Tencereye su koyup kaynatın. Tencereyi ocaktan almadan üzerine süzgeci ya da buharda haşlama aparatını yerleştirin. Haşlayacağınız besinleri yıkayın ve soymanız gereken sebzeler varsa soyun. Daha sonra, kolay haşlanmaları ve iyice yumuşamaları için ürünleri küçük parçalara ayırın ve aparatın üzerine yerleştirin.
Buharda pişirme, yiyecekleri pişirmek için kaynayan suyun nemli ısısını kullanan bir mutfak tekniğidir. Kaynatmanın aksine, buharda pişirme, su ile yiyecek arasında boşluk bırakır.
Karnabahar, havuç, brokoli, pazı, enginar, bezelye, patates, fasulye, bakla, börülce, kabak, domates ve kuşkonmaz gibi sebzeler buharda pişirilmek için idealdir. Buharda haşlama sebze şeklinde pişirilen bu sebzeler, daha sonrasında sade olarak ya da lezzetli soslarla tatlandırılarak da servis edilebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Fransızca bir terim olan sous vide tekniği, özellikle moleküler gastronomide kullanılan bir pişirme metodudur. Temel olarak vakumda pişirme anlamına gelir. Diğer bir deyişle; yiyeceklerin, havası tamamen alınmış naylon poşetler içerisinde pişirilmesine verilen isimdir diyebiliriz.
Blanching, temel olarak kaynar çiğ olan malzemelerin suda pişirilmesine verilen isimdir. Fransızca bir kelime olan blanche, dilimizde daha çok “blanche etmek” şeklinde kullanılır. Blanching için tam ve temel bir pişirme yönteminden ziyade bir ön pişirme yöntemidir diyebiliriz.
mutfağımızdaki karşılığı demlenmek ya da yavaş kaynatmak olsa da pişirilen sıvı bir yemeğin düşük bir ısıda kaynama noktası altında tutularak uzun süre eşit bir şekilde pişirilmesi tekniğidir.
Stewing işlemi de braising ile benzerlik gösterir. Ancak bu yöntemde daha çok su kullanılır. Sulu tencere yemekleri bu yöntemle pişer. Güveç, tamamen sıvıya daldırılmış ve yavaşça kaynatılan küçük, tek tip et parçaları kullanan bir kombinasyon pişirme yöntemidir.
Baking ya da cooking olarak adlandırılan makyaj yöntemi, aslında makyajın vücut ısımızla bütünleşmesi demek. Şöyle ki; kendi vücut ısımız ve cildimizdeki yağ makyajın rengini ve dokusunu değiştirir. 'Baking' işlemi işte tam bu noktada devreye giriyor çünkü o bekletme sırasında makyaj cilt ile tamamen bütünleşiyor.
Tencereye su koyup kaynatın. Tencereyi ocaktan almadan üzerine süzgeci ya da buharda haşlama aparatını yerleştirin. Haşlayacağınız besinleri yıkayın ve soymanız gereken sebzeler varsa soyun. Daha sonra, kolay haşlanmaları ve iyice yumuşamaları için ürünleri küçük parçalara ayırın ve aparatın üzerine yerleştirin.
Buharda pişirme yöntemi balıklar ve sebzeler için kullanılabilecek en sağlıklı pişirme tekniklerinden biridir. Buharda pişirme ile besin içeriğindeki nişasta yumuşar ve sebzelerin yumuşak hale gelmesi sağlanır. Böylece sindirim kolaylaşır, besin rengi, dokusu, görünümü ve kokusu değişmez.
Buharda mercimek ve diğer tahılların pişirilmesi
Mercimek nasıl buharda pişirilir: 1 tutam sebze sosu karıştırılmış kırmızı mercimek ve bir tutam tuz yeterlidir, malzemeleri uygun bir fırın tepsisine koyun. 13-15 dakika boyunca Tam Buharda 100 ° C buhar, Tamam!
Yeni Arçelik mini fırınlarda bulunan Buhar Destekli pişirme programı sayesinde pişirme sırasında yalnızca bir tuşa basarak fırın içerisinde buhar yayılmasını sağlayarak, içi yumuşak dışı çıtır daha kabarık hamur işleri ve ev yapımı ekmek pişirebilirsiniz.
Kulp çıkarılarak ısınması engellenir ve tencerenin kolay taşınmasını sağlar. Daha çok 2-5 litrelik ve yanmaz-yapışmaz kaplaması olmayan tencerelerde kullanılır. Buharda pişirilen sebzeler lezzetini ve besin değerlerini kaybetmezler.
En İyi Yöntem Buharda Pişirme
Buharda pişirme, haşlama, fırında pişirme ya da tavada kavurma gibi farklı yöntemler arasında besin değerlerini koruma açısından en etkili yöntem buharda pişirmektir. Genelde sebzeleri suda haşlamanın sağlıklı bir yöntem olduğu düşünülür.
Braise Fransızcadan gelen bir kelimedir. Ancak İngilizce ve Türkçede de kullanımı benzerdir. Türkçede “breze etmek” olarak kullanılan bu terimin diğer adı sosta pişirme diyebiliriz. Özellikle büyük parça etler için bu yöntem sıklıkla kullanılır.
Anglez (Anglaise) usulü pişirme: Suda kaynatarak pişirme.
Breze, Braise veya Türkçe anlamıyla yahni usulü pişirme tekniği olarak ifade edilmektedir. Braise Pişirme yönteminde az yağlı bir tavada etlerin mühürlenerek pişirilmesi tekniği olarak tanımlanmaktadır. Burada pişirme yağı az ancak soslar veya baharatlarla zenginleştirilerek etin pişirilmesi sağlanmaktadır.
Silkme; yapılan yemeğin kaşık ya da kepçe ile karıştırmadan sadece tencereyi kapağıyla beraber iki kulpundan tutup, silkelenmesidir. Yani tencereyi sallayarak, karıştırmadır. Bu yüzden yemek silkme adını bu yöntemden alıyor.
Az yağ konmuş kızgın tavada pişirme tekniğidir. Etler için ızgara olmadığı zamanlar, ızgaranın yerine kullanılan pişirme yöntemidir. Etler için ızgara taklidi yöntem olarak da isimlendirilir.Bu yöntemde pişen etlerin üzeri kızgın şiş ile dağlanarak, ızgara izi şekli verilir.
SHALLOW POACHING: Tavada ½ sıvı içerisinde kısık ateşte üzeri yağlı kağıtla kaplı şekilde ürünleri pişirme. 17. STEAMING: Buharda pişirme.
Blanç etmek (şok haşlama yöntemi), sebzeleri ve yiyecekleri kısmen pişene kadar kısaca kaynattığınız veya buharda beklettiğiniz bir işlemdir. Brokoli, yeşil yapraklı sebzeler, çalı fasulyesi, bamya ve kuşkonmaz gibi birçok sebzeyi dondurucuya atmadan önce önemli bir adımdır.
poaching/poche: kaynar fakat fokurdamayan az bir miktar sıvı içerisinde pişirme. balık, yumurta ve meyve gibi narin gıdalarda kullanılır. bildiğiniz çılbır işte yahu.
1- Gıdaların (genellikle sebzeler) pişmeden önce çok kısa haşlaması. 2- Şok haşlama. 3- Blanşi yapmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri