öğrenim süresi iki yıl olan önlisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar.
Güz dönemi ne kadar sürer? Diye merak edenlere ortalama dört ay diyebiliriz.
Bir eğitim yılı genellikle iki sömestr'den (akademik yıl) oluşur. Eğitim genellikle 4 yıllık (bakalavr) ve 2 yıllık (magister) eğitimdir, bölümüne göre 5 ya da 6 yıllık olabilir. Başarılı mezunlara eğitimin tamamında diploma veya diplom verilir.
Yaz okuluna katılım, öğrencinin isteğine bağlıdır. MADDE 5 – (1) Öğrencilere, öğrenimlerini tamamlamaları için tanınan program süresi; 2 yıllık önlisans programları için 4 yarıyıl, 4 yıllık lisans programları için 8 yarıyıldır.
Madde 3.1- (Değişik, MHK 08.02.2013; Değişik, MHK 17.02.2015) Bir akademik yıl her biri 14 haftalık ders süresi ve bunu takip eden sınav süresi olmak üzere en çok 17'şer haftalık iki yarıyıldan oluşur. Lisans ve ön lisans dersleri yarıyıl esasına göre düzenlenir.
İlgili 30 soru bulundu
Üniversitelerde yeni eğitim yılının Eylül ayının son haftalarına doğru başlaması bekleniyor. 2022-2023 eğitim-öğretim yılı 12 Eylül tarihinde başlayacak ve 16 Haziran 2023 tarihinde sona erecek. 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında yarıyıl tatilini ise 23 Ocak-3 Şubat 2023 tarihleri arasında planlanıyor.
Ne kadar sürede mezun olmam gerekir? (1) Öğrencilere öğrenimlerini tamamlamaları için tanınan program süresi, yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, 2 yıllık ön lisans programları için 4 yarıyıl/2 yıl; 4 yıllık lisans programları için 8 yarıyıl/4 yıl; 5 yıllık lisans programları için ise 10 yarıyıl/5 yıldır.
Her bir yarıyıl en az 70 iş gününden oluşur. Ara sınavı, yarıyılsonu sınavı, bütünleme sınavı ve diğer sınavlar ilgili eğitim-öğretim yılına ait akademik takvimde belirtildiği tarihlerde yapılır.
Güz döneminde vize ve final sınavları olmak üzere iki ayrı sınav yapılmaktadır. Eskiden sadece bir dönem olarak bütün yılda bir vize ve bir final olarak eğitim yılı tamamlanıyordu. Ancak yeni düzenlemelere göre artık bu sınavlar dönemlerde ayrı ayrı yapılmak üzere toplamda dört sınav yapılmaktadır.
1. Ders yılı sonunda her bir dersten iki dönem puanı bulunmak kaydıyla, doğrudan sınıfını geçemeyen öğrencilerden, bir sınıfta başarısız ders sayısı en fazla 3 ders olanlar sorumlu olarak sınıflarını geçer. Ancak alt sınıflar da dâhil toplam 6 dersten fazla başarısız dersi bulunanlar sınıf tekrar eder.
Dönem not ortalamaları 1.99 - 1.80 arası olan öğrenci sınamalı, 1,80'in altında olan öğrenci o yarıyılda başarısız sayılır. Genel not ortalaması (GNO) 2.00'nin altında ve Dönem not ortalaması (DNO) iki yarıyıl üst üste 1.80'in altında olan öğrenciler üst dönemden ders alamazlar.
Lisans derecesi veya bakalorya (Orta Latincede: baccalaureus; Yeni Latincede: baccalaureatus), kuruma ve akademik disipline bağlı olarak üç ila yedi yıl süren bir programın tamamlanması üzerine, üniversiteler tarafından verilen akademik derece.
öğrenim süresi iki yıl olan önlisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar.
Soru: Eğitim-Öğretim süresi kaç haftadır, Derslere devam zorunluluğum var mıdır? Cevap: Sınav haftaları hariç 14 Haftadır ve Teorik derslerin % 70'ine, Uygulamalı derslerin % 80'nine devam etmek zorunludur.
Genelde 4 veya 5 gün gidilir. Keyfi izinler ile ortalama 3 güne düşebilir.
Evet zorunlu. Her kur için “46” saattir. Her öğrenci bulunduğu kurun derslerine % 85 oranında devam etmek zorundadır. Öğrenci devamsızlığı “48” saate ulaşınca devamsızlıktan kalır.
Bunun dışında dersler için ayrı ön koşul belirlenmesi yönergelerle düzenlenir. Gerekli hallerde ilgili yönetim kurulu kararı ile Cumartesi ve Pazar günleri de ders yapılabilir."
Ülkemizde bir ders yılı, iki dönem hâlinde yaklaşık 180 iş günüdür. Dönemler arasında iki haftalık ara tatil ve dönem sonunda da yaklaşık üç aylık yaz tatili mevcuttur. Bazı Avrupa ülkeleri ile benzerlik, bazıları ile de farklılıklarımız vardır.
Önlisans: Ortaöğretime dayalı dört yarı yılı kapsayan ve ara insangücü yetiştirmeyi amaçlayan yani lisans öğretiminin ilk kademesini oluşturan bir yükseköğretimdir.
Önlisans veya iki yıllık üniversite olarak bilinen kurumlar meslek yüksekokulu olarak adlandırılırlar. Lisans veya 4 yıllık üniversite olarak bilinen kurumlar uygulamalı bilimler yüksekokulu olarak adlandırılır, fakülteler ile eşdeğer özelliğe sahiptirler.
Ön lisans, iki yıllık bir üniversite derecesidir. Bu derece, lise diploması ile lisans derecesi arasında yer alır. Üniversiteler tarafından verilen bir akademik unvan olan ön lisans derecesi, lisans eğitiminin ilk bölümü ve ortaöğretim programlarının devamı olarak da kabul edilir.
Geçtiğimiz yıllarda hayata geçirilen ara tatil uygulaması; ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerini kapsıyor. Üniversiteler ara tatil kapsamına girmiyor.
Adaylar konuyla ilgili en net bilgiyi üniversitelerin resmi internet sayfalarından alabilir. Üniversitelerin akademik takvimleri, resmi sayfada yer almaktadır. Örneğin İstanbul Üniversitesi tarafından yayımlanan 2023-2024 takvimine göre güz yarıyılı 25 Eylül'de başlayacak ve 29 Aralık 2023'de sona erecek.
Örneğin; İstanbul Üniversitesi tarafından yayımlanan 2023-2024 akademik takvimine göre güz yarıyılı 18 Eylül'de başlayacak ve 22 Aralık 2023'te sona erecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri