Olgunlaşmaya yüz tutmuş veya henüz olgunlaşmamış trabzon hurması, oda sıcaklığında 30 güne kadar dayanabilir. Eğer sert dokusunu koruyarak, geç yumuşamasını isterseniz buzdolabında saklamalısınız.
Trabzon hurması, buzdolabında konduğu zaman belli oranda sertleşecektir. Ancak tüketmeden önce oda sıcaklığı içerisinde belli bir süre bekletildiği zaman hurmalar yumuşak bir hal alacaktır. Pamuk içeren keseler de hurma saklamak adına uygundur.
Mis gibi cennet hurması kurularını hazırladık, sıra geldi onları doğru şekilde muhafaza etmeye, tüm yıl boyunca bozulmadan saklamaya. Cennet hurması kurusu da diğer tüm kurutulmuş doğal meyveler gibi nem olmayan, olabildiğince kuru, serin ve doğrudan güneş ışığı almayan alanlarda saklanmalı.
Hurmalarınızı yıl içine tüketmeyi planlıyorsanız eğer en iyi saklama yöntemi buzdolabında saklamaktır. Bir poşet içerisine koyarak hava almasını önleyebilirsiniz ya da kavanoz içerisine yerleştirdikten sonra buzdolabına kaldırabilirsiniz. Bu şekilde 1 yıla kadar saklayabilirsiniz.
Yaş hurmayı kurutmadan saklamak için en uygun yer buzdolabıdır. Çünkü yaş hurmanın bozulmadan yani çürümeden kalabilmesi için 10 derece sıcaklıkta hava almadan saklanması gerekmektedir. Yaş hurmayı bu koşulları sağladıktan sonra dolabın sebzelik bölümüne alabilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
0-10 C sıcaklıkta hava almayacak şekilde ağzı kapalı muhafaza edilmelidir. Buzdolabınızın sebzelik bölümünde muhafaza edebilirsiniz. Tüketmeden 5-10 dk. önce dolabınızdan çıkarırsanız tüketime hazır hale gelir.
0 °C'de 1 yıl, -18 °C'de bir yıldan uzun, 5 °C'de 8 ay, 15 °C'de 3 ay, 27 °C'de 1 ay süre ile depolanabilir. Yumuşak, invert şeker içeren hurmalar -18 °C'de veya daha düşük sıcaklıklarda depolanmalıdır.
Yaş hurmaların tazeliğini koruyarak uzun bir süre saklamak istiyorsanız mutlaka dondurucuda saklamanız gerekir.
Saklama koşullarının uygun olması halinde hurma 6-12 ay süre ile saklanabilmektedir.
Kurutma işlemi tamamlanan Trabzon hurmaları üzerindeki toz ve yabancı maddelerden arındırmak için yıkanır.
Kıyı bölgelerin yüksek kesimlerinde yetişen Trabzon hurması, yirmi bir derece sıcaklıkta iki-üç hafta saklanabilir. Meyveler, daha çabuk yumuşamaları için armut, muz ya da elma ile birlikte plastik torba içine konularak bir hafta süresince bekletilmelidir. Trabzon Hurması kurutularak da muhafaza edilebilir.
Cennet hurması kurutmak için tam olgunlaşmamış, yarı yarıya ham meyveler tercih edilir. Tam olgunlaşmış hurmalar kurutma esnasında bozulmaya meyillidir, sineklenme riski vardır ve kolay bozulur. Kabukları mutlaka soyulmalıdır aksi halde buruk bir tat bırakabilir meyvede.
Kış aylarında pazar tezgahlarında yerini alır ve hastalıklara karşı mücadele de tüketilmesi gereken bir besin olarak mutlaka alınmalıdır. -Cennet hurması kuru şekilde de tüketilebilir. Meyve olgunlaştığında kısa sürede tüketilmelidir. Çünkü olgunlaştıktan bir süre sonra bozulabilir.
Bakım şartları sağlanan Trabzon hurması fidanlarının ortalama ömrü 40-50 yıl olup yoğun yetiştiriciliği yapılan bölgelerde ise ekonomiye değer katan meyve çeşitleri içinde yer almaktadır.
Hurma, mutlaka yıkanması gereken bir besindir. Bunun nedeni, yıkanmadan yenilen hurma örneklerinde sağlık açısından riskli olan ağır metallerin bulunmasıdır. Bol suyla yıkanan hurmalar, daha faydalı, daha etli, daha parlak ve yumuşak olur. Fakat yıkandıktan hemen sonra bekletilmeden tüketilmelidir.
Taze olmalıdır: Taze hurmalar, yumuşak ve nemli bir dokuya sahiptir. Kurumuş veya taze olmayan hurmalar ise daha sert ve kuru bir dokuya sahiptir.
Hurmada kurtlanma her zaman bozulma anlamına gelmez. Doğal bir ürün olduğundan ürünün bir kısmında kurtlanma görülebilir. Temizleyip yemekte hiçbir sakınca yoktur. Konuyla ilgili bir Hadis rivayeti: "Efendimiz(SAV) taze hurma yerken içine bakmadan yerdi.
İple bağlanır ve güneşin bol olduğu bir yere asılır ve kurumaya bırakılır. 3 – 4 hafta sonra cennet elması kurusu yemek için hazır hale gelmiş olur. Kuruyan cennet hurmalarının üzerinde beyaz renkli pudramsı bir tabaka görülür. "Acaba bozuldu mu, çürüdü mü" gibi sorulara neden olan bu beyazlık, aslında çok masum.
Cennet hurmalarını güneşte, 1 ay boyunca bekleterek kurutabilirsiniz. Renkleri koyulaşıp kurumaya başladıklarında, ipten çıkartabilirsiniz.
Bu durumda, olgunlaşmamış hurmadan ne yapılır sorusuna cevap olan 2. aşamayı öneririz. Sorbe benzeri bir tat elde edebileceğiniz ve cennet hurmasının kekremsi tadını gidererek tüketebileceğiniz diğer yöntem de, cennet hurmasını, bekletmeden buzluğa koymak ve yaklaşık 3-4 saat bekletmek.
Cennet hurması tip bakımından domatesi andırmaktadır. Genellikle Batı'da Fuyu adıyla satılmaktadır. Çiğ olarak yenebilen hurma, kısa bir süreliğine sıcak suda bekletilerek de tüketilebilir. Hem meyve salatalarına hem de yeşil salatalara eşsiz bir lezzet kazandırır.
Özcan, meyvenin sert olarak alınması durumunda ise o haliyle tüketilmemesini, sıcak bir odada birkaç gün yumuşaması beklendikten sonra yenilmesi gerektiğini bildirdi.
Yaklaşık olarak bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması dünyanın en kaliteli hurma çeşidi olarak gösterilir. İçeriğinde potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, demir A, B1, B2 ve C vitraminleri ile magnezyum bol miktarda bulunur. Cennet hurması, bazı bölgelerde Trabzon hurması olarak bilinir.
Eğer hurmanın içi koyu bir renkse, bu bayat olduğu anlamına gelir. Taze hurmanın içi açık renk olmalıdır. Açıkta satılan hurmanın üzerinde toz birikmiş olma olasılığına da dikkat etmek gerekiyor. Eğer bu detayı atlarsanız çareyi eve geldiğinizde, aldığınız hurmaları yıkamakta bulabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri