Dört yıl ve daha fazla süreli yükseköğretim kurumu mezunlarından Silahlı Kuvvetlerin ihtiyacı kadarının seçilmesini müteakip, yedek subay temel eğitimini başarı ile tamamlayan ve asteğmen rütbesine naspedilen yükümlülerin 12 ay süreyle tabi olduğu askerlik hizmetidir.
Asteğmen Olmak İçin Gerekenler
Askerlik görevini yapmamışsanız ve 4 yıllık fakülte ya da yüksekokullardan mezunsanız asteğmen olabilirsiniz. Başvuru yaptığınız dönemde Türk Silahlı Kuvvetlerinin talepleri doğrultusunda sınava tabi tutulup başarı gösterdiğiniz takdirde asteğmen olarak görev yapabilirsiniz.
4 yıllık mezunu ya 5.5 ay ya da yedek subay olursa 1 sene yapıyor. Yedek subaylıkta da acemi eğitimi sonrasında maaş alıyor, lojman veriliyor.
Askerlik sisteminde yapılan düzenlemeler sonucunda, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek belli bir yaş aralığında askerlik yapma yükümlülüğüne sahiptir. Önceden lise mezunları için 12 ay, üniversite mezunları için ise 6 ay olan askerlik süresi, son düzenlemelerle tüm askerler için 6 aya indirilmiştir.
Günümüzde er olarak askerlik süresi 6 ay, yedek subay ve yedek astsubay olarak askerlik süresi 12 aydır. 26 Haziran 2019 tarihinde yürürlüğe giren yeni askerlik kanunu ile bedelli askerlik kalıcı hâle getirilmiştir. Buna göre bu ücreti ödemeyenler için zorunlu askerlik 6 aydır.
İlgili 41 soru bulundu
Türkiye'de zorunlu askerlik hizmeti uygulanır. Sadece Türkiye Cumhuriyeti doğumlu olan ve 20 yaşına gelmiş erkek vatandaşlara zorunlu kılınan bir hizmettir. Günümüzde zorunlu hizmet süreleri yedek subay ve yedek astsubay olanlar için 12 ay, er olanlar için 6 ay, bedelli askerlik için ise 1 aydır.
a. Yoklama döneminde veya yoklama kaçağı durumunda bulunan tutuklu ve hükmen tutukluların askerlikleri o yılın sonuna, hükümlülerin askerlikleri ise şartlı tahliye tarihine kadar ertelenir. Tahliye olmadıkları sürece tutukluların ve hükmen tutukluların ertelemesine yıllık olarak devam edilir.
MAYIS ASKERLİK CELPLERİ NE ZAMAN AÇIKLANACAK? Seçim ve sınıflandırma sonuçları 3 Mayıs 2024 tarihinde e-Devlet üzerinden yükümlülere duyurulacak.
Bakan Güler, bedelli askerlikte temel eğitimin kaldırılmasına yönelik çalışma bulunmadığını bildirdi.
Maaşlı süre 6 ay bittikten sonra yine komutanları orada değerlendirmelerde, bu genç başarılı olduğu takdirde sözleşmeli er / uzman erbaş olabilecek.
Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi.
Mezuniyet Sonrası Olanaklar (diploma, sosyal ve özlük haklar vb.) Mezun olan öğrencilere ulusal ve uluslararası geçerliliği olan “Ön Lisans Diploması” ile askeri yetenek ve yetkinliklerine istinaden “Astsubay Diploması” verilmektedir.
Üniversite ve MYO mezunlarının askerlik süresi : Lisans, lisansüstü ve meslek yüksek okulu mezunları 2 ay temel eğitim alacaklar. Bu süre içinde harçlık da verilecek. 2 ayın sonunda 10 ay boyunca kıtalarda görev yapacaklar ve maaş da alacaklar. 10 ay sonunda dileyen ve gerekli koşulları sağlayan astsubay olabilecek.
Üniversite mezunu kişiler tarafından tercih edilen asteğmenlik, askerlik görevinin bir parçasıdır. Askeri birimlerin teknik ve idari işlerinden sorumlu olan asteğmen, ayrıca operasyonlara katılır ve yeni gelen askerlere eğitim verir.
Özellikle üniversite mezunlarını ilgilendiren bir rütbe olduğunu söylemek mümkündür. Bu doğrultuda eğer kişi henüz askerliğini yapmamış ve 4 yıllık Lisans mezunu ise o vakit Asteğmen olabilir. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin talebi doğrultusunda yapılan başvuru kapsamında kişi sınava tabi tutulur.
Dört senelik mezunlar için subay olma konusunda iki farklı seçenek bulunmaktadır. İlki askeri lise sınavlarına girerek ikincisi ise lisans eğitimi ve lisans mezunu şeklinde subaylık sınavlarına başvuru yapmaktır. Dört senelik mezun olanlar TSK hizmetinde çalışabilirler.
Milli Savunma Komisyonu Başkanı Faruk Özlü, “Türkiye, 2023'e kadar profesyonel askerliğe geçiş sürecini tamamlamalı. Bir profesyonel askerin performansı, üç acemi askere denktir. Profesyonelliğe geçtiğiniz zaman, asker sayısı da otomatik olarak azalır.
Yüzde 49,25'lik artış ile yeni bedelli askerlik parası 122 bin 351 liradan 182 bin 608 liraya yükseldi. Ocak-Temmuz 2024 tarihlerini kapsayan zamlı tarifeyi yatıranlar bedelli askerlik yapabilecek.
Devletin sunmuş olduğu bu kolaylık kapsamında Bedelli askerlikten kimler yaralanabilir? Askerlik dönemi yaşı gelmiş gençlerin, yaş sınırlandırması olmadan bu hizmetten yararlanması sağlanmaktadır.
ER SEVK TARİHLERİ
Diğer dönemlerde silahaltına alınmak isteyen yükümlülerin, Mayıs 2024 dönemi için 29 Şubat 2024 tarihine kadar, Ağustos 2024 dönemi için 31 Mayıs 2024 tarihine kadar, Kasım 2024 dönemi için 29 Ağustos 2024 tarihine kadar, yoklama, hizmet ve celp tercihlerini tamamlamaları gerekmektedir.
Kendisine celp kağıdı gelmesine rağmen, askerlik işlemlerini yaptırmayanlar asker kaçağı olarak kabul edilir. Yoklama kaçağı, saklı ve bakayalar Askeralma Kanunu'nun 24. Maddesinin 1. Fıkrasına göre cezalandırılır. Söz konusu hükme göre; asker ve yoklama kaçakları idari para cezasıyla cezalandırılırlar.
Askerliği nasıl ertelenir? Askeralma Yönetmeliği'nin 49'uncu maddesi gereği; cezaevine girdikleri tarih dikkate alınarak, yoklama döneminde veya yoklama kaçağı durumunda bulunan tutuklu ve hükmen tutukluların askerlikleri o yılın sonuna, hükümlülerin ise şartlı tahliye tarihine kadar yıllık olarak ertelenir.
Lise veya dengi okullara devam edenlerin erteleme hakkı en çok 21 yaşına kadardır. b. Yüksek öğrenime devam edenlerin erteleme hakkı en çok 30 yaşına kadardır. c. Lisans üstü öğrenime devam edenlerin erteleme hakkı ise en çok 32 yaşına kadardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri