Karanlık Çağın başlangıç ve bitiş tarihleri de tartışma konusudur. Bazıları başlangıç tarihi için 410 yılını esas alırken diğerleri Roma'da son İmparatorun hüküm süresinin bittiği 476 yılını esas alırlar. Bitiş tarihi için de Şarlman'ın Papa tarafından İmparator ilan edildiği 800 yılını esas alanlar da mevcuttur.
Doğu Roma İmparatorluğunun yıkılış tarihi olan M.S 476 yılında başlamış ve 11. yüzyılın ilk çeyreğine kadar devam eden dönem Karanlık Çağ olarak adlandırılır. Karanlık Çağ, tanımı sadece Avrupa ülkeleri için geçerlidir.
Karanlık çağların başlangıcı
Yunan Uygarlığı'ndaki çöküşün Ege Denizi içinde yaşanan çok büyük bir volkanik hareketlenmeden kaynaklandığı düşünülmektedir. Tarihin en büyük yanardağ felaketlerinden olduğu sanılan bu olay sonucunda en büyük tahribat Minos Uygarlığı'nın beşiği olan Girit Adası'nda yaşandı.
Mikenlerin düşüşü ile başladığı kabul edilen Karanlık Çağ (M.Ö. XI-VII. Yüzyıllar) Antik Yunan uygarlığının uzun süre karışıklıklar içinde geçirdiği yılları kapsamaktadır.
Orta Çağ Avrupa'sında Roma İmparatorluğu'nun çöküşü ile başlayıp 900-1000 yıllarına kadar süren dönem, Karanlık Çağ olarak adlandırılmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Dünya çapındaki genel kabule göre tarihi çağlar dörde ayrılır: İlk Çağ, Orta Çağ, Yeni Çağ ve şu an içinde bulunduğumuz Yakın Çağ.
Karanlık Çağ, geleneksel olarak Orta Çağ'a atıfta bulunan ve Batı Roma İmparatorluğu'nun çöküşünden sonra Batı Avrupa'da demografik, kültürel ve ekonomik bir bozulmanın meydana geldiğini öne süren tarihi dönemselleştirmedir. Karanlık Çağ deyimi ilk defa Rönesans dönemi İtalyasında kullanım buldu.
Engizisyon kurumu Orta Çağ Avrupa'sının karanlık tarafını temsil etmektedir. Orta Çağ Avrupa'sı Engizisyon sebebiyle oldukça kötü zamanlar yaşamıştır. Bu durum, bu dönemin karanlık olarak algılanmasının nedenlerinden biridir.
İlk Çağ ya da Antik Çağ; MÖ. 3200 ile MS. 375 yılları arasını kapsamaktadır.
Orta Çağ; tarihi çağların ilki olan İlk Çağ'dan sonra gelen ve yaklaşık olarak 1000 yıl kadar süren döneme verilen isimdir. Özellikle Avrupa'da merkezi otoritelerin sarsıldığı bir dönem olarak bilinen Orta Çağ nedir?
Orta Çağ, Eskiçağ ile Yeniçağ arasında kalan, Roma'nın doğu ve batı olarak ayrıldığı 395 yılıyla başlayıp İstanbul'un fethiyle sonlanan dönemdir. 5. ve 6. yüzyıllar Avrupa açısından kaotik bir dönemdi.
Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalındaki çalışmalar 1789 Fransız İhtilali ile başlayıp Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkıldığı 1918 yılına kadar gitmektedir.
Ancak genel olarak Orta Çağ, 500 – 1500 yılları arasını kapsamaktadır.
2. Roma İmparatorluğunun çöküşünün ardından İtalyan Rönesansına kadar büyük bir kültürel ve ekonomik çöküş yaşandı, bu yüzden Orta Çağ “Karanlık Çağ” olarak anılır.
1453 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından Konstantinopolis'in Fethi ile Bizans İmparatorluğu'nun yıkılışı veya 1492 yılında Amerika kıtasının keşfedilmesiyle Orta Çağ sona ermiştir.
Tarihi çağların başlangıcı olan İlk Çağ, yazının icadıyla başlamıştır. Bu çağın bitişi ise M.S 375 yılında yaşanan Kavimler Göçü'dür. Orta Çağ'ın başlangıcı M.S yaşanan Kavimler Göçü'dür. Çağın sonu ise 1453 yılında yaşanan İstanbul'un Fethi olmuştur.
Antik Çağ, antik tarih ya da İlk Çağ, insanlık tarihinin başlangıcından erken dönem Orta Çağ'a (geç antik çağ'a) kadar uzanan zaman dilimindeki belirgin kültürel ve siyasi olayları konu alır.
Yeni Çağ veya Erken Modern Çağ (Erken Modern Dönem), Avrupa tarihinde Orta Çağ'ın sonu ile Yakın Çağ ve Sanayi Devrimi arasındaki dönemdir.
Ortaçağ Felsefesi: Dönemlendirme
Orta Çağ Felsefesi iki döneme ayrılır: 1-Patristik dönem. 2-Skolastik dönem.
“Orta Çağ Avrupa Tarihi” kitabından anlıyoruz ki, aslında Orta Çağ hiçte öyle karanlık ve geri kalmış bir çağ değildir. Aksine Doğu'nun da Batı'nın da bir bütün olduğu ve hayli yeniliklerin ortaya çıktığı bir çağdır.
Yakın Çağ Tarihi Ana Bilim Dalı, genel olarak 1789 Fransız İhtilalı'ndan I. Dünya Savaşı'nın sonuna (1918), bazı yaklaşımlara göreyse saltanatın kaldırılmasına (1922) kadarki zaman aralığını kapsamaktadır.
İlk Çağ ya da Antik Çağ; M.Ö. 3200 yılında Sümerler tarafından yazının bulunmasıyla başlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri