Göbek kordon yapısının 80 cm üzerinde olmasıdır. Anne karnında nadiren tanı konur. Sıklıkla herhangi bir anormalliğe neden olmaz.
Kordon dolanması çoğunlukla anne adaylarını endişelendiren sorunlardan birisidir. Bebeğin kordonunun boynuna dolanmasıyla, bebeğe besin ve oksijen gitmemesi durumunda bebek kayıplarının yaşanabileceği ciddi bir problemdir. gerçekleşmesi durumunda, bebeğin kalp ritminde bozukluk ve yavaşlama görüleceğini belirtir.
Kordon dolanması tehlikeli midir? Her zaman tehlikeli değildir.Doğum esnasında bebek aşağı inerken sıkışabilir,bebeğe giden kan azalabilir ve bebek kalp atımları bozulabilir. Gebenin pozisyonunu değiştirmekle düzelmiyorsa sezaryen gerekebilir.
Göbek kordonu anne ve bebek arasındaki bağdır. Bebek hareketleri esnasında bebeğin boynuna, vücuduna, koluna, bacağına dolanabilir. Bebek anne karnında bir sıvı içinde olduğundan ve kordonun kaygan bir yapısı olduğu için bu çoğunlukla geri düzelir.
Göbek bağı anne karnındaki bebeğin hayatta kalmasını ve gelişimini sağlayan en temel unsurdur. Göbek kordonu da denir. Tıbbi adı umbilikal kord'dur.
İlgili 36 soru bulundu
Göbek bağı, göbek kordonu, umbilikal kord. Fetüsün plasenta ile bağlantısını sağlar. Bebeğin bir parçasıdır ve iki arter ve bir ven içerir. Umblikal ven, plasentedan gelen oksijenli ve besinli kanı taşır (portal venin sol dalına dökülür).
Amniyon zarı açıldığı zaman ve su geldiği sırada bebek daha doğum kanalına girmeden, göbek kordonu rahim ağzından geçerek vajinaya doğru kayar. Kordonun sarkmasından sonra bebek de doğum kanalına girince kordon sıkışması söz konusu olur. Bu durumda da bebeğin hayatı tehlikeye girebilir.
Kordon dolanmasının bebeğe zarar vermesi için bir uyaran ve dolanan kordonun sıkılması gerekir. İşte doğum sırasında bebek doğum kanalına doğru giderken bu sıkılma durumu ortaya çıkabilir ve bebek oksijensiz kalabilir. Oksijensizliğin derecesine göre bebek ölümlerine kadar giden durumlar görülür.
Ancak korkmayın, anne karnında bebeğin kordonunu boynuna dolaması onu kötü etkileyen bir durum değildir. Sıklıkla bir kez boyna, ayağa veya gövdeye kordon dolanması olur ve bebek kordonu yapısı sayesinde kan akımını devam ettirir. Bebek sağlığı ve oksijen seviyesi kesinlikle olumsuz yönde etkilenmez.
Kordon önde gelirse, basıya uğrayacağı için bebek doğmadan, kan akımı kesilir ve çok ciddi komplikasyonlara yol açabileceği için, kordon sarkması acil sezaryen gerektiren bir durum olarak karşımıza çıkar.
Kordon dolanması, genellikle doğum sancılarının başlaması ya da gebeliğin son dönemlerinde görülen bir durumdur. Gebeliğin son haftaları, annenin sık sık doktor muayenesine gittiği bir dönem olduğundan, yapılan ultrason muayeneleri sırasında, bebeğin kalp atışlarının zayıflaması ile kordon dolanması da teşhis edilir.
Bebekler doğduktan sonra, plasenta ve göbek kordonu büzüşmeye başlayarak yeni doğana kan pompalar. Kan basıncı dengelendiğinde, kordondaki atımlar durmakta ve bebeğe kan aktarımı sona ermektedir.
Sık alkol kullanımı, uyuşturucu, sigara kullanma gibi kötü alışkanlıkların hamilelikte devam etmesi, bebeğin ölü doğmasına sebep olabilir. Enfeksiyon: Hamileliğin 24. – 27. haftaları arasında görülen enfeksiyonların rahim içine yayılmasıyla birlikte, fetüs ölümü görülebilir.
Doğum gerçekleştikten sonra işlevi kalmadığı için atılır. Göbek kordonunda kordon kanından farklı kök hücreler bulunur. Bu kök hücreler kemik, kas, kıkırdak, yağ, sinir, karaciğer dokusu gibi pek çok dokuya dönüşebilir. Felç gibi çok çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılabilmesine olanak sağlar.
Burada, kordon belirli bir bölgede o kadar çok kıvrılmış olur ki, adeta bir düğüm gibi görülür. Bunun nedeni damarlardan birinin daha uzun olmasıdır. Bu damar kendi boyunu kordonun boyuna uydurmak için kıvrılarak düğüm şeklinde bir görüntü alabilir.
Beşinci gebelik haftası
Plasenta ve göbek kordonu gelişir. Plasenta gebelik için önemli bazı hormonları salgılamaya başlar.
Fetus göbek kordonun içinde 1 venve 2 arter bulunur. Bu arterlerin biri mesanenin sağ, diğeri ise sol yanından gelerek kordon içine girip vena ile birlikte sarmal şekilde devam ederler. Tek umblikal arter anomalisinde ise 1 ven ve 1 arter vardır.
Nukal kord , umblikal kordun en sık komplikas- yonlarından biridir ve umblikal kordun fetal boyun etrafında 360 derece dolanması olarak tanımlanır. Nukal kord görülme sıklığı 15.8-30% dir (1).
Kısa Kordon
Göbek kordonunun boyu 35 cm'den kısa ise “kordon kısalığı” söz konusu olur. Bu durum bebeğin doğum kanalına inişini engelleyebildiği gibi doğum kanalından geçişini de geciktirebilir. Kısa kordon, doğumun gecikmesine yol açarak bebeğin yaşamını tehlikeye sokabildiğinden çoğu doğumda acil sezaryene gidilir.
Boyu ortalama olarak 42 santimetreye ulaşan bebeğin boyutları bir göbek marul ölçülerine yaklaşmıştır. Aynı zamanda bebeğin kilosunda da önceki haftalara göre bir değişim söz konusudur. 32. haftada bebeğin kilosu yaklaşık olarak 1,8-2 kilogram arasında değişkenlik gösterir.
Gebelikte kan basıncı yükselirse, plasentaya olan kan akımı azalır bunun sonucunda bebeğe taşınan besin ve oksijen azalır, zamanla bebeğin gelişimi yavaşlar.
Eğer göbek bağı koparsa, bebeğin karın içindeki organlar pozisyonlarını kaybedebilir ve düzgün çalışmaz hale gelebilir. Bu nedenle, bebeğin göbek bağı koparsa, mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Bebekte göbek bağı kopma durumunda, bebekte acil bir cerrahi müdahale gerekebilir.
Umbilikal kord (umbilical cord) fötal gelişimin 5. haftasında oluşur ve fizyolojik olarak doğumdan kısa bir süre sonra vücuda yapıştığı yer olan umbilikustan ayrılır.
Temiz tutun: Bebeğinizin her bezini değiştirdiğinizde, göbek kordonu parçasına %70 alkol ile bakım yapın. Kordon; idrar ve kaka ile kirlenmiş veya yapışkan bir hale gelmiş ise ılık su ile temizleyin. Daha sonra emici ve temiz bir bez yardımıyla o bölgenin ıslaklığını alarak, havalandırın.
Göbek, memelilerde göbek bağının düşmesinden sonra bebeğin karnının ortasında oluşan çukurluk. Göbek sözcüğü ile özellikle karın bölgesi kilolu olan kimselerde göbek çukurunun (deliğinin) etrafındaki bölge de kastedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri