E-devlet şifreniz ile https://www.turkiye.gov.tr/ portalından aşağıdaki açıklamaları takip ederek SGK belgenizin dökümünü alabilirsiniz. Sigorta girişi normal sigorta mı yoksa staj sigorta mı olduğunu anlamak için SGK hizmet dökümüne bakmak yeteri olacaktır.
E-devlet şifreniz ile https://www.turkiye.gov.tr/ portalından aşağıdaki açıklamaları takip ederek sgk belgenizin dökümünü alabilirsiniz.
Bunun için söz konusu sistemde yer alan “4A Sigorta Dökümü” uygulamasını kullanmak gerekir. Uygulamaya erişim sağladığınızda ilk sigorta girişinizden itibaren ödenen primleri detaylı olarak görebilirsiniz. Staj sigortanız ile ilgili bilgiler hizmet dökümünde görünür.
– TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile kimlik doğrulaması yapın. – E-devlet şifreniz yok ise PTT şubelerinden alabilirsiniz. – Ardından otomatik olarak yönlendirileceğiniz hizmet dökümü sayfasında staj sigortanız ile ilgili bilgileri görebilirsiniz.
Bu sigortanın kapsamı ise kişinin geçirmiş olduğu meslek hastalıklarını ve iş kazalarını içerir. Yani lise ya da üniversite eğitim hayatlarında stajyer olarak çalışan her öğrenciye, staja başlamadan önce staj sigortası yapmak zorunludur.
İlgili 30 soru bulundu
TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile kimlik doğrulaması yapın. E-devlet şifreniz yok ise PTT şubelerinden alabilirsiniz. Ardından otomatik olarak yönlendirileceğiniz hizmet dökümü sayfasında staj sigortanız ile ilgili bilgileri görebilirsiniz.
Nüfus Cüzdan Fotokopisi ile Kendi sigortası olanlar (çalışmakta olanlar) İl Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğünden sigortalı olduklarına dair belgeyi ekleyerek Öğrenci İşleri Birimine başvurur. ( https://uyg.sgk.gov.tr/) adresine kullanıcı adı ve şifresi ile sisteme giriş yapılır.
Yasalarımızda ne 1999 öncesi ne de sonrası stajın sigorta girişi kapsamında sayıldığı bir dönem bulunmuyor. KİMLER EYT KAPSAMINA GİRER? Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 ve öncesine dayanan çalışanların tümü EYT düzenlemesinden yararlanabilecek. Ancak staj sigortası bu kapsamda değerlendirilmeyecek.
Türkiye'de SGK mevzuatına göre staj ve çıraklık sigortası olanların bu sigortaları başlangıç olarak kabul edilmiyor. Bu sürelerin borçlanmaları da yapılamıyor.
Not: Staj yapacak öğrenciler SGK İşe Giriş Bildirgelerini www.turkiye.gov.tr (e-devlet) adresinden, "4A işe Giriş-Çıkış Bildirgesi" kısmından belgelerini alabilirler.
Öğrenci, bölüm internet sayfasında bulunan “Zorunlu Staj Formu” isimli dosyayı indirip, ilgili yerleri doldurur ve fotoğrafını yapıştırır. Bu belge iki nüsha düzenlenir ve öncelikle staja kabul olunan firmaya imzalattırılıp, mühürlettirilir.
E-devlet'ten 4A Hizmet Dökümü
E-devlet üzerinden SGK birimine giriş yaparak 4A hizmet dökümünü seçerek bilgilerinizi sorgulatabilir ve çıktı olarak alabilirsiniz. E-devlet üzerinden kolaylıkla alabileceğiniz hizmet dökümü, sigortanız ile ilgili pek çok detay hakkında merak ettiklerinizi size sunar.
Birçok kişi EYT düzenlemesinde stajda geçen sürelerin emeklilikte sayılıp sayılmayacağını bekliyordu. Ancak düzenleme staj mağdurlarını kapsamıyor.
Ortaöğretim ve yükseköğretim dönemlerinde yapılan stajlarda emekliliğe esas olan uzun vadeli primler ödenmediği, sadece kısa vadeli sigorta primi ödendiği için sigorta başlangıcı olarak kabul edilmemektedir. Ancak doğum borçlanmalarında başlangıç olarak kabul edilmektedir.
Staj başarı puanınız Genel Not Ortalamanızı etkilememektedir. Stajını tamamlanan ve onaylanan öğrencilerimiz, www.turkiye.gov.tr/yuksekogretim-kurulu-transkript-belgesi-sorgulama bağlantısı üzerinden yaptığı staj bilgilerini gösteren Not Durum Belgesini (Transkript) alabilmektedir.
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunun 41.maddesinde Sigortalıların borçlanabileceği süreler belirlenmiş olup, maddenin (e) fıkrasında “Sigortalı olmaksızın Avukatlık Stajını yapanların normal staj süreleri” nin borçlanılabileceği hüküm altına alınmıştır.
Ece Kaya1.5 milyon kişinin mağdur olduğunu belirterek sorunun tek bir kanun maddesiyle çözülebileceğini belirtti. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasa tasarısı 1 Mart 2023'de meclisten geçerek yürürlüğe girmişti. EYT yasası 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları kapsıyordu.
Şayet ilk girişiniz çırak veya staj sigortası ise emeklilik primi ödenmediğinden, emeklilik açısından sigorta başlangıcı sayılmaz. Yeni bir kanun çıkartılarak hak verilmediği sürece, çırak veya stajyer olarak geçen süreyi borçlanmanız da mümkün değil.
1999 öncesi kayıt dışı çalışmaları bulunan kişiler, söz konusu dönemdeki fiili çalışmalarını ispatlamak şartıyla hizmet tespit davası açabilirler. İşbu davada 1999 öncesi sigortasız çalışmalarını ispat eden kişiler, sigorta başlangıçlarını 1999 öncesi yapmış olacak ve EYT yasasından faydalanabileceklerdir.
İlk etapta kaç kişi yararlanacak? Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurlarının sayısının 250 bin olduğu belirlenirken ilk etapta kanundan yararlananların sayısının 50 bin olduğu öğrenildi.
Ferit Bey, çıraklık okulları ve staj dönemlerindeki SSK'lı çalışmalar emeklilik hesabında başlangıç sayılmıyor.
Bu sigorta kapsamında, stajyer veya çıraklara iş kazası ve meslek hastalığı sigortası ile genel sağlık sigortası sağlanır. Staj ve çıraklık sigortası, 1999 yılından önce de uygulanmaktaydı. Ancak, 1999 yılında yapılan bir değişiklikle, staj ve çıraklık sigortası başlangıçları SSK başlangıcı olarak sayılmamaya başlandı.
Öğrenciler SGK Kapsamında mıdır? Tüm öğrenciler, 24 yaşını bitirene kadar anne veya babasının SGK'sından yararlanabilir.
* 25 yaşını doldurmuş ve halen üniversite öğreniminde olan gençler ile anne veya babasından sağlık hizmeti alamayan 18 yaş üstü gençlerin genel sağlık sigortası tescil işlemi SGK tarafından otomatik olarak yapılmaktadır.
Üniversite öğrencileri sağlık sigortası bazen SGK sistemi tarafından otomatik olarak başlatılamamakta. Bu durumda öğrenci sigortası için gerekli belgeler yani Sağlık Yardım ve Beyan Taahhüt Formu ve güncel öğrenci belgesi ile SGK'ya başvuru gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri