi iradesi ile bağlayıcı olmayan bu metinlere uymaktadır.
Kısaca özetleyecek olursak Türk Anayasası antlaşmalar hukuku bakımından Dualist 15, 16, 92. Madde bakımından Monist tavır içerisindedir.
Bir milletlerarası andlaşma, yürürlük tarihinin tespitine dair Cumhurbaşkanı kararında belirtilen yürürlüğe giriş tarihinde kanun hükmünü kazanır.
“Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası antlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında anayasaya aykırılık iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne başvurulamaz.” T.C. Anayasası'nın 148. maddesi uyarınca Anayasa Mahkemesi kanunların şekil ve esas bakımından anayasaya uygunluğunu denetlemektedir.
Uluslar arası hukuk sujeleri (özneleri) özellikle devletler egemen ve eşittirler, herhangi başka bir birime tabi değildirler. Dolayısıyla, kural koyan bir üst otorite olmadığı için, uluslar arası hukuk kurallarını bizzat bu normlara uyacak olan egemen devletler koyar.
Bir uluslararası andlaşmanın hükümlerinin durdurulabilmesi veya sona erdirilebilmesi; Uluslararası Hukuk bakımından sözleşmede öngörülen merasime uygun olarak, iç hukukta yer alan sözleşmenin yürürlüğe girme ve kaldırılma şekline bağlı kalmak şartıyla mümkün olabilir.
Uluslararası antlaşmalar, iki ya da daha fazla devletin ateşkes, ittifak, iş birliği gibi konularda kararlaştırdıkları ilkelere uygun davranmayı kabul ettikleri metinlerdir. Bir başka deyişle bir ülkenin dış politikasını düzenleyen, ifade eden resmî belgelerdir.
Cumhurbaşkanı, kanunların uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilir. Kararnameler ve yönetmelikler, yayımdan sonraki bir tarih belirlenmemişse, Resmî Gazetede yayımlandıkları gün yürürlüğe girer.
Asıl yazılı kaynaklar en başta anayasa olmak üzere, uluslararası anlaşmalar, kanunlar, kanun hükmünde kararnameler, Anayasa Mahkemesi kararları, yüksek yargı organlarının vermiş oldukları içtihadı birleştirme kararları, tüzük yönetmelik genelge gibi çeşitli adlar altında çıkarılan düzenleyici idari işlemlerden oluşur.
Andlaşmaların hukuksal açıdan geçerli olabilmeleri birtakım koşullara bağlıdır. Andlaşmayı geçersiz kılan nedenleri genel bir biçimde; “andlaşmanın yasal yetkililer tarafından yapılmaması”, “iradenin sakatlanması” ve “uluslararası buyruk kurala (jus cogens) aykırılık” olarak belirlemek mümkündür.
“Gerçekten, (1961) Anayasanın 97 inci (1982 Anayasası 104/1b-5) maddesinin ikinci fıkrasında (Milletlerarası andlaşmaları onaylamak ve yayınlamak) yetkileri Cumhurbaşkanına verilmiştir.
Devletler hukuk kurallarına uyarlar, çünkü (i) hegemonik devletler uymaları için diğer devletleri ödül veya tehditlerle zorlar, (ii) kurallar çıkarlarıyla veya mevcut ve gelecek için planladıkları davranışlarla örtüşür, (iii) kural sayesinde uluslararası sistemde sağlanan güç dengesi herkesin yararınadır.
Lozan anlaşmalarının ya da özel olarak Lozan Barış Antlaşması'nın herhangi bir yerinde taraflar arasında akdedilen metinlerin 100 yıl sonra geçerliliğini yitireceğine dair bir ifade bulunmamaktadır. Dolayısıyla, Lozan belgelerinden olup 2023'te yürürlükten kalkacak bir metin yoktur.
90. maddenin son fıkrasında da, “Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası antlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anaya- sa'ya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesi'ne başvurulamaz” kuralı getirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri