Sebepleri. Bebek ölümlerinin başlıca sebepleri; doğum asfiksi (solunumun başlamaması), zatürre, erken doğum komplikasyonları, ishal, sıtma, kızamık ve kötü beslenmedir. Bunların dışında, eğitim, çevre koşulları, devletin tıp hizmetleri ve annenin sağlık bilgisi gibi pek çok faktör ölüm sayısına etki eder.
1 aylıktan 1 yaşına kadar olan bebekler ani bebek ölümü riski taşıyor ve en sık bebek ölümü 2 ila 4 aylık dönemde görülüyor.
ABÖS riskini azaltmanın en etkili yöntemi, bir yaşından küçük bir çocuğu sırt üstü uyutmaktır. Diğer önlemler arasında bakıcılardan ayrı ancak bakıcılara yakın sert bir yatak, gevşek yatak takımı olmaması, nispeten serin bir uyku ortamı, emzik kullanımı ve tütün dumanına maruz kalmaktan kaçınmak yer alır.
Aşağıdaki belirtiler bebeğin anne karnında öldüğünü gösterebilir. Kanama Kasık ağrısı, bel ağrısı Bebek hareketlerinde azalma Bebeğin aşağı inmesi Gebelik belirtilerinin azalması (bulantı, kusma, aşerme, memelerde dolgunluk gibi) Ama unutulmamalıdır ki, anne karnında bebeğin öldüğü çoğunlukla hiçbir belirti vermez.
Görünürde sağlıklı olan bir bebeğin 1 yaş öncesi hiçbir ön belirti göstermeden ve başka tıbbi nedenlerle açıklanamayacak bir biçimde uyku sırasında beklenmedik bir biçimde ölmesi “Ani Bebek Ölümü Sendromu (ABÖS)” (Sudden Infant Death Syndrome, SIDS) olarak tanımlanır.
İlgili 23 soru bulundu
Annenin gebelik süresince ve doğum sonrası sigara içmesi, Çok genç yaşta anne olması (20 yaş altı) , Sık aralıkla doğum yapmış olması, Doğum öncesi sağlık bakımının yetersiz olması anneye ait risk faktörleri arasındadır.
EN AZ ŞUBATTA
En az bebek ise 86 bin 223 ile şubat ayında dünyaya geldi. Şubat ayını ise 87 bin 760 bebek ile aralık ve 91 bin 970 bebek ile kasım ayı izledi. Ölüm rakamlarına bakıldığında ise ocak ayında 49 bin 223 kişi, aralık ayında 37 bin 507 ve mart ayında ise 37 bin 488 ile en fazla ölümün olduğu aylar oldu.
Anne karnında bebeğin kalbi durursa çoğunlukla belirti olmaz. Tesadüfen yapılan rutin muayene sırasında bebeğin kaybedildiği anlaşılır. Ancak bazen de anne karnında bebek öldüğünde koyu kahverengi, siyah veya kırmızı renkli kanama olur. Kanamanın nedeni sağlıksız olan gebeliği vücudun dışarı atma çabasıdır.
Rahim içersindeki bebeğin kalp atışlarının durması yani bebeğin ölmesi de yine düşük olarak adlandırılır. Bu gibi anne karnında bebeğin öldüğü durumlarda kürtaj işlemini geciktirmeden (kanamanın olmasını beklemeden) yapmak gerekir..
8 haftalık bebek kalp atışı genelde duyulmaktadır ancak duyulmazsa birkaç hafta daha bekleyebilirsiniz. Gebeliğin ilerlediği haftalarda kalp atışı duyulmamaya devam ederse bebeğin anne karnında öldüğü düşünülür.
Aşağıdaki belirtiler bebeğin anne karnında öldüğünü gösterebilir. Kanama Kasık ağrısı, bel ağrısı Bebek hareketlerinde azalma Bebeğin aşağı inmesi Gebelik belirtilerinin azalması (bulantı, kusma, aşerme, memelerde dolgunluk gibi) Ama unutulmamalıdır ki, anne karnında bebeğin öldüğü çoğunlukla hiçbir belirti vermez.
Çocuğun ağlarken nefessiz kalması aileleri her zaman çok korkutur. Genellikle 6 ay-2 yaş arasında görülen bu durum aslında zararsızdır. Çocuğun ağlarken nefessiz kalması bazen soluklaşma ile sonuçlanabilir. Katılma nöbeti Hipokrat zamanından beri bilinmektedir.
Yüzüstü yatırılan bebeklerin sıcaklık düzenlemesi zorlaşır ve başlarını kontrol etme yetenekleri sınırlı olduğu için boğulma riski yüksektir. Bebekler, sırt üstü uyandırılmalı ve uyku sırasında sürekli olarak gözlemlenmelidir. Yüzüstü yatırma, güvenli ve sağlıklı bir uyku ortamı sağlamak için önerilmez.
Ölü doğum 20. gebelik haftasından sonra anne karnında ölen bebekler için kullanılan bir terimdir ve yaklaşık 200 gebelikte bir görülür. 20. gebelik haftasında önce anne rahminde fetus ölümü gerçekleşirse buna ölü doğum veya rahim içinde bebek ölümü denmez, düşük denir.
ABÖS, Ani Bebek Ölümü Sendromu'nun kısaltılmışıdır.Bir yaşından küçük, sağlıklı bir bebeğin beklenmedik ve nedeni açıklanamayan ölümü anlamına gelir. Bu duruma bazen “beşik ölümü” denir, çünkü ABÖS ile bağlantılı bebek ölümlerinin çoğu uykuda gerçekleşir. ABÖS görülme oranı oldukça düşüktür.
Sağlık evi ve bağlı köylerde meydana gelen bebek ölüm vakaları için form, bağlı olunan aile hekimi tarafından doldurulacaktır. Aile hekimi de, kendisine bağlı tüm nüfusta meydana gelen bebek ölümlerini bildirmekle yükümlüdür.
9 haftalık anne karnındaki bebeğin kalp atışları genel olarak duyulmaktadır ancak 9. haftada kalp atışı duyulmazsa hemen endişelenmemelisiniz. Birkaç hafta daha bekleyebilirsiniz. Hamileliğinizin ilerleyen haftalarında da bebeğin kalp atışı duyulmaz ise bebeğin anne karnında öldüğü düşünülmektedir.
Bebeğinizin yedi aylık gebelikte baş aşağı durmuş olması beklenir. Ama henüz başı aşağı dönmediyse hemen endişelenmeyin. 7. ayda bebeklerin yüzde 25-30'u hala terstir. 9. aya kadar (38. haftaya kadar) bebeğinizin baş aşağı dönme ihtimali vardır.
Doğumun 24 hafta ila 37. haftaları arasında gerçekleşmesine, erken doğum yani prematüre doğum denir. Ama merak etmeyin, 35 haftalık doğan bebekler genellikle sorunsuz ve çok az bir bakım ile yaşamını kolaylıkla devam ettirebilir.
7 haftalık gebelikte kalp atışı duyulmazsa bu normal olabilir. Bu evrede bebeğin kalbi hızla gelişmeye devam eder fakat ultrason ya da doppler gibi teknolojiler kullanılana kadar kalp ritimleri genellikle tespit edilemez.
Altıncı haftanın sonlarına doğru baş kısmı belirginleşir ve göz taslakları ortaya çıkar. Pirinç tanesi büyüklüğündeki embriyonun kalp atışları 6. hafta itibariyle görülebilir ve aileye dinletilebilir. Gebeliğin 20. haftasına gelindiğinde ise bebeğin kalp atışlarını duymak stetoskop ile bile mümkün olmaktadır.
Günlük olarak 2 şişe maden suyu tüketerek; fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumları kullanarak; yeşil yapraklı sebzelere gün içerisinde düzenli olarak yer vererek ve tabii ki kalsiyumun en iyi kaynakları olan peynir, yoğurt, süt gibi hayvansal gıdaları tüketerek bebeğinizin kalp sağlığına destek olabilirsiniz.
Ölümler nedenlerine göre incelendiğinde, 2022 yılında %35,4 ile dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı. Bu ölüm nedenini %15,2 ile iyi huylu ve kötü huylu tümörler, %13,5 ile solunum sistemi hastalıkları izledi. Grafikteki rakamlar, yuvarlamadan dolayı toplamı vermeyebilir.
Ölüm nedenleri
Ölümler nedenlerine göre incelendiğinde, 2022 yılında yüzde 35,4 ile dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı. Bu ölüm nedenini yüzde 15,2 ile iyi huylu ve kötü huylu tümörler, yüzde 13,5 ile solunum sistemi hastalıkları izledi.
bebek sayısına aynı yıl içerisinde gerçekleşen ölü doğum sayısı eklenerek aynı yılda meydana gelen toplam doğum sayısının oranının 1.000 ile çarpımı sonucu elde edilir. 364. gün içinde ölen bebek sayısının aynı toplumda aynı yıl içerisinde canlı doğan bebek sayısına oranının 1.000 ile çarpımı sonucu elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri