Duygularını ifade etmek. PetHelpful zafer, heyecan, korku, yalnızlık, öfke, üzüntü ve endişe gibi çok çeşitli duygularını ifade etmek için de uluyabildiklerini belirtmektedir. Blue Cross, bazı köpeklerin sahipleri onları evde yalnızca bıraktığında ayrılık endişesi yaşadığını ve genelde uluduğunu açıklar.
Uluma özünde içgüdüsel bir iletişim yöntemidir. Birçok köpek bulundukları alanın sahibi olduklarını bildirmek için ulumayı tercih eder.
Köpeklerin akşam saatlerinde havlaması genellikle bir uyarı anlamına gelir. Köpekler bahçede ya da evin içinde yabancı bir canlı gördüklerinde havlamaya başlar. Gece saatlerinde ise yabancı bir ses işitildiğinde köpekler havlar. Köpeklerin havlama nedenleri arasında denetim eksikliği olabilir.
Köpekler özellikle günün ilerleyen saatlerinde ve Akşam Ezanı saatlerinde topluca ulurlar. Ülkemizde bu durum İnançlar göze alındığında; Köpeklerin Şeytan, Cin gibi varlıkları görebildiği ve Ezan saatlerinde bu varlıkların dışarıda kaçışır halde olduklarını gördükleri için uluduğu söylenir.
Köpeğinizin sirenler, kornalar gibi yüksek seslere tepki göstermek için uluması normaldir ama sürekli uluması kaygı uyandırabilir. Sürekli uluyan köpekler ayrılık kaygısı veya bir hastalıktan sıkıntı yaşıyor olabilir. Ayrılık kaygısı köpekler arasında yaygın bir davranıştır.
İlgili 36 soru bulundu
Köpeklerin davranışlarında sürekli olarak saklanma eğilimi, endişeli olma, uzun süren havlama ve uluma, yeri kazma, havayı koklama gibi davranışlar da depremi hissettikleri yönünde yorumlanmaktadır.
Köpekler Yardım İstediklerinde Ulur
Köpeklerin uluma sesi aslında bir nevi yardım çığlığı olarak da değerlendirilebilir. Köpeğiniz zor durumdaysa, yaralandıysa ya da başka bir problem ile karşı karşıya ise size sesini duyurmak ve yardım istemek için uluyabilir.
Geceleri yalnız olan köpekler daha fazla havlamaktadır. Bazı durumlarda kişileri ya da etrafını uyarmak için de köpekler bir tehlike karşısında havlamaktadır. Bu nedenle köpeklerin gece havlamalarının birçok sebebi bulunmaktadır fakat en önemli iki sebep yalnızlık ve korkudur.
İnsanlar gibi köpeklerde geceleri duydukları seslerden ürkerler. Bir köpek geceleri korkarsa, duydukları her şeye havlamaya başlarlar. Ayrıca, duydukları sesler sonrası sizi de uyarmak için havlayabilirler. Yalnızlık, köpeklerdeki gece havlamalarının en büyük tetikleyicilerinden biridir.
Işığın az bir kısmı ise, gözde tutularak sarı-yeşil göz ışıldamasını sağlar. Bu durum, gece vaktinde köpeklerin ya da kedilerin gözüne doğru ışık tutulduğunda görülebilir. Örtü tabakasındaki bu yansıtma sayesinde geceleri insandan daha iyi görürler ve düşük ışık kaynaklarını daha iyi değerlendirebilirler.
Köpeklerin önsezileri oldukça kuvvetlidir. Bu nedenle tehlike sezdikleri zaman havlamaya başlarlar. Bunun dışında korktukları ve yalnız kaldıkları zaman da havlamaktadırlar. Alışkın olmadıkları insanlar onlara yabancı geldiğinde köpekler boşluğa havlamaya başlar.
Biriktirdikleri enerjiyi atmaları için egzersiz yaptırmak iyi bir çözümdür. Köpeğinizi başka köpeklerle koşup oynayabileceği bir köpek eğitim merkezine bırakabilir ya da köpeğinizle birlikte egzersiz yapabilirsiniz. Egzersiz sonrası yorgunluk köpeğinizin hemen uykuya dalmasını sağlar ve gece havlamalarını önler.
Ezan ve acil durum araçlarının yaydıkları seslerde de, insanın ayırt edemeyeceği frekanslarda ses parçaları bulunmaktadır. Bu sebeple, bu sesleri duyan köpekler alanlarını korumak adına havlamakta veya ulumaktadırlar.
Köpekler, özellikle de yavru köpekler sık sık ağlamaya benzer sızlanma sesleri çıkarırlar. Bu davranış, sahipleri ev dışındayken, oyun istediklerinde ya da besleme sürecinde görülebilir. Yüksek sesli sızlanma bazı durumlarda mutsuz olduklarını yansıtma biçimlerine de dönüşebilmektedir.
Köpekler bu deneyde olduğu gibi, ezan sesini duyduklarında kulaklarının rahatsız olacağını düşünerek hemen ulumaya başlıyor olabilirler. Yani henüz rahatsız olmadan bile öğrendikleri sayesinde koşullanarak otomatik olarak tepki vermektedirler.
Pek çok köpek, sahiplerini takip etmeyi seviyor (hatta buna ihtiyaç duyuyor). Bu genellikle köpeğinizin size olan ilgisinin bir işareti olsa da, aynı zamanda köpeğinize duyulan güvensizliğin veya altta yatan endişenin bir belirtisi de olabilir.
Köpekler sinirlendiklerini, oyun oynamak istediklerini, yalnızlıklarının veya ihtiyaçlarının belli etmek için havlarlar. Yavru bir köpeğin eve henüz alışmamış olmasından ya da eşyaları kemirmesinden dolayı başka bir odaya hapsetmek havlamasına neden olabilir. Sürekli bağlanan köpeklerde dışarıda olsun havlarlar.
Köpekler bu pozisyonda uyuduğunda, dinlendikleri; ancak derin uyumadıkları anlamına gelir. Bu pozisyonda uyuyan bir köpek, genellikle koruyucu bir yapıya sahiptir. Genelde ayak ucunuzda ya da kapının önünde uyumayı tercih eder.
"Sessiz" Komutunu Öğretin
Aşırı havlamanın önüne geçmenin etkili bir yolu da köpeğe sessiz komutunu öğretmektir. Bunu yaparken sakin, kendinden emin ama kesinlikle agresif olmayan bir ses tonu kullanmak gerekir. Köpek komuta uyduğu zaman bu davranışı ödüllendirmek ise komutun çok daha işe yarar olmasına yardımcı olur.
Başkaları Besliyor Demektir.
Köpeğin havlamasını yasaklayan bir düzenleme zaten doğasına aykırı ve düşünülemez. Ancak şuna dikkat. Apartman yönetim planında yasaksa, köpek belli bir desibelin üzerinde çok yüksek sesle havlıyor ve gürültü kirliliği yaratıyorsa, dikkat. Tahliye edilebilir.
Her gün evinizde ya da sokak karşılaştığınız sevimli arkadaşlarımıza minik öpücükler kondurmadan ya da başlarını okşamdan geçemeyiz. Köpekler kendilerine kızıldığını, ceza verildiğini, emirler verildiğini anladıkları gibi sevginizi de anlarlar. Köpekler sevildiğini anladıklarında daha çok yaklaşırlar.
En yaygın açıklamaya göre ot yemenin köpeklerin sistemlerini temizlemesine yardımı olduğudur. Bu açıklamaya göre, köpekler mide ve bağırsaklarla ilgili birçok hastalıktan muzdariptirler, uzun otları az çiğneyerek yerler kusmaya neden olurlar ve bu rahatlamalarını sağlar.
Ulumaya başladığı andan itibaren görünmez olduğunu farz edin. Köpeğinizi sessiz olduğu için ödüllendirebilirsiniz. Köpeğinizin dikkat çekmek için ulumayı bırakmasını istiyorsanız, sessiz davranışlarını ödüllendirebilirsiniz. Gürültü davranışı göstermediği zamanlarda köpeğinize ilgi ve ödül verebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri