Ummadığın Taş Baş Yarar Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Aslında küçümsemek anlamı daha baskın gelen ummadığın taş baş yarar atasözünde, elinden hiç bir şey gelmez sandığımız kişilerin büyük işler başarması durumu anlatılmak istenmiştir. Böyle durumlarda gerçekleşen şaşkınlığın en iyi ifadesidir bu atasözümüz.
Elinden bir iş gelmez sandığımız kişi kendisinden beklenilmeyen önemli işler yapabilir.
Atasözleri Türk kültüründe ve dilinde önemli bir yer tutar. Ummadığın taş baş yarar atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Hatasız Kul Olmaz, geçmiş yıllarda olduğu gibi günümüzde de sık kullanılan atasözlerinden biridir. Dilimize yerleşmiş olan bu söz, Türk- İslam kültüründeki hoşgörü anlayışının bir yansımasıdır.
[1] Değerli kişinin, bulunduğu yüksek yerden uzaklaştırılmasıyla değeri azalmaz.
İlgili 20 soru bulundu
Ağaç yaşken eğilir. atasözünün anlamı: "Terbiye ve eğitimin etkili olması için küçük yaşta başlamak gerekir." anlamında kullanılan bir sözdür.
[1] herkesin, her şeyin kendi çevresinde önem taşıdığını anlatır.
Atasözü [1] Kişinin değerini en iyi bilenler, kendi çevresinde bulunanlardır. Onun için hatırı, daha çok kendi çevresinde sayılır.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir. Çivi çiviyi söker ve denize düşen yılana sarılır sözü de sık sık kullanılır.
Ummadığın Taş Baş Yarar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: küçük veya önemsiz şeyler de çoğu kez büyük etkiler yapabilir.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
Yazın gölge hoş, kışın çuval boş. [1] Yazın çalışıp,kazanma günleridir. Bu zamanlarda çalışıp keyiflerine bakmayanlar,gününü gün ederler,kışın zor şartlarında yiyecek bulurlar;sıkıntıya düşer ve ona buna avuç açarlar.
[1] Bir olayın gerçekten meydana gelmiş olup olmadığını anlamak için, gizli kalamayan belirtisine bakmak gerekir. Bu belirti varsa olay da var demektir.
Ad. pek çok, sınırı, ölçüsü yok.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
[2] "Asla emin olmadan önemli şeyler söyleyip utanılacak duruma düşme." anlamında kullanılır.
Fazla Mal Göz Çıkarmaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Hangi türden ve ne kadar mal olursa olsun elden çıkarılmamalıdır. Bir mal her zaman değerlidir ve mutlaka elde tutulmalıdır.
TAŞIMA SU İLE DEĞİRMEN DÖNMEZ ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
İşi yapacak olanda yeteri kadar güç bulunmadıkça başkalarının küçük katkılarıyla sürekli ve büyük bir iş yürütülemez.
Rüzgar eken fırtına biçer atasözü herhangi bir konuda öfke ile davranan ve sonucunda ise zarar gören kişiler için kullanılan önemli bir atasözüdür. Rüzgar eken fırtına biçer atasözü nasihat olarak kişinin daha sakin ve serin kanlı olarak olaylar karşısında bir tutum edinmesi gerektiğini ifade etmektedir.
[1] Bilgili, dengeli kişi, bir konuda karar vermek ve eyleme geçmek için acele etmez; uzun uzun düşünür.
Cevap: bir acıyı onu çekenden başkası tam anlayamaz veya aynı ölçüde üzülemez.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Hazırdan tüketmeye dağ kadar para olsa da yetmez. İnsan var olan dünyalığa fazla güvenmemeli, bir yandan yerden bir yandan da çalışmaya, kazanmaya devam etmelidir.
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri