Hacer-ül Esvet'in olduğu köşeye gelinir, çizginin üzerinde tavaf için niyet yapılır. “Allah'ım senin rızan için umre tavafını yapmak istiyorum. Bana kolaylık ver ve kabul buyur.”
Umre yapmak isteyenler, gerekli hazırlıkları yaptıktan ve iki rek'at ihram namazı kıldıktan sonra, “Allah'ım! Senin rızan için umre yapmak istiyorum. Bunu bana kolaylaştır ve kabul eyle” diye niyet edip “telbiye” söyleyerek ihrama girerler. Bu şekilde ihrama girdikten sonra Kâbe'yi usulüne göre tavaf ederler.
Niyetini, "Allah'ım! Senin için umre tavafını yedi şavt olarak yapmak istiyorum. Onu benim için kolaylaştır ve kabul eyle" diyerek yapması müstehaptır.
Türkiye'den Medine'ye gelmiş olanlar, Medine'de bir müddet kaldıktan sonra Mekke'ye giderken burada ihrama girerler. Havayoluyla Türkiye'den Cidde'ye gelenler ise, mikat sınırını havada geçecekleri için, Türkiye'de ki havalimanında ihrama girerler. İhrama niyet edilerek, 2 rekat ihram namazı kılınır.
İlgili 23 soru bulundu
“Allah'ım ben umre yapmak istiyorum. Onu bana kolaylaştır, benden kabul eyle” diyerek niyet eder. Niyet ettikten sonra: “Lebbeyk Allahümme Lebbeyk.
Umre, hac harici dönemde kutsal toprakların ziyaret edilmesi faaliyetidir. Umre için de hac gibi belli görevlerin yerine getirilmesi gerekir. Umre yapan kişiler ise mu'temir olarak adlandırılır.
Umreye gitmeden önce yanınızda size yetecek kadar Suudi Arabistan Riyali alıp götürün. Türkiye'den alıp götürürseniz daha ucuza almış olursunuz. Eğer oradan alacaksanız, Türkiye'den ABD Doları alıp götürmeniz daha iyi olur. Böylece döviz alım satımında daha az zarar etmiş olursunuz.
1. Kadınlar için erkeklerde olduğu gibi özel bir ihram kıyafeti söz konusu değildir. Kadınlar umre esnasında da elbise, başörtüsü, çorap, ayakkabı gibi her zaman giydikleri kıyafetlerini giyerler. Yalnızca yüzlerini örtmezler.
Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem iki rükün arasında şu duayı okurdu: “Rabbimiz! Bize hem dünyada hem de ahirette iyilik ver ve bizi cehennem azabından koru!” (Bakara/201) hatta diğer dualarını da bu duayla sonuçlandırırdı. İmamların ittifakıyla tavaf için belirli bir zikir yoktur.
Bu sorunun cevabını hulasa etmek gerekirse Umrede yapılması gerekenler Mevakıt dışından başlayarak; Niyet, İhram, Beytullah'a varmak, Tavaf eda etmek, Tavaf Namazı kılmak, Sa'y etmek ve tıraş olarak ihramdan çıkmak diyebiliriz.
Dinî bir terim olarak umre, 'Belirli bir zamana bağlı olmaksızın ihrama girerek Kâbe'yi tavaf etmek, Safâ ile Merve arasında sa'y yapmak ve tıraş olup ihramdan çıkmak suretiyle yerine getirilen ibadet' demektir. Umrenin iki farzı vardır: İhram ve tavaf. Bunlardan ihram şart, tavaf rükündür.
Umre farz olmadığı için yanında mahremi olsa bile kocasının izni olmadan bir kadın umreye gidemez.
Hac ve umre sa'yinden sonra kılınması gereken vacip bir namaz yoktur.
Umre yapan kişinin tüm günahları affolunabilir. Ancak hacca veya umreye gider herkesin kul hakkı dışında bütün günahları affolunur gibi kesin bir kayıt yoktur.
İhramlı kimsenin bir gündüz veya bir gece süresince dikilmiş elbise veya iç çamaşırı giymesi durumunda dem yani küçükbaş hayvan kurban etmesi gerekir. Giyim süresi bir gündüz veya bir geceden az olursa sadaka-i fıtır verir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/488).
Kadının özel hali ihrama girmesine mani değildir. Özel halinde de olsa bir kadının hac ve umre yapmak için mikat mahallini geçmeden ihrama girmesi gerekir. Âdeti bitinceye kadar ihram yasaklarına dikkat eder, bitiminde gusül abdesti alır, tavafını sayını yapar, saçından bir parmak boğumu kadar keser ve ihramdan çıkar.
Bayan Hac Umre Kıyafetleri
Ancak kadınlar için erkeklerde olduğu gibi dikişsiz elbise giyilmesi şartı yoktur. Bunun için kadınlara özel olan bir hac ya da umre kıyafeti yoktur. Kadın hac ve umrede ne giyiyorsa ibadeti sırasında da aynı şekilde giyebilir. Kadınlar genellikle açık renk giymeyi tercih ederler.
Android ve Google Play üzerinden ulaşılacak olan Akıllı Hac (Smart Hajj) uygulaması, hac ve umrede yerine getirilmesi gerekenler, hac esnasında uğranılan Arafat, Müzdelife, Mescid-i Haram ve Mina'nın konumunu, tercüme hizmetleri, namaz vakitleri gibi hizmetler veriyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dolarınızı bozdurun" çağrısına Hac ve Umre ücretlerini Türk Lirası olarak tahsil edileceğini bildirerek cevap verdi.
Bu, ülke içi aramaları için yeterlidir. Ancak yurt dışında iken ülke kodumuzun tamamını koymamız gerekmektedir. Bunu yapmak için de numaranın başına +9 koymamız yeterlidir. Ülke kodumuzun tamamı olan +90 ı numaranın başına koyarsanız telefon arama yapmayacaktır.
Umre görevini yerine getiren kişiye mu'temir denir.
Hac veya umreye giden kişilerden dua almak ve dualarına kendisini de ortak etmesi için ricada bulunmak sünnettir.
Kişinin umre yapmakla yükümlü olması için gerekli şartlar şöyle: Aklı yerinde olmak, Müslüman olmak, ergenlik çağına girmiş olmak, hürriyet, maddî imkâna sahip bulunmak, sağlık ve yol güvenliğine sahip olmak. Kadınlar için eşin veya mahrem akrabanın refakat etmesi şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri