Üniversite kavramı, Latince "uni-versitas" sözcüğünden gelir. "Uni-versitas" sözcüğü, "unum" (bir) ve "vertere" (-e yönelmek, etrafında dönmek) sözcüklerinin bileşiminden oluşur.
Üniversite Latince kökenli bir sözcüktür. Fransızcada ''universite'', İngilizcede ise ''university'' şeklinde yazılır. Yüksek öğretim kelimesi ile eş anlamlı olan üniversite, fikir alışverişinde bulunmak için bir araya gelmiş topluluk anlamına gelir. Günümüzde ise lisans eğitimi veren kurum anlamında kullanılır.
Üniversite, yükseköğretim kurumu ya da bilimtay en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır.
i. üniversite;( İng.) k.dili. universite spor takımı. s. i. tek anlamlı (kelime).
scholarium sözcüklerinden kaynaklandığını belirtiyor; kabaca eğitmenler ve âlimler topluluğu anlamında... Yani üniversiteye kabaca öğretmenlerin ve öğrencilerin bilgiyi paylaşmak için bir araya geldiği bir topluluk diyebiliriz. Tarihî gelişimi gereği evrensel bir eğitim kurumudur.
İlgili 29 soru bulundu
Fransızca université “üniversite” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Geç Latince universitas “1. birlik, sendika, 2. 12. yy'da Bologna ve Paris'te öğrenci ve öğretim üyelerinin haklarını korumak üzere kurulan birliklere verilen ad” sözcüğünden alıntıdır.
Latince bir kelime olan Universitas kelimesi “bütün, evren, dünya” anlamını taşıyor ve üniversite kelimesinin kökeni de buradan geliyor. Üniversite ya da diğer adıyla yükseköğretim kurumu, en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlara deniyor.
Harranlı bilim insanlarının çevirileri ve kendi yazdıkları kitaplar anılan medreselerde ders kitabı olarak okutuldu. Dünyanın en eski üniversitelerinden biri olduğu ifade edilen Karaviyyin Üniversitesi (Fas 859), Karaviyyin Cami'nin etrafına kurulan medrese ve kütüphanelerden oluşmuştur.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından dünyadaki ilk üniversite kabul edilen Karaviyyin Medresesini 859 yılında Fas Krallığı'nda kuran Tunus doğumlu Müslüman ilim kadını Fatma el-Fihri, 'Ezber bozan kadın' olarak hafızalara kazınmıştır.
Yükseköğretim: Ortaöğretime dayalı ve en az dört yarı yılı kapsayan her kademedeki eğitim-öğretimin tümüdür. Yükseköğretimde önlisans, lisans ve lisansüstü düzeylerde eğitim yapılmaktadır.
Aynı zamanda, üniversite kelimesinin de kendine ait bir kısaltması vardır. Bu, "üni. "dir ve bazı yerlerde üniversite isimlerinin sonuna getirilir. Sonunda nokta kullanılır.
Yerine İstanbul'da Maarif Vekâletine bağlı yeni bir üniversite kurulması öngörüldü. İstanbul Üniversitesi, 1 Ağustos 1933'te yeni bir kadro ve yapıyla açıldı. 18 Kasım 1933'te Türkiye'nin "ilk ve tek" üniversitesi olarak eğitime başladı.
Darülfünun (Osmanlıca: دار الفنون), Arapça dar (yer, yurt) ve fünun (fenler) sözcüklerinden türetilmiş, "üniversite" anlamında kullanılan bir sözcüktür. Aynı zamanda 1900 yılında Avrupa üniversiteleri tarzında kurulan Darülfünun-ı Şahane veya İstanbul Darülfünununu ifade eder.
Kurulan ilk üniversitesi ise bugünkü adıyla Harran Üniversitesidir. Bu eğitim kurumunda, günümüzdeki gibi birçok farklı bölüm vardı. İlahiyat bölümünde kelam, fıkıh, hadis gibi İslam ilimleri öğretiliyordu. Harun Reşid'in halife olduğu dönemde Harran Üniversitesinde teknik bilimler de öğretilmeye başlandı.
öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar. Hazırlık eğitim süresi azami iki yıldır.
20. Kurum, kuruluş, kurul, merkez, bakanlık, üniversite, fakülte, bölüm, kanun, tüzük, yönetmelik ve makam sözleri asılları kastedildiğinde büyük harfle başlar: Türkiye Büyük Millet Meclisi her yıl 1 Ekim'de toplanır.
evet hocam. ''Bu süreler içerisinde okulunu tamamlayamayan ve mezun olmayan kişiler için okuldan uzaklaştırma gerçekleşir ve öğrencilik halleri sona erdirilir.''
Sırası ile ülkemizin ilk üniversiteleri İstanbul Üniversitesi (1933), İstanbul Teknik Üniversitesi (1944), Ankara Üniversitesi (1946), Karadeniz Teknik Üniversitesi (1955), Ege Üniversitesi (1955), Atatürk Üniversitesi (1957) ve Orta Doğu Teknik Üniversitesidir (1959).
Oxford, Times Higher Education Ranking üniversite sıralamalarında üst üste sekizinci kez birinciliğe yerleşti. İngiltere ve ABD üniversitelerini içeren ilk 10'a liderlik ettiği sekizinci yılda Oxford tam olarak aynı pozisyonda kalan tek üniversitedir.
Karaviyyin Üniversitesi (Arapça: جامعة القرويين), günümüzde Fas sınırlarındaki Fes şehrinde bulunan üniversitedir. Fâtıma el-Fihrî tarafından 857-859 yıllarında bir cami olarak kurulmuş ve daha sonra İslam Altın Çağı'nın önde gelen ruhani ve eğitim merkezlerinden biri haline gelmiştir.
İtalya'nın Bologna şehrinde yer alır. Dünya üzerinde bulunan en eski üniversitelerin başında gelen Bologna Üniversitesi, 1088 yılından bu yana eğitim ve öğretimini sürdürmektedir.
Devlet üniversiteleri
Osman Hamdi'nin 1882'de kurduğu Sanayi-i Nefise Mektebi (şimdiki adı Mimar Sinan Üniversitesi) Türkiye'deki en köklü üniversitelerdendir.
İlk üniversite Darülfünun'un kuruluşuna kadar bu mektepler ve 18. yy.'dan itibaren ordu için kurulan yükseköğretim mektepleri devletin temel eğitim kurumlarıdır. Osmanlı'da ilk medreseyi Orhan Gazi kurmuş olup bu medrese İznik Orhaniyesi'dir.
Kuruluşu. Yükseköğretim Kurulu 1981 yılında, yükseköğretimi askerî hükümetin fikirlerine göre yeniden düzenleyen 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu uyarınca kuruldu.
Modern Arapça'da üniversite karşılığında câmia, Farsça'da dânişgâh kelimeleri kullanılmaktadır. İslâm dünyasında ilmin çeşitli alanlarıyla düzenli biçimde en yüksek seviyede öğretildiği eğitim kurumu medresedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri