Hemen hemen tüm meteoroitler dünya dışı nikel ve demir içerir. Üç ana sınıflandırmaya sahiptirler: demir, taş ve taş-demir. Bazı taş meteoroitler kondrül olarak bilinen tane benzeri kapanımlar içerir ve kondrit olarak adlandırılır.
Meteor uzay boşluğunda bulunan irili ufaklı taş parçalarıdır. Bu taşlar genel olarak Demir ve Nikel elementlerinden oluşur. Düzensiz yapılarda ve yuvarlak olmayan şekillerdedir. Genellikle manyetik etkiye sahip bileşenleri vardır.
Göktaşında Ağırlıklı Olarak Titanyum BulunuyorFizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İskender Demirkol, Bingöl'ün Sarıçiçek Köyü'ne düşen göktaşlarında “analiz sonucu bulunan elementler içerisinde Titanyum ağırlıklı olmak üzere Uranyum, Toryum gibi birçok elementleri tespit ettik” dedi.
Dünya'ya düşen meteoritlerin çok büyük bir kısmı metalik demir (daha doğrusu bir demir-nikel alaşımı) içermektedir; dolayısıyla çoğu meteorit, bir mıknatısa doğru güçlü bir şekilde çekilecektir.
En merak edilen konular içerisinde göktaşının nasıl anlaşıldığı ve belli olduğudur. Genel olarak göktaşı mıknatıs çekmediği için yapılan testler içerisinde gelir.
İlgili 16 soru bulundu
Yeryüzüne düşen göktaşları veya meteoritler, büyük ölçüde demir ve nikel karışımından meydana gelir. Bu yüzden, herhangi bir mıknatıs tarafından çekilmeleri oldukça doğaldır. Eğer rastlantı sonucu bulunan bir kaya parçasının göktaşı olduğundan şüpheleniliyor ise mıknatıs ile test edilebilir.
Dünya'ya ulaşabilen göktaşları yandığından rengi siyahtır. Atmosferde gazla sürtünmesinden dolayı da yüzeyi cilalanmış gibi düzdür. Yörüngesi bilinmeyen çapı bir kaç yüz metreden daha büyük bir göktaşıyla çarpışmanın çok nadiren yüzbinlerce yılda bir olduğu bilinmektedir.
Açıklamada, “Metal yoğunluğu yüksek olan göktaşının çekirdeğinde demir, nikel ve altın olduğu tahmin ediliyor” denilirken bunun değerinin ise 10 katrilyon olduğu açıklandı.
Yaklaşık 1 gram civarından 1 kilograma kadar gök taşları olduğunu belirten Doç. Dr. Ünsalan, bilimsel açıdan bakıldığında sadece bir gramının 2 milyar doları bulabileceğini söyledi.
Muhtar, kaymakam veya vali, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve en yakın müze müdürlüğüne bu durumu bildirmelidir. Sonrasında Bakanlık Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu hükümlerine göre, en kısa zamanda gerekli işlemleri yapmalıdır.
1)Fukang Gök taşı (The Fukang Meteorite)
Uzaydan dünyaya düşen bazı göktaşlarında az miktarda elmasa rastlanıyor. Yeni araştırmalar, bu elmasların uzun zaman önce parçalanan gezegenimsi bir yapıda oluşmuş olabileceğine işaret ediyor.
Göktaşları, ekonomik ve bilimsel açıdan değer taşıyan maddî varlıklardır. Göktaşlarının yeryüzüne düşmesi ile birlikte bu varlıkların mülkiyetinin kime ait olacağı konusu gündeme gelmektedir. Yeryüzüne ait olmayan bu varlıkların hukukî niteliğinin tespiti de oldukça zordur.
Göktaşları, haberlerde gördüğümüz üzere koleksiyoncular ve bilim insanları tarafından dudak uçuklatan fiyatlara satın alınabiliyor. Göktaşlarının bu kadar pahalıya alınmasının ana sebebi, nadir olması ve evrenin oluşumuna dair sırlar içermesidir.
Göktaşları, kültür ve tabiat varlıkları olarak da kabul edilebilir. Bu durumda, göktaşının satışı için Kültür ve Turizm Bakanlığından izin alınması gerekir. Ancak, bu durum genellikle, göktaşının bilimsel değeri olan veya tarihi öneme sahip olduğu durumlarda geçerlidir.
Göktaşı, içerisinde bulunan maddeler ile oldukça değerli olabilmektedir. Bu maddeleri incelemek isteyen veya göktaşına ilgi duyan kişiler bu taşları satın almak isteyebilir. Bu yüzden göktaşının son derece değerli olduğunu söyleyebiliriz.
✓ TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Malzeme Teknolojileri-Sıvı Yakıt Analiz Laboratuvarı bu konuda hizmet vermektedir. (İletişim bilgileri 0.262. 677 21 93 veya [email protected]).
Türkiye'de 2 Eylül 2023 akşam saatlerinde Doğu ve Güneydoğu'da birçok ilde gözlemlenen göktaşının görüntüleri paylaşılıyor. Olayın Gümüşhane ve Erzurum'dan sosyal medyada paylaşılan görüntüleri Reuters haber ajansı tarafından dünyaya aktarıldı.
Altın, birçok kaya türünde karşımıza çıksa da en fazla kuvars kayalarda bulunur. Bu ne kadar önemli bir ipucu gibi görünse de kuvars kayalar o kadar fazladır ki daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulur. Bu yüzden de kirli ya da çürümüş olarak bilinen kuvarslara bakmak, altın bulma olasılığını artıracaktır.
ceylan, definecileri uyardı taşın içinde altın olmaz.
Atmosfere giren gök taşları sürtünme etkisiyle yanarken ortaya çıkan farklı renkler, gök taşının yapısındaki metaller hakkında bilgi verir. Örneğin demir sarı, magnezyum mavi-yeşil, sodyum sarı-turuncu, kalsiyum ise mor tonlarda ışık yayar.
Doğal taşlar yapısı gereği pürüzsüz değildir, yüzeylerinde baloncuk ve çatlaklar vardır. Sahte taşlar ise bu tür detaylar barındırmaz ve az kusurlu olmasıyla dikkat çeker. Taşınıza büyüteç yardımıyla göz gezdirerek üzerinde bulunan kusurları inceleyebilir, böylelikle gerçekliği ile ilgili fikir sahibi olabilirsiniz.
Malatya'da düşen göktaşı Erzurum, Elazığ, Gaziantep ve Şanlıurfa'da da gözlemlendi.
Göktaşlarının çoğunda Fe-Ni metalleri olduğundan dolayı bir mıknatıs tarafından çekilebilir. Ancak buna istisna olarak bazı göktaşlarında hiçbir metalik element olmadığından dolayı mıknatıs tarafından çekilmezler. Bununla beraber, yeryüzünde bulunan birçok kaya da mıknatıs tarafından çekilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri